Masajul inseamna mai multe decat relaxare – are beneficii pentru intregul organism. Iata care sunt aceste beneficii si principalele tipuri de masaj folosite.
CUPRINS:
1. Beneficiile posibile ale masajului
2. Masajul – terapii asociate si tipuri de masaj
3. Efecte secundare posibile si limitari
Beneficiile posibile ale masajului
Masajul inseamna mai mult decat relaxare. Este un mod simplu si eficient de a imbunatati sanatatea fizica si mentala. Masajul ajuta la eliberarea de hormoni (endorfine si encefaline) care reduc anxietatea, stresul si durerea. Reduce hormonii stresului (norepinefrina, epinefrina si cortizol), reducand astfel ritmul cardiac, tensiunea arteriala. Ajuta la o respiratie lenta si relaxeaza muschii. In acelasi timp, creste nivelul de oxitocina, care este un hormon ce favorizeaza legatura sociala si comportamente precum increderea, generozitatea si empatia. Reduce activitatea receptorilor pentru durere din maduva spinarii si din muschi, blocheaza productia de citokine inflamatorii (TNF-alfa, interleukina-6 si HSP-27), ceea ce reduce inflamatia tesutului muscular. Ajuta si la imbunatatirea fluxului sangvin catre muschi, tesut conjunctiv si ganglioni limfatici.
Masaj pentru dureri de spate si imbunatatirea posturii
Masajul poate ajuta in caz de dureri cronice de spate, mai ales atunci cand este combinat cu exercitii fizice si imbunatatirea posturii. Poate imbunatati si mentine sanatatea spatelui, creste fluxul sangvin, blocheaza receptorii de durere din tesutul muscular si ajuta la relaxare.
Cauza principala a acestei dureri rezulta din postura deficitara. De fapt, durerile cronice de spate sunt adesea rezultatul unei posturi incorecte sau deficitare cand stam in picioare sau asezat. In plus, excesul de greutate si miscarile repetitive sau excesive pot contribui, de asemenea, la tensiune in zona spatelui. Ca rezultat, apar adesea spasme, durere si muschi tensionati. Imbunatatirea posturii poate fi unul dintre cele mai benefice si relaxante aspecte ale terapiei prin masaj. Masajul ii permite corpului sa se relaxeze si reduce incordarea musculara.
Ajuta la relaxarea musculara
Scopul terapiei prin masaj este de a viza sursa durerii si reducerea tensiunii musculare, cresterea flexibilitatii si relaxare. Masajul favorizeaza, de asemenea, circulatia catre muschii afectati sau raniti, ceea ce creste aportul de nutrienti si oxigen catre tesuturile deteriorate. La randul sau, aceasta activitate crescuta in zonele afectate reduce rigiditatea si edemul (umflarea) la nivelul muschilor si articulatiilor.
Poate reduce migrenele si durerile de cap cronice
Masajul poate reduce frecventa migrenelor si poate imbunatati calitatea somnului. Poate ajuta la reducerea durerii in punctele de declansare din zona gatului si a umerilor. Punctele acestea sunt zone sensibile ale corpului, care sunt asociate cu dureri de cap de tensiune. Masajul poate reduce stimularea receptorilor de durere in aceste puncte. De asemenea, elementele declansatoare pentru migrene implica de obicei stres fizic si emotional. Masajul poate reduce stresul prin scaderea ritmului cardiac, a anxietatii si a nivelului de cortizol.
Masajul si fibromialgia
Fibromialgia este o afectiune cronica insotita de simptome ca durere, rigiditate articulara si oboseala intensa. Masajul poate reduce durerea si anxietatea in cazul persoanelor cu fibromialgie. Relaxeaza intregul corp, reduce spasmele musculare, amelioreaza durerea si imbunatateste fluxul sangvin.
Masaj pentru artrita
Artrita este o inflamatie cronica a articulatiilor. Terapia prin masaj poate reduce durerea si rigiditatea in caz de artrita. Poate reduce hormonii de stres si creste hormonii ce reduc durerea. Presiunea data de masaj poate reduce tensiunea articulara prin stimularea receptorilor din muschi si tesutul conjunctiv.
