Indicele de masa corporala este folosit pentru a vedea daca greutatea unei persoane se incadreaza in anumite intervale optime. Iata cum se calculeaza indicele de masa corporala si ce inseamna notiunea de greutate corporala ideala.
CUPRINS:
1. Ce este indicele de masa corporala (IMC)?
2. Importanta calcularii IMC
3. Limitari ale valorii IMC
4. Greutatea ideala
5. Cum ajungem la o greutate sanatoasa?
Ce este indicele de masa corporala (IMC)?
Indicele de masa corporala (IMC) este o masura ce foloseste inaltimea si greutatea unei persoane pentru a stabili daca greutatea sa este una sanatoasa. Pentru a calcula IMC se imparte greutatea unui adult in kilograme la inaltimea sa in metri patrati.
IMC = greutate (kg)/ inaltime(m) 2
De exemplu, un adult care cantareste 70 kg si a carui inaltime este de 1,75 m va avea un IMC de 22,9 → 70 (kg) / 1,752 (m2) = 22,9 (IMC)
Este o metoda de screening usoara si ieftina pentru a vedea unde se incadreaza o persoana in functie de greutate – subponderala, greutate sanatoasa, supraponderala sau obeza. IMC nu masoara direct grasimea corporala. Un IMC ridicat poate fi un indicator al grasimii corporale ridicate, dar nu inseamna neaparat ca o persoana este supraponderala sau obeza si nu este un indicator direct al sanatatii.
Valori IMC
Pentru cei mai multi dintre adulti, un IMC ideal este cuprins intre 18,5 – 24,9. Pentru copii si tineri cu varste cuprinse intre 2 si 18 ani, calculul IMC ia in considerare varsta si sexul, precum si inaltimea si greutatea.
Valori IMC:
- < 18,5 – subponderalitate
- 18,5 – 24,9 – greutate sanatoasa
- 25 – 29,9 – supraponderalitate
- 0 – 39,9 – obezitate
Importanta calcularii IMC
Un IMC ridicat poate fi un semn al unei cantitati prea mari de grasime in corp, in timp ce un IMC scazut poate fi un semn al unei cantitati prea mici de grasime. Cu cat IMC-ul unei persoane este mai mare, cu atat sunt mai mari riscurile de a dezvolta anumite afectiuni grave, cum ar fi bolile de inima, hipertensiunea arteriala si diabetul. Un IMC foarte scazut poate fi legat, de asemenea, de probleme de sanatate, inclusiv pierdere osoasa, scaderea functiei imune si anemie.
IMC ia in considerare variatiile naturale ale formei corpului, oferind un interval de greutate optim pentru o anumita inaltime. Pe langa masurarea IMC, medicii pot lua in considerare si alti factori atunci cand evalueaza daca aveti o greutate sanatoasa. Tesutul muscular este mult mai dens decat grasimea, deci oamenii cu multa masa musculara, cum ar sportivii de performanta, pot avea o greutate sanatoasa, chiar daca IMC-ul lor indica obezitate.
Cresterea in greutatea si IMC-ul prea mare
Cresterea in greutate apare de obicei ca urmare a unui dezechilibru energetic. Corpul are nevoie de o anumita cantitate de energie din alimente pentru a functiona. Aceasta energie se obtine sub forma de calorii. Greutatea va ramane, de obicei, aceeasi atunci cand consumati acelasi numar de calorii pe care corpul il foloseste sau „arde” in fiecare zi. Cand consumati mai multe calorii decat ardeti, va veti ingrasa in timp. Dezechilibrul energetic este cu siguranta unul dintre cei mai mari factori care contribuie la cresterea in greutate. Cu toate acestea, greutatea ideala este determinata in primul rand de genetica, precum si de tipurile de alimente pe care le consumati si de cat de activ sunteti.
Daca aveti un IMC ridicat, este important sa il reduceti, astfel incat sa aveti o greutate sanatoasa. Un IMC crescut este legat de un risc mai mare de a dezvolta afectiuni grave, cum ar fi:
- boli de inima;
- tensiune arteriala crescuta;
- boli hepatice;
- osteoartrita;
- diabet;
- accident vascular cerebral;
- calculi biliari;
- anumite tipuri de cancer, inclusiv cancer de san, de colon si de rinichi.
Puteti reduce grasimea corporala si puteti ajunge la o greutate mai sanatoasa prin exercitii fizice de cel putin 3 ori pe saptamana. De asemenea, ar trebui sa adoptati anumite obiceiuri alimentare sanatoase, cum ar fi sa aveti un orar de mese, sa mancati constient si sa alegeti o dieta bogata in alimente naturale, neprocesate. De asemenea, puteti beneficia de consiliere nutritionala. Un dietetician va poate invata ce alimente sa consumati si cat de mult ar trebui sa mancati pentru a slabi.
