Iata cateva recomandari privind ingrijirea parului, de ce aspecte trebuie sa tinem cont, ce trebuie sa includa rutina pentru un par sanatos si alte sfaturi utile.

CUPRINS:

1. Informatii generale despre ingrijirea parului
2. Alimentatia si sanatatea parului
3. Pasii pentru ingrijirea parului

Informatii generale despre ingrijirea parului

Rutina de ingrijire a parului trebuie adaptata in functie de tipul de par, lungime si multe altele. O rutina buna de ingrijire a parului ne ajuta sa mentinem parul sanatos si rezistent. Inainte de a alege orice plan de ingrijire a parului, este esential sa-ti analizezi tipul de par si sa identifici cauzele problemelor parului.

Firele de pot pot avea grosimi diferite si lungimi diferite. In general, parul poate fi drept, ondulat, cret – fiecare necesitand un tip diferit de ingrijire. Parul drept nu se onduleaza usor – este drept de la radacini pana la varfuri. Femeile cu acest tip de par au tendinta de a avea scalpul mai gras, ceea ce face ca parul sa se ingrase in mod uniform mai repede. Parul ondulat se situeaza intre parul drept si cret. Este posibil sa observati bucle usoare si mari de la radacini spre capete. Acest tip de par are de obicei o textura mai aspra. Parul cret inseamna bucle proeminente de la radacini in jos. Parul cret tinde sa fie mai uscat in comparatie cu parul drept si ondulat. Parul cret poate fi la randul lui separat in mai multe tipuri – bucle libere, bucle medii sau bucle stranse. Mai este si a patra varianta, cel cu bucle foarte stranse, in stilul afro.

Daca a fost vopsit, decolorat sau s-au folosit diferite tratamente chimice, va fi nevoie de anumite masuri specifice de ingrijire. Indreptarea parului si folosirea ondulatoarelor poate, de asemenea, sa afecteze intr-o anumita masura sanatatea parului.

cum sa avem par sanatos

Alimentatia si sanatatea parului

Sanatatea parului porneste din interior. Parul are in structura sa keratina, o proteina structurala fibroasa. Asadar, asigurati-va ca aveti un aport optim de proteine si ca beti suficienta apa. Exista mai multe tipuri de alimente sanatoase care sunt bogate in nutrienti ce stimuleaza productia naturala de keratina la radacina. De exemplu, ouale contin cativa aminoacizi necesari productiei de keratina. Ouale sunt o sursa importanta de proteine ​​si biotina, doi nutrienti care pot favoriza cresterea parului. Consumul adecvat de proteine ​​este important pentru cresterea parului, deoarece foliculii de par sunt formati in mare parte din proteine. Biotina este esentiala pentru producerea de keratina, motiv pentru care suplimentele de biotina sunt adesea comercializate pentru cresterea parului.

Fructele de padure sunt bogate in antioxidanti care sustin sanatatea foliculilor. Antioxidantii pot ajuta la protejarea foliculilor de par impotriva daunelor cauzate de moleculele daunatoare numite radicali liberi. Aceste molecule exista in mod natural in organism si in mediu. Citricele sunt bogate in vitamina C, care ajuta la sanatatea scalpului. Vitamina C ajuta la imbunatatirea productiei de colagen, care poate ajuta la intarirea firelor de par.

Legumele precum cartofii dulci, broccoli si spanacul contin vitamine B, precum biotina, care sunt implicate in sinteza keratinei. Pestele gras precum somonul, heringul si macroul au substante nutritive care pot favoriza cresterea parului. Sunt surse excelente de acizi grasi Omega-3, care au fost legati de cresterea parului.

Suplimente pentru sanatatea parului

O dieta echilibrata, cu nutrientii potriviti, poate favoriza cresterea parului, mai ales daca va confruntati cu probleme precum caderea parului. In timp ce dieta este in general prima linie de aparare, suplimentele pot fi, de asemenea, benefice. S-a demonstrat ca suplimentele de colagen, de exemplu, pot fi utile pentru par, sustinand sanatatea foliculilor si regenerarea. Lipsa nutrientilor potriviti, inclusiv vitaminele A, C, D si E, zinc, vitaminele B, fier, biotina, proteine ​​si acizi grasi esentiali poate incetini cresterea parului sau chiar poate duce la caderea parului. Din fericire, corectarea unei deficiente poate ajuta la reducerea caderii parului si la imbunatatirea ritmului de crestere a parului.