Masaj pentru anxietate si stres
Masajul poate reduce anxietatea – relaxeaza musculatura, imbunatateste circulatia, regleaza respiratia si ajuta la ameliorarea durerii. Atunci cand corpul este tensionat si ne confruntam cu un nivel crescut de stres, se produc niveluri mari de hormon al stresului, cortizolul, care poate contribui la cresterea in greutate, insomnie, probleme digestive si dureri de cap. Terapia prin masaj scade nivelul de cortizol din organism. Acest lucru ii permite corpului „sa intre intr-un mod de recuperare”. Mai mult, aceasta forma de terapie ofera o senzatie de relaxare, starea de spirit se imbunatateste si se reduce stresul. Terapia prin masaj nu numai ca poate ajuta la ameliorarea stresului, dar sedintele regulate de masaj pe o perioada prelungita de timp pot creste nivelul de energie, pot reduce durerea si pot imbunatati starea de bine la nivel fizic, dar si emotional.
Masajul reduce nivelul hormonului de stres (cortizol) din organism, scade tensiunea arteriala si ritmul cardiac si creste nivelul de serotonina si oxitocina. Serotonina este un neurotransmitator care joaca un rol in reglarea starii de spirit si in sustinerea somnului, in timp ce oxitocina are efecte anti-anxietate si ofera sentimente de relaxare, incredere si stare de bine din punct de vedere psihologic.
Poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale
S-a observat ca sesiunile periodice de terapie prin masaj reduc nivelul tensiunii arteriale. De fapt, unele studi au aratat ca un program consistent de masaj poate reduce tensiunea arteriala sistolica, dar si pe cea diastolica. Mai mult, poate reduce si nivelurile de cortizol din corp.
Imbunatatirea circulatiei
Masajul poate imbunatati circulatia in organism, daca este facut in mod regulat, datorita presiunii manuale. La randul sau, eliberarea acestei presiuni determina eliberare de sange in tesuturi.
Alte beneficii
De asemenea, masajul poate favoriza recuperarea dupa antrenamentele fizice, poate imbunatati somnul si poate reduce insomniile. In plus, poate imbunatati digestia, respiratia, mentine sanatatea oaselor si poate favoriza regenerarea celulelor pielii. Masajul la bebelusi poate imbunatati dezvoltarea fizice si favorizeaza somnul.
Masajul scalpului poate imbunatati cresterea parului prin cresterea fluxului sangvin catre scalp si prin stimularea directa a foliculilor de par. La fel de benefic este si masajul fetei, care poate chiar imbunatati aspectul pielii si poate preveni sau reduce in timp ridurile.
Masajul – terapii asociate si tipuri de masaj
De obicei, pentru masaj se folosesc uleiuri de masaj sau lotiuni pentru a permite ca mainile sa alunece pe piele mai usor. Masajul traditional chinezesc se face adesea in combinatie cu acupunctura pentru a ajuta la reducerea leziunilor musculare si la ameliorarea durerii. Terapia cu ventuze sau terapia cupping, un tratament traditional chinezesc, se face de obicei impreuna cu masajul pentru a reduce durerile cronice de gat si umeri. Desi aromaterapia este adesea utilizata doar pentru parfumul sau, uleiurile esentiale au unele proprietati medicinale. Uleiurile esentiale pot imbunatati efectul masajului prin favorizarea relaxarii.
