Iata ce rol are mentalitatea de crestere in mentinerea sanatatii si dezvoltarea noastra, ce inseamna mindset de crestere, mindset fix si daca poate fi schimbata mentalitatea.
CUPRINS:
1. Ce inseamna mindset sau mentalitate?
2. Mindset fix vs Mindset de crestere
3. De ce este importanta mentalitatea de crestere?
4. Se poate schimba mentalitatea unei persoane?
Ce inseamna mindset sau mentalitate?
Perspectivele si ideile din spatele psihologiei pozitive ne pot ajuta sa fim mai fericiti. Bunastarea noastra pare a fi legata si influentata de emotii pozitive, angajament, relatii, scop si realizari. De asemenea, comportamentele sanatoase contribuie la bunastare. Noile teorii sugereaza ca mentalitatea noastra sau mindset-ul poate fi un instrument util de schimbare a comportamentelor noastre. Mentalitatea este un set de convingeri care modeleaza felul in care dam sens lumii si vietii noastre. Influenteaza modul in care gandim, simtim si ne comportam in orice situatie data. Exista doua tipuri principale de mentalitate: mentalitate fixa si mentalitate de crestere – mindset fix vs mindset de crestere.
O mentalitate de crestere ( „growth mindset”) este convingerea ca ne putem dezvolta si mai mult abilitatile – prin efort. Varianta opusa este mentalitatea fixa – cand suntem mai putin deschisi la schimbare si dezvoltare. Cand avem o mentalitate fixa, este mult mai dificil sa facem schimbarile necesare pentru a ne atinge obiectivele. De cealalata parte, o mentalitate de crestere conduce la reusite si la schimbarea unor comportamente mai putin sanatoase. Ne poate ajuta sa ne atingem obiectivele personale de bunastare, cum ar fi imbunatatirea obiceiurilor de somn, adoptarea unui stil alimentar sanatos sau sa fim mai activi in fiecare zi.
Insa, cercetarile sugereaza ca fiecare dintre noi are un mix intre mentalitatea de crestere si cea fixa. Important este, insa, sa facem astfel incat sa predomine cea de crestere. Teoria mindset-ului pozitiv a fost propusa de catre psihologul Carol Dweck din cadrul Universitatii Stanford. S-a axat pe o serie de cercetari privind mentalitatea de crestere. Informatiile si datele au fost publicate in cartea sa numita „Mindset. O noua psihologie a succesului”.
Mindset fix vs Mindset de crestere
Mindset-ul fix inseamna ca vedem abilitatile noastre ca fiind fixe, innascute, fara posibilitatea de a fi imbunatatite. Astfel, nu avem increderea ca putem interveni pentru a le influenta. De asemenea, o persoana cu mentalitate fixa poate crede ca talentul si inteligenta singure duc la succes, iar efortul nu este necesar. O persoana cu mentalitate fixa evita de obicei provocarile din viata, renunta usor si devine intimidata sau amenintata de succesul altor oameni. Mindset-ul fix poate duce la gandire negativa. O persoana cu mindset fix poate evita provocarile pentru a evita esecul, se poate simti amenintata de reusitele altor persoane, renunta usor si vede feedback-ul ca fiind o critica personala. De cealalta parte, daca ai o mentalitate de crestere, crezi ca talentele si abilitatile tale pot fi dezvoltate in timp prin efort si perseverenta. Mai jos vom discuta pe larg despre mentalitatea de crestere si cum ne poate ajuta.
Cum se formeaza mentalitatea de crestere sau fixa?
Se crede ca la baza formarii mentalitatii stau lauda si etichetarea din copilaria timpurie. Se crede ca laudele exagerate privind anumite talente si etichetarea ca fiind „inteligent” sau „frumos” promoveaza o mentalitate fixa. Transmit un mesaj copilului ca fie are o abilitate, fie nu o are si ca nu poate face nimic pentru a schimba acest fapt. Daca laudam procesul, pe de alta parte, vom sublinia efortul pe care il depune o persoana pentru a indeplini o sarcina. Subliniaza ca succesul se datoreaza efortului si strategiei folosite, ambele putand fi controlate si imbunatatite in timp.
