Afla mai multe despre L-arginina – ce beneficii posibile poate avea pentru sanatate, mod de actiune, surse naturale de arginina, efecte secundare posibile si interactiuni.

CUPRINS:

1. Ce este L-arginina?
2. Beneficiile L-argininei
3. Efecte secundare posibile
4. Surse naturale de L-arginina
5. Suplimentele de L-arginina

Ce este L-arginina?

L-arginina sau arginina este un aminoacid de care organismul are nevoie pentru a functiona corect. La fel ca alti aminoacizi, L-arginina joaca un rol in construirea proteinelor. Proteinele sunt folosite pentru a ajuta la dezvoltarea  muschilor si la reconstructia tesuturilor. Pe langa construirea proteinelor, L-arginina elibereaza oxid nitric in sange. Oxidul nitric are rolul de a largi vasele de sange, ceea ce poate ajuta la ameliorarea anumitor afectiuni circulatorii. In plus, poate stimula productia anumitor hormoni, in special hormonii de crestere benefici si insulina. Acesta este unul dintre motivele pentru care se crede ca imbunatateste performanta fizica, rezistenta si forta.

Corpul nostru produce in mod natural L-arginina in circumstante normale. De asemenea, acest aminoacid se gasetse in anumite alimente precum carne rosie, peste, lactate, oua. Sunt disponibile si suplimente cu L-arginina.

beneficii arginina

Beneficiile L-argininei

Cercetarile au aratat ca L-arginina poate oferi o varietate de beneficii potentiale atunci cand este utilizata ca supliment. Cu toate acestea, rezultatele sunt mixte, iar L-arginina poate sa nu fie la fel de eficienta pentru unele afectiuni asa cum pretind multe companii de suplimente. Suplimentele de arginina pot fi recomandate adesea de medici pentru:

  • recuperarea energetica a organismului;
  • imbunatatirea performanetelor fizice;
  • sustinerea functiei cardiovasculare;
  • efect antioxidant si imunostimulator, ;
  • imbunatatirea circulatiei periferice;
  • refacerea tesuturilor;
  • protejarea sistemului nervos;
  • cresterea masei musculare;
  • sustinerea fertilitatii etc.

L-arginina, sanatatea inimii si sanatatea circulatorie

Cercetarile arata ca L-arginina poate fi benefica pentru reducerea inflamatiei si imbunatatirea sanatatii sistemului cardiovascular. Se considera ca poate ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale, poate imbunatati fluxul sangvin si poate ajuta la reglarea nivelului de colesterol. De asemenea, este utilizata uneori pentru tratarea durerilor in piept (angina pectorala). In plus, poate imbunatati performanta fizica in caz de rezistenta scazuta la efort.

Studiile au aratat ca administrarea de suplimente cu arginina poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale sistolice si diastolice. L-arginina este esentiala pentru producerea de oxid nitric, care este necesar pentru relaxarea celulelor care formeaza vasele de sange, precum si pentru reglarea tensiunii arteriale. Poate avea o serie de beneficii si privind boala arteriala periferica. Poate imbunatati fluxul sangvin si poate reduce simptomele ca ingustarea arterelor si reducerea fluxului de sange la nivelul picioarelor.

suplimentele de arginina

Imbunatatirea performantelor fizice si favorizarea recuperarii

L-arginina poate imbunatati eficient fluxul sangvin, favorizand aportul de nutrienti si oxigen in tesuturile musculare si articulare. Poate imbunatati performantele fizice si poate favoriza dezvoltarea masei musculare. Dovezi limitate sugereaza ca suplimentele cu arginina pot imbunatati performanta la efort prin cresterea oxidului nitric in organism, ceea ce imbunatateste fluxul sangvin si oxigenarea muschilor.

Efect antiinflamator si reducerea efectelor imbatranirii

Un alt beneficiu poate fi combaterea inflamatiei care cauzeaza boli si cresterea functiei imunitare. Arginina are abilitati de captare a radicalilor liberi datorita efectelor asupra enzimei numite superoxid dismutaza (SOD), precum si a altor mecanisme antioxidante. Poate fi folosita in combinatie cu antioxidanti precum vitamina C si suplimente de Omega-3, ajutand la incetinirea procesului de imbatranire si la reducerea riscului pentru anumite boli cronice.