IMC prea mic
La fel cum un IMC ridicat poate provoca probleme de sanatate, si un IMC foarte scazut poate fi asociat cu anumite afectiuni. Lipsa de grasime corporala suficienta poate duce la:
- pierdere osoasa;
- scaderea functiei imune;
- probleme cu inima;
- anemie feripriva.
Daca aveti un IMC scazut, discutati cu medicul. E important sa cresteti in greutate in mod sanatos, consumand alimente hranitoare si care sa va aduca un aport caloric optim.
Limitari ale valorii IMC
In timp ce IMC poate fi util, acesta aresi limitari. IMC poate supraestima cantitatea de grasime corporala la sportivi si alte persoane care au multa masa musculara. De asemenea, poate subestima cantitatea de grasime corporala la adultii in varsta si la alte persoane care au pierdut masa musculara.
Este important sa retinem ca IMC in sine nu masoara „sanatatea” sau o stare fiziologica (cum ar fi tensiunea arteriala in repaus) ce indica prezenta (sau absenta) bolii. Este pur si simplu o masura a greutatii in functie de inaltime. Multe persoane au un IMC ridicat sau scazut si sunt sanatosi. De asemenea, multi cu un IMC normal sunt nesanatosi. De exemplu, o persoana cu un IMC normal, care fumeaza si are antecedente familiale de boli cardiovasculare, poate avea un risc mai mare de deces cardiovascular precoce decat cineva care are un IMC ridicat, dar este un nefumator cu forma fizica buna.
IMC, masa musculara si tesutul adipos
Persoanele care au mai multa masa corporala slaba – mai multa musculatura decat grasime – vor avea un aspect diferit fata de cineva cu aceeasi greutate care are mai putina masa musculara. Indicele de masa corporala nu tine cont de muschi. Muschiul este mai greu decat grasimea. Prin urmare, un culturist poate fi clasificat ca obez, chiar daca are un procent foarte scazut de grasime. De cealalta parte, cineva slab si cu foarte putina musculatura poate parea normoponderal. Cu toate acestea, poate avea o cantitate nesanatoasa de grasime corporala. Slab NU inseamna neaparat mai sanatos.
Imaginati-va ca decideti sa incepeti sa mergeti la sala. Este posibil sa pierdeti grasime, dar sa nu vedeti nicio modificare a IMC-ului. Desi pare ca nu se modifica greutatea, tineti cont de faptul ca IMC nu face diferenta intre tipurile de tesuturi corporale. Grasimea este depozitata in tot corpul, dar se poate depune in locuri diferite. Grasimea depozitata la nivel abdominal – grasime viscerala – este mult mai periculoasa decat grasimea depozitata pe solduri sau fese.
Masurarea circumferintei taliei
Circumferinta taliei este o estimare mai buna a grasimii viscerale, grasimea interna periculoasa ce acopera organele. Prin urmare, este un predictor mai precis al riscului cardiovascular, al diabetului de tip 2 la femei si al sindromului metabolic.
Circumferinta taliei se masoara cu un metru de croitorie infasurat in jurul taliei. Se plaseaza putin mai sus de buric. Cand masurati nu va tineti respiratia si masurati fara a strange banda prea tare. La femei, circumferinta taliei prea mare este de peste 80 cm, iar la barbati se considera prea mare peste 94 cm.
Proportiile si forma corpului
Fiecare persoana are proportii diferite. Unele persoane sunt mai inalte, altele mai scunde, unele au silueta de slepsidra, altele au forma corpului de mar sau de para. In cazul persoanele inalte, IMC-ul lor este adesea mai mare decat ar justifica procentul lor real de grasime corporala. Pe baza IMC-ului lor, pot fi vazuti ca supraponderali, chiar daca nu sunt. La celalalt capat, persoanele mai scunde au adesea un IMC mai mic decat ar trebui, pe baza procentului de grasime corporala.
Grupa de varsta
Compozitia corpului se schimba pe masura ce inaintam in varsta. Exista diferente mari la debutul pubertatii, deoarece hormonii masculini si feminini modifica forma corpului. Apoi, pe masura ce femeile ajung la menopauza, echilibrul hormonilor se schimba si este posibil sa apara o schimbare a locului in care depoziteaza grasimea. Odata cu varsta, barbatii si femeile trebuie sa lucreze mai mult pentru a mentine masa musculara.
Indicele de masa corporala la copii
IMC este interpretat diferit pentru adolescenti si copii. In timp ce aceeasi formula este utilizata pentru a masura valoarea IMC pentru toate grupele de varsta, valorile pentru copii si adolescenti pot varia in functie de varsta si sex. Pentru copii si adolescenti, se folosesc graficele de crestere in functie de varsta conform CDC si se analizeaza in functie de percentile. Fiecare percentila exprima IMC-ul unui copil in raport cu ceilalti copii de aceeasi varsta si sex. De exemplu, un copil ar fi considerat obez daca ar avea un IMC care este peste percentila 95. Asta inseamna ca are mai multa grasime corporala decat 95% dintre copiii din aceeasi categorie de varsta si sex.
