Iata ce rol are inflamatia in organism, de cate feluri poate fi, ce remedii antiinflamatorii exista, in ce mod poate fi legata inflamatia de alimentatie si care sunt alimentele cu rol antiinflamator – dieta antiinflamatoare.

CUPRINS:

1. Ce este inflamatia si ce rol are?
2. Cauzele inflamatiei
3. Cum se trateaza inflamatia cronica?
4. Dieta antiinflamatoare

Ce este inflamatia si ce rol are?

Inflamatia este pur si simplu raspunsul sistemului imunitar la un factor iritant – fie ca este vorba despre o infectie, o leziune etc. Este un raspuns natural al sistemului imunitar la rani si boli, modalitatea organismului de a semnala sistemul imunitar sa vindece si sa repare tesuturile deteriorate si sa se apere impotriva anumitor invadatori, ca bacteriile sau virusurile. Substantele chimice inflamatorii din sange actioneaza pentru a proteja corpul de invadatorii straini, cum ar fi bacteriile si virusurile. In caz de ranire, raspunsul inflamator localizat joaca un rol critic in procesul de vindecare.

Inflamatia acuta vs Inflamatia cronica

Exista doua tipuri de inflamatie – inflamatia acuta si inflamatia cronica. Inflamatia acuta ajuta in procesul de vindecare si este chiar esentiala. Insa, inflamatia cronica sau pe termen lung poate fi asociata cu anumite efecte nedorite. Procesul inflamator acut are loc rapid si poate fi sever. Semnele comune de inflamatie in urma unei rani includ roseata, durere, sensibilitate, umflare, senzatie de caldura, invinetire, rigiditate, pierderea mobilitatii. In functie de cauza si gravitatea ranii, inflamatia acuta poate dura de la cateva zile la cateva luni. Uneori, inflamatia acuta este localizata, dar alteori este sistemica, precum in cazul unei infectii virale. Simptomele acestui tip de inflamatie includ febra, letargie, somnolenta, iritabilitate, dureri de cap etc.

Inflamatia poate cauza durere, deoarece umflarea pune presiune pe terminatiile nervoase sensibile, trimitand semnale de durere catre creier. In plus, unele dintre procesele chimice ale inflamatiei afecteaza comportamentul nervilor, provocand o senzatie de durere intensa.

Inflamatia cronica a fost legata de anumite boli, cum ar fi bolile de inima sau accidentul vascular cerebral, precum si de unele tulburari autoimune, cum ar fi artrita reumatoida si lupusul. Insa, alimentatia si stilul de viata sanatos pot ajuta la mentinerea inflamatiei sub control. Inflamatia cronica progreseaza adesea lent, cu putine simptome independente. Spre deosebire de inflamatia acuta, inflamatia cronica poate avea efecte pe termen lung si asupra intregului corp. Inflamatia cronica mai este numita si inflamatie persistenta, de grad scazut, deoarece produce un nivel scazut si constant de inflamatie in intregul corp. Simptomele comune ale inflamatiei cronice includ oboseala, dureri corporale, depresie si anxietate, complicatii gastrointestinale, crestere sau pierdere in greutate, infectii persistente.

inflamatia cronica

Cauzele inflamatiei

Inflamatia apare atunci cand un factor fizic declanseaza o reactie imuna. Inflamatia nu inseamna neaparat ca exista o infectie, dar o infectie poate provoca inflamatie. Inflamatia acuta poate rezulta in urma expunerii la anumite substante, leziuni, infectii etc. Atunci cand organismul detecteaza daune sau agenti patogeni, sistemul imunitar declanseaza o serie de reactii. Acestea duc la aparitia simptomelor de inflamatie acuta, ca umflare, inrosire, senzatie de caldura etc. Unii factori si infectii care pot duce la inflamatie acuta includ bronsita, unghie incarnata, infectii virale, traumatisme, rani etc.

Inflamatia cronica poate fi legata de hipersensibilitatea la anumiti factori declansatori, expunerea pe termen lung la anumiti iritanti, tulburari autoimune, boli inflamatorii, inflamatii acute persistente. Factorii care pot creste riscul de inflamatie cronica includ si alimentatia bogata in grasimi nesanatoase si zahar adaugat, sedentarismul, obezitatea, fumatul, stresul, lipsa somnului, varsta inaintata etc.

Cum se trateaza inflamatia cronica?

Inflamatia este o parte naturala a procesului de vindecare. Insa, atunci cand devine cronica, este important sa fie tinuta sub control pentru a reduce riscul de daune pe termen lung. Tratamentul pentru inflamatie poate include medicamente antiinflamatorii, corticosteroizi, dar si anumite suplimente – ca ulei de peste, curcumina sau acid lipoic. De asemenea, schimbarile stilului de viata sunt importante cand vine vorba despre reducerea inflamatiei pe termen lung. Se recomanda mentinerea la o greutate sanatoasa, adoptarea unui stil de viata activ, renuntarea la fumat, stabilirea unui program de somn sanatos, gestionarea stresului si foarte important – adoptarea si mentinerea unei alimentatii sanatoase.