Sustinerea imunitatii si favorizarea recuperarii

L-arginina este utilizata adesea impreuna cu Omega-3 si alte suplimente pentru reducerea riscului de infectii (in special infectii respiratorii), pentru a favoriza vindecarea ranilor sau pentru a scurta timpul de recuperare dupa anumite boli sau interventii.

Arginina devine esentiala atunci cand organismul este afectat din cauza unor probleme precum infectii si traumatisme, iar nevoile de arginina cresc semnificativ din cauza cerintelor fiziologice. In aceste circumstante, organismul nu va mai putea produce necesarul de arginina, care trebuie adus din surse externe. Lipsa argininei in anumite cazuri (ca infectii sau traumatisme) poate duce la efecte adverse grave, inclusiv afectarea functiei imunitare si a fluxului sangvin. Pentru a evita aceste complicatii potentiale, suplimentele de arginina sunt uneori folosite in astfel de cazuri.

Alte beneficii potentiale

In plus fata de potentialele beneficii enumerate mai sus, unele cercetari sugereaza ca suplimentele de L-arginina pot avea si alte beneficii. Se crede ca L-arginina ar putea avea beneficii in caz de disfunctie erectila, prin imbunatatirea fluxului sangvin. De asemenea, unii oameni iau suplimente de L-arginina pentru o varietate de alte motive, inclusiv reducerea riscului de raceala si favorizarea pierderii in greutate. Cu toate acestea, multe dintre aceste presupuse beneficii nu sunt sustinute de cercetari stiintifice.

rolul argininei

Efecte secundare posibile

Desi arginina este in general sigura, avand in vedere faptul ca este un aminoacid natural, exista cateva efecte secundare potentiale. Daca aveti antecedente de boli de inima, tensiune arteriala scazuta, diabet zaharat, probleme cu rinichii sau o infectie virala activa, nu este recomandat sa luati astfel de suplimente de multe ori. In orice caz, suplimentele de L-arginina se administreaza doar la indicatiile medicului. In general, cercetarile au aratat ca L-arginina este sigura si bine tolerata atunci cand este luata sub forma de supliment. Insa, poate avea unele efecte secundare, cum ar fi:

  • balonare;
  • durere abdominala;
  • diaree;
  • scaderea tensiunii arteriale;
  • alergii;
  • agravare a simptomelor de astm;
  • scaderea sensibilitatii la insulina etc.

Dozele mai mari de L-arginina pot creste aciditatea gastrica, astfel incat se pot agrava arsurile la stomac, ulcerele sau tulburarile digestive cauzate de medicamente. In plus, L-arginina poate agrava simptomele la persoanele cu herpes. L-arginina poate interactiona cu anumite medicamente, cum ar fi medicamentele pentru tensiunea arteriala, medicamentele pentru diabet sau medicamentele utilizate pentru a trata disfunctia erectila.

Surse naturale de L-arginina

Cele mai bune surse naturale de arginina sunt alimentele bogate in proteine. Acestea includ carnea rosie (carne de vita), pieptul de pui si curcan, muschiul de porc, oua si produsele lactate. Proteinele complete sunt cele mai benefice pentru ca nu furnizeaza doar arginina, ci si toti ceilalti aminoacizi necesari pentru buna functionare a organismului. De asemenea, exista si surse vegetale de arginina, ca leguminoasele, nucile si semintele.

efecte arginina

Suplimentele de L-arginina

Organismul nostru produce in mod natural arginina. Aceasta cantitate variaza in functie de varsta si alti factori. Insa, de obicei, organismul secreta fix cat are nevoie. De asemenea, la acest lucru se adauga si continutul de L-arginina din alimente. In cele mai multe cazuri, organismul mentine singur un aport adecvat de L-arginina. Cu toate acestea, arsurile severe, infectiile si anumite rani sau traumatisme pot epuiza aportul de arginina al organismului. In aceste conditii, este necesar sa se asigure un aport adecvat pentru a satisface cerintele crescute.

Suplimentele de arginina trebuie luate doar la recomandarile medicului. Dozele de L-arginina variaza foarte mult in functie de indicatii. Insa, de obicei se administreaza doza zilnica de 1000 mg – sau supliment L-arginina 1000 mg. La fel ca in cazul altor aminoacizi unici, se recomanda sa luati L-arginina in timpul meselor pentru o absorbtie maxima.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5021928/
(2) https://www.drugs.com/npc/l-arginine.html
(3) https://www.healthline.com/nutrition/l-arginine
(4) https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-l-arginine/art-20364681

Leave a comment