Greutatea ideala
Dorinta de a slabi, in general, se bazeaza pe principiul de greutate sanatoasa sau greutate ideala. Aceasta notiune e promovata adesea prin diverse mijloace media, cum ar fi social media, TV, filme, reviste etc. Cum ne dam seama daca avem o greutate corporala sanatoasa sau nu? Indicele de masa corporala (IMC), raportul talie-sold, raportul talie-inaltime si procentul de grasime corporala sunt patru moduri de a evalua o greutate sanatoasa. Combinarea lor poate fi cea mai buna modalitate de a va face o idee exacta.
- Intervalul IMC sanatos recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) este de 18,5 – 25 atat pentru barbati, cat si pentru femei.
- Raportul talie/sold – Raportul dintre circumferinta taliei si circumferinta soldului duce la raportul talie-sold (WHR). Acest numar estimeaza cantitatea de grasime stocata in partea inferioara a corpului, care include talia, soldurile si fesele. Impartiti circumferinta taliei la circumferinta soldului pentru a obtine valoarea raportului. Un raport sanatos pentru femei este de 0,85 sau mai putin. Pentru barbati, este de 0,9 sau mai putin.
- Raportul talie/inaltime – Grasimea din jurul sectiunii medii poate fi unul dintre cei mai mari indicatori ai sanatatii. Raportul talie-inaltime (WHtR) este adesea utilizat pentru a evalua riscul de boli cardiovasculare si mortalitate.
- Procentul de grasime corporala – Pentru a obtine procentul de grasime corporala, se pot folosi cantare speciale sau anumite dispozitive medicale.
Formule pentru a calcula greutatea ideala
Iata cateva formule care va pot ajuta sa estimati greutatea ideala:
Formula lui Broca pentru greutate ideala in functie de inaltime
Greutatea ideala (kg)= Inaltimea (cm) – 100
Formulele lui Lorentz
Formula lui Lorentz in functie de sex si inaltime:
- Barbati: Greutatea ideala (kg)= Inaltimea (cm) – 100 – (Inaltimea (cm) – 150)/4
- Femei: Greutatea ideala (kg)= Inaltimea (cm) – 100 – (Inaltimea (cm) – 150)/2,5
Formula lui Lorentz in functie de inaltime, sex si varsta:
- Barbati: Greutatea ideala (kg)= Inaltimea (cm) –100 -[(Inaltimea (cm)– 150)/4 +(Varsta (ani)- 20)/4]
- Femei: Greutatea ideala (kg)= Inaltimea (cm) –100 -[(Inaltimea (cm)– 150)/2,5 +(Varsta (ani)-20)/6]
Cum ajungem la o greutate sanatoasa?
Gestionarea cu succes a greutatii trebuie facuta ca un stil de viata. Orice plan de gestionare a greutatii ar trebui sa includa principiile unei alimentatii sanatoase si ale unei vieti active. Aceste obiceiuri ar trebui sa devina o rutina si sa faca parte din viata de zi cu zi. Trebuie in primul rand sa va setati o serie de obiective pentru un stil de viata sanatos. Obiectivele SMART sunt specifice, masurabile, realizabile, realiste si temporale (sa poata fi masurate in timp). Scrieti aceste obiective pentru a va putea monitoriza progresul in timp.
Pierderea in greutate nu se intampla peste noapte. Dietele si solutiile „minune” rapide de slabire NU au efecte pe termen lung si pot periclita sanatatea generala. Un program de slabire eficient si sanatos ar trebui sa implice ideea de echilibru energetic ca ghid. Pentru a slabi, corpul trebuie sa arda mai multe calorii decat consumi din alimente. Acest lucru poate fi realizat printr-o dieta echilibrata si program de activitate fizica regulata.
Un plan bun de gestionare a greutatii ar trebui sa includa, de asemenea, monitorizarea periodica a progresului si mentinerea pierderii in greutate pe termen lung.
Referinte:
(1) https://www.nhlbi.nih.gov/health/educational/lose_wt/BMI/bmicalc.htm
(2) https://www.cdc.gov/healthyweight/assessing/bmi/adult_bmi/english_bmi_calculator/bmi_calculator.html
(3) https://www.nhs.uk/common-health-questions/lifestyle/what-is-the-body-mass-index-bmi/
(4) https://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/nutrition/a-healthy-lifestyle/body-mass-index-bmi
(5) https://www.medicalnewstoday.com/articles/323446
(6) https://www.healthline.com/health/body-mass-index