Astfel, adultii pot lua masuri pentru a se asigura ca cei mici dezvolta mentalitati de crestere, laudand eforturile si nu rezultatele. Concentrati-va mai degraba pe proces decat pe rezultat, pentru a-i ajuta pe copii sa inteleaga ca eforturile, munca si dedicarea pot duce la schimbare, invatare si crestere atat acum, cat si in viitor.
→ Citeste si despre: Sanatatea holistica – ce inseamna abordarea holistica.
De ce este importanta mentalitatea de crestere?
Mentalitatea de crestere este convingerea ca abilitatile noastre de baza pot fi dezvoltate si imbunatatite prin daruire si efort. Inseamna increderea unei persoana ca detine capacitatea de a-si dezvolta anumite abilitati – fara a le considera imposibil de schimbat sau fixe. Mindset-ul de crestere inseamna si ca putem deveni mai buni intr-un anumit domeniu, mai talentati, cat timp depunem anumite eforturi si invatam din greseli. Nu inseamna ca ne asteptam ca aceste abilitati sa se dezvolte fara efort – ci avem credinta ca daca depunem efortul necesar, vom reusi. Putem depasi anumite blocaje si ne putem atinge obiectivele, iar esecul nu inseamna o lipsa de talent sau de abilitati, ci o oportunitate de a invata si de a ne dezvolta.
Mentalitatea de crestere ne poate ajuta sa adoptam si sa mentinem un stil de viata sanatos, sa avem o minte sanatoasa, sa avem grija de noi, sa ne indeplinim obiectivele in cariera si viata personala, sa adoptam obiceiuri mai sanatoase. Pentru a avea un stil de viata sanatos si pentru a atinge elementele esentiale ale vietii, trebuie sa avem o mentalitate sanatoasa. Ne ajuta sa facem fata provocarilor vietii si sa gestionam situatiile care apar – cu beneficii, astfel, pentru sanatatea noastra mentala si emotionala. In relatiile de cuplu, un midset de crestere ne poate ajuta sa fim mai deschisi, sa evitam cautarea partenerului ideal, a relatiei perfecte si sa acceptam diferentele in cuplu, imperfectiunile partenerului, avand increderea ca lucrurile pot fi imbunatatite.
⇒ Citeste si: Fericirea si sanatatea – ce ne face fericiti?
Se poate schimba mentalitatea unei persoane?
Asa cum o persoana isi poate dezvolta inteligenta, poate, de asemenea, sa isi schimbe tiparele de gandire. Conform neurostiintei, creierul continua sa se dezvolte si sa se schimbe – neuroplasticitate. Creierul poate dezvolta noi conexiuni, le poate consolida pe cele existente, astfel ca o persoana cu o mentalitate fixa poate dezvolta in timp o mentalitate de crestere.
Pentru a ajunge la o mentalitate de crestere este important sa iesi din zona de confort, accepta noi oportunitati si provocari, care iti pot permite sa te dezvolti. Este important sa eliminam vocea interioara critica ce actioneaza impotriva unei mentalitati de crestere. Ganduri precum „Nu sunt suficient de bun”, „Nu pot face asta”, „Nu voi reusi niciodata” trebuie inlocuite cu o abordare mai realista, precum „Pot face asta daca voi continua sa exersez” pentru a cultiva o mentalitate de crestere. Inlocuieste gandurile negative cu altele pozitive pentru a construi o mentalitate de crestere. Practica autocompasiunea si autoacceptarea. Fiecare dintre noi are defecte si imperfectiuni, iar acceptarea lor este importanta, impreuna cu iubirea de sine.
De asemenea, este important sa recompensam procesul. In loc sa ne axam pe rezultat, sa ne concentram pe proces si efortul depus. Solicita si accepta feedback, drept mod de a creste motivatia. De asemenea, accepta esecul ca parte a procesului. Greselile trebuie vazute ca oportunitati pozitive de invatare.
Referinte:
(1) https://www.mindsetworks.com/science/
(2) https://positivepsychology.com/growth-mindset-vs-fixed-mindset/
(3) https://psychlopaedia.org/learning-and-development/how-to-boost-your-wellbeing-the-benefits-of-a-growth-mindset/
(4) https://news.stanford.edu/report/2021/09/15/mindsets-clearing-lens-life/