ITBS sau sindromul de banda iliotibiala – o problema frecvent intalnita la alergatori, dar nu numai. Iata cum se manifesta, care sunt cauzele si factorii de risc si ce metode de tratament exista.

CUPRINS:

1. Ce inseamna ITBS?
2. Semne si simptome
3. Cauze si factori de risc
4. Metode de diagnostic
5. Tratament si preventie

Ce inseamna ITBS?

Sindromul de Banda Iliotibiala (SBIT) sau ITBS (Iliotibial Band Syndrome) este o leziune frecventa in randul alergatorilor. Aceasta apare cand banda iliotibiala devine inflamata. Banda iliotibiala (banda IT) ajuta la extinderea si rotirea soldului. De asemenea, ajuta la stabilizarea si miscarea laterala a genunchiului, protejand in acelasi timp coapsa exterioara.

Aceasta banda este un tip de tesut moale care se intinde de-a lungul coapsei de la bazin pana la genunchi. Pe masura ce se apropie de genunchi, forma se ingroasa pe masura ce traverseaza o zona proeminenta a femurului numita condil femural lateral inainte de a se atasa de tibie. In apropierea bazinului, se ataseaza la doi muschi ai soldului. Cand este afectata, miscarea genunchiului si implicit alergarea, devin dureroase. Afectarea este data de tensiune repetata si de inflamatii. De obicei, durerea asociata cu ITBS apare la utilizarea excesiva in timpul activitatilor precum alergarea si ciclismul.

ITBS implica mai multe structuri ale extremitatilor inferioare, inclusiv muschii, oasele si alte tesuturi moi. De obicei, disconfortul apare din:

  • contact excesiv (frecare) intre banda IT si osul coapsei;
  • aliniere slaba sau control muscular al corpului inferior;
  • forte prelungite de frecare in timpul activitatilor repetitive.

Structurile comune implicate in ITBS sunt banda iliotibiala, bursa (un sac umplut cu lichid care se afla intre oase si tesuturile moi pentru a limita frictiunea) si muschii soldului.

durerea de genunchi

Semne si simptome

In caz de ITBS este posibil sa experimentati:

  • durere intepatoare de-a lungul exteriorului genunchiului;
  • senzatia ca acea banda „se rupe” peste genunchi in timp ce se indoaie si se indreapta;
  • contractii ocazionale si durere la exteriorul soldului;
  • durere continua dupa activitate, in special la mers, alergare, urcarea sau coborarea scarilor, ridicare in picioare etc.;
  • caldura si roseata pe exteriorul genunchiului etc.

Principalul simptom este durerea pe partea exterioara a genunchiului, chiar deasupra articulatiei. La inceput, durerea ar putea sa dispara dupa ce va incalziti. Poate aparea disconfort in orice zona a genunchiului. Punctul respectiv va fi, de asemenea, sensibil la presiune. Pentru ca durerea este cel mai important simptom, multi alergatori cred in mod gresit ca au o leziune la genunchi, cum ar fi o ruptura de menisc. Insa, in caz de leziune la genunchi zona se va umfla de obicei, deci daca nu aveti umflaturi si va confruntati in mod constant cu aceasta durere dupa cateva minute la fiecare alergare, posibil sa fie vorba de ITBS.

Cauze si factori de risc

ITBS este o problema data de utilizare excesiva si este cauzata in primul rand de flexia si extensia repetitiva a genunchiului. De aceea, este intalnita cel mai frecvent la alergatori sau biciclisti. In timpul flexiei si extensiei genunchiului, banda aluneca peste zona laterala a genunchiului. Aceasta miscare repetitiva impreuna cu alti factori pot provoca frecare excesiva, ducand la durere,

Suprasolicitarea este cel mai important factor pentru majoritatea cazurilor de ITBS si leziuni excesive. De asemenea, anumite deficiente biomecanice care apar fie in mod natural, fie din cauza leziunilor anterioare, pot contribui.

Adesea, unele greseli de antrenament ne pot afecta. Acestea includ:

  • lipsa incalzirii sau racirea corespunzatoare inainte de antrenamente;
  • suprasolicitare si incordare excesiva;
  • lipsa pauzelor intre antrenamente;
  • antrenamente pe suprafete nepotrivite;
  • montarea incorecta a bicicletei;
  • cresterea prea rapida a duratei si intensitatii antrenamentelor.

ITBS poate afecta pe oricine. Este, insa, mai des intalnita in randul alergatorilor si biciclistilor. Sportivii care isi folosesc intens genunchii, cum ar fi la baschet sau fotbal, sunt mai predispusi sa dezvolte ITBS. Factorii de risc pentru dezvoltarea ITBS includ:

  • etanseitatea preexistanta a benzii iliotibiale sau leziune anterioara;
  • musculatura slabita;
  • mersul sau alergarea in panta;
  • slabiciune sau lipsa de flexibilitate;
  • activitati repetitive, cum ar fi alergarea si ciclismul;
  • artrita genunchiului;
  • lungimi inegale ale picioarelor;
  • picior plat.

sindromul de banda iliotibiala

Daca esti alergator, este posibil sa ai mai multe riscuri de a dezvolta aceasta problema daca:

  • alergi pe teren neuniform sau in panta;
  • porti incaltaminte nepotrivita sau uzata la alergare;
  • picioarele se inclina putin spre interior de la genunchi la glezna;
  • alergi sau te antrenezi pe vreme rece.

