Iata de ce este important sa avem grija de mainile noastre, precum si cateva recomandari utile pentru ingrijirea mainilor – ce trebuie sa includa rutina pentru mentinerea sanatatii mainilor.
CUPRINS:
1. De ce este important sa ai grija de mainile tale?
2. 10 Sfaturi pentru ingrijirea mainilor
De ce este important sa ai grija de mainile tale?
Aspectul mainilor este o parte esentiala a ingrijirii personale. Sanatatea si aspectul mainilor pot fi afectate de factori de mediu, temperaturi scazute, dezechilibre hormonale, anumite produse chimice, inaintarea in varsta, expunerea la soare etc. Daca ai mainile uscate si aspre, cu crapaturi, iritatii si pete, este semn ca trebuie sa acorzi mai multa atentie ingrijirii mainilor si chiar sa mergi la dermatolog pentru a depista eventuale probleme ale pielii.
Mainile sunt mai vulnerabile si mai predispuse la imbatranire, deoarece pielea de pe maini este relativ subtire. In plus, mainile noastre sunt expuse la tot felul de germeni, murdarie, substante dure si lumina soarelui.
10 Sfaturi pentru ingrijirea mainilor
1. Nu te spala pe maini cu apa fierbinte
Stratul exterior al pielii (stratul cornos) este in mare parte format din celule moarte ale pielii. Acestea sunt inconjurate de uleiuri naturale produse de celulele vii din stratul de dedesubt. Uleiurile naturale formeaza un scut protector care tine apa in interior si germeni si alti iritanti la exterior. Daca stratul exterior nu are suficiente uleiuri naturale, nu va retine suficienta apa — iar pielea de pe maini va fi uscata, aspra, rosie, crapata si cu mancarime.
Cand te speli pe maini, ai grija la temperatura apei. Apa fierbinte predispune mainile la uscare. Foloseste apa calduta si un sapun cu pH neutru – sapun hidratant, care sa nu usuce pielea. Acesta poate sa contina aloe vera, unt de cocos, unt de shea, ulei de masline etc. – pentru a calma si hidrata pielea. De asemenea, nu uita sa usuci mainile cu un prosop. Vezi aici mai multe despre igiena mainilor.
2. Alege un dezinfectant mai bland cu pielea
Gelurile dezinfectante pentru maini au devenit de nelipsit din buzunar sau geanta. Insa, continutul lor ridicat de alcool (trebuie sa aiba continut de alcool de cel putin 60 % pentru a fi eficiente) poate fi daunator in timp pentru maini si unghii. Alege un gel dezinfectant cu efect hidratant, cum ar fi cu aloe vera sau glicerina in compozitie si aplica-l doar atunci cand este nevoie.
3. Crema de maini – element de baza in ingrijirea mainilor
Este indicat sa reaplicam crema hidratanta cat mai des – inclusiv de fiecare data cand ne spalam pe maini. Sapunurile si gelurile dezinfectante elimina uleiurile naturale din stratul exterior al pielii. Alege o crema hidratanta pentru maini care sa contina ceramide, aloe vera, ulei de migdale, glicerina, keratina, vitamina E, acid hialuronic etc.– fara alcool, coloranti si parfum, care pot provoca iritatii. Cremele hidratante pot ajuta la prevenirea sau tratarea pielii uscate de pe maini. Acestea retin apa necesara in stratul exterior al pielii, facand mainile mai fine si mai moi.
De asemenea, nu uita de protectia solara si asigura-te ca in timpul zilei folosesti o crema hidratanta pentru maini cu SPF 30. Produsele de protectie solara sunt o necesitate atunci cand vine vorba despre protejarea mainilor. Chiar si expunerea zilnica minima la soare poate duce la daune pe termen lung si, potential, la cancer de piele. In plus, mainile sunt expuse la radiatii mai mult decat alte zone ale corpului, pentru ca nu sunt acoperite de imbracaminte.