→ Citeste aici mai multe despre sanatatea holistica

Dieta antiinflamatoare

Dieta antiinflamatoare se bazeaza pe o afirmatie solida si simpla: inflamatia cronica poate duce la boli cronice, iar reducerea inflamatiei in organism poate preveni bolile si poate sustine sanatatea generala. Anumite alimente provoaca inflamatii in organism. Astfel de alimente sunt cele ultra-procesate, cele bogate in grasimi nesanatose, carbohidrati rafinati si zahar adaugat. Alte alimente, pe de alta parte, pot reduce inflamatia. Acestea includ alimente care sunt bogate in substante numite antioxidanti. Antioxidantii lupta impotriva substantelor chimice cunoscute sub numele de radicali liberi care provoaca daune pe termen lung la nivelul celulelor si pot creste inflamatia.

Se crede ca o dieta antiinflamatoare ajuta la prevenirea afectiunilor precum bolile de inima, artrita si chiar cancerul prin reducerea nivelului de inflamatie din organism. Inflamatia cronica este asociata cu un risc crescut de aparitie a tuturor acestor boli. O dieta antiinflamatoare se concentreaza pe fructe si legume proaspete. Multe diete populare adera deja la principiile antiinflamatorii. Acestea includ dieta mediteraneana si dieta DASH.

alimente ce reduc inflamatia

Alimente cu proprietati antiinflamatorii

Alimentele cu proprietati antiinflamatorii sunt cele bogate in special in antioxidanti si polifenoli, cum ar fi:

  • verdeturi –  spanac, salata verde, kale etc.;
  • legume – rosii, castraveti, dovlecel, broccoli, conopida, varza, ardei, morcovi, ciuperci etc;
  • fructe – afine, portocale si alte citrice, cirese, ananas, grapefruit, banane, mere etc.;
  • grasimi sanatoase – avocado, nuci, migdale, seminte de chia, seminte de in, ulei de masline etc.
  • cereale integrale – quinoa, orez brun, orz, cuscus etc.;
  • leguminoase – fasole, linte, naut etc.;
  • surse de proteine ​​slabe – carne macra de vita, piept de pui sau curcan, somon, cod, ton, creveti etc.

Exista, de asemenea, dovezi ca anumite ierburi si condimente, cum ar fi ghimbirul, turmericul si usturoiul, pot ajuta la atenuarea inflamatiei. Niciun singur aliment nu va mentine independent sanatatea unei persoane – nu exista alimente minune. Este important sa includeti o varietate de ingrediente sanatoase in dieta. Ingredientele proaspete, simple si naturale sunt cele mai bune. Procesarea poate modifica inclusiv continutul nutritional al alimentelor. Alegeti metode de gatire mai sanatoase – ca gatitul la cuptor, la aburi, prin fierbere etc.

dieta antiinflamatoare

Citeste AICI mai multe despre alimentele antiinflamatorii.

Alimente de evitat

Se stie ca urmatoarele alimente pot creste inflamatia in organism:

  • alimente ultra-procesate;
  • carbohidrati rafinati, cum ar fi painea alba, pastele din faina alba si produsele de patiserie;
  • alimente prajite;
  • alimente cu mult zahar adaugat;
  • carne procesata;
  • carne rosie in cantitati mari;
  • grasimi nesanatoase, ca grasimile saturate si trans.

In general, o dieta antiinflamatoare este completa si bogata in nutrienti. Majoritatea oamenilor nu vor trebui sa modifice tiparul de alimentatie decat daca sunt alergici la oricare dintre alimentele evidentiate. Insa, daca aveti o hipersensibilitate la gluten sau lactoza, este important sa limitati aceste alimente, in functie de recomandarile medicului.

Concluzii

alimente antiinflamatorii

In general, dieta antiinflamatoare promoveaza un model alimentar sanatos care va ajuta sa consumati macronutrienti adecvati, micronutrienti, fibre si antioxidanti. Dieta antiinflamatoare nu prescrie o anumita rutina alimentara, nu este un plan alimentar strict. In schimb, va recomanda sa adoptati practic o alimentatie cat mai naturala, sanatoasa, echilibrata si variata, limitand alimentele ultra-procesate, cu mult zahar, grasimi nesanatoase. Inseamna a face alegeri mai sanatoase cand vine vorba despre mesele zilnice. In plus, se recomanda adoptarea unui stil de viata activ pentru reducerea inflamatiei, impreuna cu stabilirea unui program de somn sanatos si gestionarea eficienta a stresului.

Alimentele din dieta antiinflamatoare pot reduce inflamatia cronica si riscul de imbolnavire. In plus, alimentele antiinflamatorii contin vitamine, minerale si alti nutrienti esentiali. In general, dieta ofera un echilibru bun de carbohidrati, grasimi si proteine ​​si va incurajeaza sa includeti alimente cat mai variate si colorate, in special fructe de padure, rosii, fructe portocalii si galbene, legume crucifere si verdeturi.

 

Referinte:
(1) https://www.aarp.org/health/conditions-treatments/info-2019/diets-for-lowering-inflammation.html
(2) https://www.livescience.com/52344-inflammation.html
(3) https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/foods-that-fight-inflammation
(4) https://www.eatright.org/health/wellness/preventing-illness/can-diet-help-with-inflammation
(5) https://www.webmd.com/diet/anti-inflammatory-diet-road-to-good-health

Leave a comment