De asemenea, medicii recomanda uneori suplimente pentru par sanatos care au in compozitie si alte elemente, ca L-cistina, L-metionina, extracte naturiste, precum extract de coada-calului, extract de mei, extract din germeni de grau etc. → Citeste mai multe despre: Nutricosmetice – ce sunt si cum actioneaza?

cum protejam parul

Pasii pentru ingrijirea parului

Spalarea parului

Spalarea parului este importanta pentru indepartarea pielii moarte, a reziduurilor si murdariei.  Daca parul nu este spalat, sebumul se va acumula, lasand parul gras. Evitati apa fierbinte si folositi in schimb apa calda. Temperatura ridicata indeparteaza uleiurile esentiale ale pielii, facand parul mai uscat si  predispus la rupere. Se recomanda sa aplicam samponul in special pe scalp (si mai putin pe lungimea firelor de par), unde sunt concentrate productia de sebum si celulele moarte ale pielii. Alegeti un sampon si un balsam special concepute pentru tipul vostru de par. De exemplu, daca va vopsiti parul, utilizati un sampon conceput pentru parul vopsit.

Balsamul se aplica numai pe varfurile firelor de par.  Ingredientul principal al unui balsam se numeste surfactant cationic. Cand parul este ud, acesta se lipeste de el, acoperind firele pentru a restabili umezeala pe care samponul o poate indeparta. Are rol hidratant si de a retine umezeala. De asemenea, favorizeaza descurcarea firelor de par pentru a preveni ruperea. In acest sens pot fi folosire si uleiuri speciale pentru par.

spalarea parului

Cat de des trebuie spalat parul?

Nu este recomandat in general sa va spalati parul in fiecare zi. Sampoanele elimina uleiurile naturale si umezeala de care parul are nevoie pentru a ramane hidratat. Insa, sunt si anumiti factori de care trebuie sa tinem cont si care pot duce la nevoia de a spala parul mai des. In general, se recomanda spalarea parului o data la 2-3 zile, cu exceptia cazului in care scalpul este foarte gras din alte motive.

Parul gras tinde sa atraga murdaria si poluarea. Acest lucru poate duce la infundarea porilor si la dezvoltarea altor probleme precum matreata. Varsta, genele, stilul de viata si modificarile hormonale determina cat de gras este scalpul nostru. In general, cu cat parul este mai drept, cu atat va fi mai gras. Daca lucrati in aer liber mult sau faceti activitati precum gradinaritul, poate fi necesar sa va spalati parul mai des, deoarece scalpul este expus la mai mult praf si poluare.

Uscarea parului

Indiferent de tipul de par, descurcarea trebuie efectuata incepand de la varfuri si treptat pana ajungem la radacina. Cand pieptanati parul ud folositi un pieptene cu dinti largi. Parul este mai vulnerabil la rupere atunci cand este ud. Lasati parul sa se usuce la aer ori de cate ori aveti ocazia. Utilizarea pe termen lung a uscatorului de par poate provoca daune de durata. Este indicat sa uscati parul cu prosopul cat mai mult posibil inainte de a folosi uscatorul de par. In plus, se recomanda sa setati toate dispozitivele de ingrijire a parului (placa de par, uscator, ondulator etc.) la o caldura cat mai mica.

Cand vine vorba de styling, evitati produsele de fixare care contin alcool. Cand utilizati placa de par sau ondulatorul este bine sa folositi un produs protector termic.

recomandari par sanatos

Alte recomandari:

  • Este indicat sa aplicati saptamanal o masca de par – aceste produse pot fi creme sau uleiuri, dar de obicei trebuie lasate sa actioneze pe par pentru o perioada mai lunga de timp, imediat dupa spalare sau inainte – cam 30-60 minute.
  • Evitati sa tineti parul prins in coada prea mult timp – poate deveni mai predispus la rupere si cadere. Daca optati totusi pentru acest mod de prindere a parului, alegeti sa strangeti parul mai jos, la baza si sa folositi un elastic de par captusit cu material textil, mai lat – de obicei catifea sau satin.
  • Este important sa tundeti varfurile la fiecare 3-4 luni. In timp ce acest lucru nu stimuleaza cresterea in sine a firelor de par, ajuta la prevenirea ruperii suplimentare, cum ar fi varfurile despicate.
  • Poate fi util sa masati scalpul o data pe saptamana, cu un dispozitiv special pentru masajul scalpului sau pur si simplu cu degetele. In acest timp puteti aplica un tratament special pentru scalp, o masca de par sau un anumit ulei pentru ingrijirea scalpului.

 

Referinte:
(1) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022202X15526559
(2) https://www.aad.org/public/everyday-care/hair-scalp-care/hair/healthy-hair-tips

Leave a comment