In plus, cremele de maini anti-imbatranire devin din ce in ce mai populare in incercarea de a imbunatati mainilor. Pentru a ajuta la imbunatatirea aspectului pielii imbatranite, alege creme de maini sau lotiuni care contin retinol sau alfa hidroxiacizi. Aceste ingrediente vor exfolia pielea pentru a ajuta la indepartarea stratului de celule moarte, lasand pielea mai neteda. Insa, produsele de acest fel trebuie folosite doar seara, pentru ca vor creste sensibilitatea pielii la radiatii solare.
4. Foloseste manusi
Foloseste manusi calduroase in sezonul rece pentru a proteja mainile de frig si vant. De asemenea, foloseste manusi speciale de cauciuc atunci cand speli vasele, cand faci curatenie cu diferite substante chimice, la gradinarit etc.
5. Masajul mainilor
Masarea mainilor nu numai ca le poate imbunatati aspectul, ci ofera si o serie de beneficii semnificative pentru sanatate. Masajul este si o modalitate relaxanta de a detensiona muschii, ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui si stimuleaza fluxul sangvin, lasand in acelasi timp mainile netede si moi si reducand aspectul pielii imbatranire. Poate avea si efect relaxant, se imbunatateste buna dispozitie, se reduce stresul si anxietatea. Puteti folosi un ulei hidratant in timpul masajul, pentru hidratare.
6. Exfolierea mainilor
Este indicat ca de 2 ori pe saptamani sa efectuezi o exfoliere sau un gomaj pentru maini si unghii. Asta pentru a inlatura celulele moarte, pentru a imbunatati circularia, pentru a netezi pielea si pentru cresterea elasticitatii. Eliminarea celulelor moarte de la suprafata pielii nu doar ca netezeste mainile, dar faciliteaza si aplicarea si absorbtia oricarui tratament topic (inclusiv crema de maini si produs de protectie solara). Puteti folosi ingrediente natural pentru gomaj maini – cum ar fi ulei de masline si zahar sau zat de cafea, sau puteti folosi un produs din comert. De asemenea, puteti folosi acelasi produs exfoliant pe care il aplicati pe fata sau pe corp.
7. Aplica o masca pentru maini
Mastile pentru maini si tratamentele au rolul de a completa rutina de ingrijire a mainilor. Poti aplica masti preparate acasa – pe care le lasi sa actioneze 20-30 minute. Acestea pot contine ingrediente precum ulei de masline, ulei de cocos, ulei de avocado, ulei de migdale, miere etc. De asemenea, exista masti-tratament pentru maini, ce se aplica si se lasa sa actioneze pe timpul noptii, pentru hidratare – masca-manusa hidratanta pentru maini si unghii.
8. Ai grija de cuticule
Cand iti faci manichiura este important sa nu uiti de cuticule. In general, se recomanda sa nu tai cuticulele cu forfecuta – pentru ca protejeaza unghia, ca o bariera impotriva infectiilor. O metoda mai eficienta si mai buna este sa inmoi mainile in apa calda si apoi sa impingi usor cuticula cu un betisor de lemn. De asemenea, poti aplica si o crema pentru cuticule, balsam pentru cuticule sau un ulei pentru cuticule, pentru hidratare suplimentara.
9. Produse de manichiura
Foloseste lacuri de unghii de calitate, care sa nu afecteze structura unghiei. Daca unghiile se decoloreaza, nu mai folosi lac pentru o perioada. Acetona din solutia de indepartare a lacului poate deteriora unghiile, asa ca foloseste-o cu moderatie. Foloseste o pila cu o textura fina pentru a da forma unghiilor. Daca iti faci manichiura la salon ai grija sa fie respectate masurile de igiena, tine cont de experienta personalului (specializat in manichiura cu oja permanenta, oja clasica sau gel) si de calitatea produselor folosite.
10. Sanatatea unghiilor si alimentatia
Daca vrei sa-ti pastrezi mainile si unghiile sanatoase, netede si cu aspect tanar, ai grija si la alimentatie. Consuma multe fructe si legume, alimente bogate in vitamina C, si mentine organismul hidratat. O dieta nutritiva poate ajuta la imbunatatirea si mentinerea sanatatii pielii si a unghiilor. Asigura-te si ca ai un aport optim de vitamina B si vitamina E pentru o piele sanatoasa si unghii puternice.