Metode de diagnostic

Pentru a diagnostica sindromul de banza iliotibiala de obicei e nevoie doar de un istoric medical si un examen fizic. Rareori, imagistica este necesara pentru a confirma un diagnostic de sindrom de banda iliotibiala. In timpul examenului fizic, medicul va inspecta si va palpa intreaga articulatie a genunchiului. Pe langa examinarea articulatiei genunchiului, medicul va evalua forta si flexibilitatea cvadricepsului. Daca imagistica este utilizata pentru a confirma diagnosticul de sindrom de banda iliotibiala, este de obicei imagistica prin rezonanta magnetica (RMN). Daca sunteti sportiv, medicul va poate intreba si despre sportul practicat, incaltaminte folosita, traseele de antrenament si rutina de exercitii.

Tratament si preventie

tratament ITBS

Tratamentele generale includ:

  • administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene;
  • comprese reci si odihna pentru zona afectata in prima saptamana dupa aparitia simptomelor;
  • intinderi usoare zilnice.

Pentru cazurile cronice foarte grave, injectiile cu corticosteroizi sau interventiile chirurgicale pot fi o optiune.

Protocolul RICE este important pentru ingrijirea imediata si initiala a durerii legate de banda iliotibiala. Acesta include:

  • Odihna (Rest) – primul pas trebui sa fie odihna piciorului afectat;
  • Gheata (Ice) – comprese reci pe exteriorul genunchiului in sesiuni de 15 minute la fiecare 2 ore pentru a reduce durerea si inflamatia;
  • Compresie (Compression ) – pot fi utile bandajele fixate deasupra genunchiului – comprimarea acestei zone poate ajuta la stabilizarea genunchiului si la reducerea frecarii;
  • Ridicare (Elevation) – faceti tot posibilul pentru a mentine piciorul ridicat mai sus de nivelul inimii cand va odihniti.

Medicamente

Pentru a ameliora durerea si inflamatia medicul va poate recomanda un antiinflamator nesteroidian sau folosirea de unguente analgezice. Pe termen scurt, o injectie cu steroizi (cortizon) poate oferi ameliorarea durerii.

Fizioterapie

Odata ce inflamatia si durerea initiala scad, kinetoterapia este urmatorul pas pentru vindecare. Kinetoterapeutul va utiliza diferite tehnici pentru a imbunatati forta, mobilitatea si flexibilitatea picioarelor. De asemenea, va corecta eventuale erori biomecanice. Tratamentul se va concentra pe prelungirea si reducerea fortei de tractiune a benzii iliotibiale.

Interventie chirurgicala

Interventia chirurgicala pentru prelungirea benzii IT este rareori necesara pentru tratarea sindromului de banda iliotibiala. De obicei, este indicata numai daca durerea persista si limiteaza activitatile, in ciuda tratamentelor de mai sus, timp de 6 luni sau mai mult. In aproape toate cazurile de ITBS, recuperarea este completa doar cu tratamentele de mai sus. Doar in cazuri extrem de rare va trebui luata in considerare interventia chirurgicala.

Tratamentele complementare si alternative pentru problemele legate de banda iliotibiala includ si acupunctura, bandajare kinesiologica, masaj sportiv.

Prevenirea problemelor legate de banda IT

Pentru a preveni aparitia problemelor legate de banda iliotibiala, este important sa va antrenati respectand anumite recomandari. E bine sa cresteti treptat durata si intensitatea antrenamentelor si sa evitati suprasolicitarea. Nu uitati de incalzire inainte de antrenament. Acordati tesuturilor un timp de adaptare. Este foarte mare riscul sa experimentati sindrom de banda iliotibiala atunci cand cresteti brusc intensitatea sau forta intr-o perioada scurta de timp.

Unele studii sugereaza ca trebuie sa evitati alergarea foarte lenta – functionarea lenta creste sarcina ITB si este mai probabil sa o irite. De asemenea, se recomanda sa evitati alergarea in jos. Alergarea in jos creste sarcinile pe banda Iliotibiala, din cauza flexiei crescute a genunchiului.

  • Cand alergati, nu mariti distanta cu mai mult de 10% pe saptamana, faceti o pauza de o zi de odihna intre zilele de alergare si cresteti treptat viteza sau inclinarea.
  • Asigurati-va ca alegeti incaltaminte de alergare adecvata si inlocuiti pantofii de alergare uzati.
  • Atentie si la suprafata pe care alergati. Alergati pe o suprafata moale, plana, pentru a evita afectarea benzii IT.
  • Incercati sa alergati din cand in cand si inapoi pentru a corecta dezechilibrul muscular si pentru a reduce presiunea pe genunchi.
  • Discutati cu medicul despre utilizarea ortezelor sau insertiilor, mai ales daca aveti arcade inalte.

Referinte:
(1) https://www.medicinenet.com/iliotibial_band_syndrome/article.htm
(2) https://www.physio-pedia.com/Iliotibial_Band_Syndrome
(3) https://www.healthline.com/health/it-band
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4458926/
(5) https://www.webmd.com/pain-management/it-band-syndrome#1

Leave a comment