Cos de cumparaturi

0 Item(s)  - 0,00RON

Protectia solara – importanta in orice anotimp!

Cei mai multi dintre noi ne protejam pielea de radiatiile solare cel mult in lunile de vara, cand suntem in vacanta. Nu e suficient, pentru ca inclusiv cand vremea e rece, nivelurile de radiatii UV pot fi suficient de mari pentru a provoca leziuni la nivelul pielii.

Expunerea la radiatii solare poate deteriora pielea si poate duce la cancer de piele. https://cancer360.ro/tipuri-de-cancer/cancer-de-piele/ Aproape toate cazurile de cancer de piele (95% dintre melanoame si 99% dintre cancerele de piele de tip non-melanom) sunt cauzate de supra-expunerea la radiatii solare sau radiatii UV din alte surse (ex. solarul).

Cu o buna protectie impotriva razelor UV, cele mai multe cazuri de cancer de piele pot fi evitate. Asta nu inseamna ca trebuie sa eviti complet soarele. Expunerea la soare este cea mai buna sursa naturala de vitamina D si este importanta pentru sanatatea generala. E important, totusi, sa eviti orice tip de arsura solara si sa iti protejezi pielea de cancerul de piele

 

Protectia solara primavara

Cand vremea se incalzeste si toata lumea se poate bucura de mai mult timp petrecut afara, e necesara si acordarea unei atentii mai mari protectiei solare, pentru a reduce riscul de cancer de piele si imbatranire prematura a pielii. Foloseste crema de protectie solara cu SPF 30 pentru a acoperi pielea expusa la soare. De asemenea, tine cont de faptul ca zapada, daca este prezenta inca, poate reflecta mare parte din radiatii.

 

Protectia solara vara

Nu exista bronz sanatos, bronzarea fiind de fapt modul in care pielea arata faptul ca este deteriorata de expunerea la radiatii solare.

In timpul lunilor de vara foloseste zilnic, neaparat, protectie solara. Aceasta este indicata indiferent de tipul de piele. Se aplica produsul de protectie in strat generos si se reaplica la fiecare 2 ore de expunere la soare. Aplica pe pielea uscata cu 20 de minute inainte de a iesi afara. Pentru un adult e nevoie in general de 35ml de crema protectie solara pentru a acoperi intregul corp.

Sfaturi:

   • Poarta haine care sa te protejeze de radiatii. Alege materiale lejere, care sa acopere bratele si restul corpului, optand pentru materiale naturale, ca bumbacul. In ciuda parerilor generale, imbracamintea in culori inchise protejeaza mai bine decat hainele deschise la culoare. Hainele inchise la culoare blocheaza mai multe raze UV decat hainele de culoare deschisa. In plus, exista si imbracaminte cu factor de protectie ce contine compusi incolori sau rasini tratate special care absorb radiatiile UV.

   • Nu uita de palaria de soare, care trebuie sa aiba margini largi, si de ochelarii de soare cu protectie 100% UVA si UVB.

   • Limiteaza expunerea la soare. Evita expunerea prelungita, mai ales in intervalul 10:00-16:00, cand radiatiile sunt mai puternice. Alege sa stai la umbra.

   • Foloseste o crema de protectie solara in fiecare zi, chiar daca iesi afara doar pentru scurt timp. Alege o crema de protectie cu SPF de minimum 15 sau 30, cu spectru larg de protectie (UVA si UVB).

   • Examineaza-ti periodic pielea pentru a depista la timp eventuale modificari si alunite anormale, care pot indica o problema.

   • Unele raze UV pot trece prin ferestre. In general, geamurile de la masini, case si birouri blocheaza cele mai multe raze UVB, dar mai putin razele UVA. Daca petreci mult timp in masina sau intr-o cladire, aproape de ferestre, este important, de asemenea, sa folosesti protectie solara.

   • Daca folosesti produse repelente, aplica mai intai protectia solara, las-o sa se usuce si aplica apoi deasupra repelentul.

   • Evita folosirea solarului.

 

Protectia solara toamna

Aerul rece si uscat din timpul toamnei duce la pierderea umiditatii. E recomandata hidratarea adecvata a pielii si folosirea de crema de protectie solara mai ales pe fata atunci cand te expui la radiatii. Chiar daca temperaturile sunt mai mici si zilele mai scurte, e necesara aplicarea de produse de protectie solara inainte de expunerea la soare.

 

Protectia solara iarna

Stiai ca inclusiv in lunile de iarna este important sa iti protejezi pielea de radiatiile UV? Vremea si vantul rece duc la reducerea umiditatii si pot cauza craparea, iritarea si eczemele la nivelul pielii. Pe langa acestea, pielea poate fi afectata de radiatiile ultraviolete. Deoarece zapada reflecta lumina soarelui, radiatiile ultraviolete ale soarelui in timpul iernii sunt inca puternice. Protectia solara e importanta mai ales in timpul practicarii sporturilor de iarna.

Alege o crema hidratanta, iar pentru fata si pielea expusa foloseste o crema cu factor de protectie solara. De asemenea, foloseste un balsam de buze cu SPF de minimum 30 si ochelari de soare pentru a-ti proteja ochii si pielea din jurul ochilor.

 

Bibliografie:

https://sfaturimedicale.ro/cancer-de-piele/

https://cancer360.ro/tipuri-de-cancer/cancer-de-piele/

 

© 2020 Qlife