Forme de masaj
Exista multe tipuri diferite de masaj, printre care:
- Masaj suedez – o forma clasica de masaj care relaxeaza muschii incordati si imbunatateste circulatia sangelui;
- Masajul tesutului conjunctiv – ajuta la ameliorarea tensiunii din tesutul conjunctiv, care conecteaza organele, muschii si nervii;
- Masajul tesutului profund – actioneaza asupra straturilor profunde ale muschilor prin aplicarea unei presiuni puternice asupra muschilor si tendoanelor;
- Masaj traditional chinezesc – se aplica o presiune moderata asupra anumitor puncte de acupunctura de la nivelul corpului folosind miscari rotative cu varful degetelor;
- Masajul Shiatsu – o forma japoneza de terapie prin masaj care foloseste degetele mari pentru a masa punctele de acupunctura;
- Drenaj limfatic manual – favorizeaza drenajul natural al deseurilor din ganglionii limfatici;
- Masajul thailandez – presupune intinderea membrelor si aplicarea unei presiuni puternice si ritmice asupra corpului cu mainile, coatele, genunchii;
- Masajul ayurvedic – implica masarea usoara a corpului folosind miscari ritmice si uleiuri din plante;
- Masaj terapeutic – aceasta tehnica este conceputa pentru a imbunatati relaxarea si pentru a imbunatati circulatia sangelui;
- Masaj sportiv – este un mix de tehnici care au ca scop imbunatatirea performantei si ajuta muschii suprasolicitati sa se refaca rapid;
- Masaj cu roci vulcanice – implica plasarea unor pietre calde pe anumite parti ale corpului pentru a transmite caldura profund in interior pentru a relaxa.
Masajul sportiv
Masajul sportiv este o manipulare a tesuturilor moi ale corpului care se concentreaza asupra muschilor principali. Implica multe miscari si tehnici diferite. Exemple ale acestor tehnici includ: masaj in stil suedez, compresie, lovire ritmica, intinderi etc. Aceste miscari si tehnici sunt folosite pentru a imbunatati performantele si pentru conditionare fizica. Masajul sportiv poate imbunatati mobilitatea, flexibilitatea, reduce tensiunea musculara, spasmele etc. Efectele secundare posibile ale masajului sportiv sunt sensibilitatea sau rigiditatea timp de 1- 2 zile dupa.
Masajul profund al tesuturilor – deep tissue
Masajul profund al tesuturilor este o tehnica de masaj utilizata in principal pentru tratarea problemelor musculo-scheletice, cum ar fi leziunile sportive. Implica aplicarea unei presiuni sustinute folosind miscari lente si profunde pentru a viza straturile interioare ale muschilor si tesuturilor conjunctive. Spre deosebire de alte tehnici de masaj care se concentreaza pe relaxare, masajul profund al tesuturilor ajuta la tratarea durerilor musculare si la reducerea rigiditatii. Ajuta adesea in caz de leziuni sportive, fibromialgie, fasceita plantara, sciatica etc.
Masajul anticelulitic – eficient sau nu?
Celulita afecteaza 80-90 % dintre femei, in anumite perioade ale vietii si in anumite grade. Apare de obicei pe solduri, fese si coapse. Poate aparea si pe abdomenul inferior si pe bratele superioare. Masajul poate reduce aspectul celulitei prin reducerea excesului de lichide din corp, redistribuirea celulelor adipoase, imbunatatirea circulatiei si imbunatatirea aspectului pielii. Cu toate acestea, masajul nu vindeca celulita. Desi poate reduce aspectul, rezultatele nu dureaza mult si, in multe cazuri, sunt necesare tratamente suplimentare.
Efecte secundare posibile si limitari
Efectele secundare ale masajului sunt limitate si relativ minore. Efectele frecvente includ vanatai usoare, dureri de cap, oboseala, disconfort in timpul masajului uneori, greata si durere. Efectele secundare mai grave, dar extrem de rare, includ fracturi si rabdomioliza, care rezulta din afectarea fibrelor musculare. Rabdomioliza provoaca slabiciune, febra si poate duce la insuficienta renala. Majoritatea medicilor recomanda evitarea masajului daca aveti o eruptie cutanata, infectie, o leziune sau febra. Persoanele care sunt predispuse la sangerari ar trebui, de asemenea, sa fie prudente in alegerea tipului de masaj. Masajul profund la nivel abdominal poate fi asociat cu sangerari interne si trebuie evitat de catre persoanele cu risc crescut de formare a cheagurilor de sange. De asemenea, masajul nu inlocuieste tratamentele prescrise de medic si nu trebuie folosit ca forma individuala de terapie pentru anumite probleme medicale.
Referinte:
(1) https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/in-depth/massage/art-20045743
(2) https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/massage
(3) https://www.webmd.com/balance/guide/massage-therapy-styles-and-health-benefits
(4) https://www.verywellhealth.com/sports-massage-what-are-the-benefits-1337670
(5) https://www.healthline.com/health/massage-for-cellulite