Mesele in familie trebuie sa reprezinte un moment de conectare cu cei dragi si de imbunatatire a relatiilor familiale. Iata care este importanta meselor in familie.

CUPRINS:

1. Ce inseamna masa in familie?
2. Beneficiile meselor in familie
3. Recomandari pentru mesele in familie

Ce inseamna masa in familie?

Multe familii incearca cu greu sa isi faca timp pentru mese impreuna sau in general momente de calitate cu cei dragi. Programele incarcate de munca si scoala, toate sarcinile zilnice si activitatile personale consuma rapid timpul membrilor unei familii. Gasirea a cateva ore pe saptamana pentru a le petrece impreuna poate fi un obiectiv dificil, mai ales daca aveti o familie numeroasa. Insa, pregatirea si luarea meselor impreuna ori de cate ori este posibil poate oferi acel timp de calitate in familie.

Mesele in familie ne ofera timpul necesar pentru a ne reuni si a ne simti conectati. Chiar daca nu reusim sa luam toate cele trei mese pe zi impreuna, este important ca macar la una dintre ele sa fim cu totii. Mesele in familie sunt mai putin despre ceea ce este pe masa si mai mult despre cine este la masa cu noi.

importanta meselor in familie

Beneficiile meselor in familie

Iata cateva dintre beneficiile meselor in familie:

Imbunatatirea legaturilor de familie

Mesele in familie ofera un sentiment de apartenenta. Adunarea in jurul mesei le permite tuturor sa se reconecteze si sa vorbeasca despre ziua lor. Le ofera timp sa impartaseasca povesti, ganduri si sentimente si sa petreaca timp dedicat pentru a asculta fara intrerupere. Este un timp necesar pentru a afla ce se intampla in viata celorlalti membri ai familiei. Acest lucru creeaza legaturi mai stranse si ne ajuta sa recunoastem si sa aflam potentialele probleme pe care le pot avea acestia.

Astfel de momente ofera, de asemenea, posibilitatea de a impartasi traditiile familiei de la o generatie la alta. In plus, mesele in familie ar trebui sa ofere rutina si structura zilei. Acest lucru le poate oferi copiilor mici un sentiment de siguranta si stabilitate, deoarece stiu cand si la ce sa se astepte. Comunicarea deschisa la mesele in familie le poate oferi copiilor mai mari oportunitati de a discuta probleme sociale si emotionale si, la randul lor, le permite parintilor sa constientizeze si sa monitorizeze starile, comportamentele si activitatile copiilor.

Obiceiuri alimentare mai sanatoase pentru intreaga familie

Studiile sugereaza ca mesele in familie sunt asociate cu un consum mai mare de fructe si legume, precum si cu dimensiuni mai sanatoase ale portiilor la copii. De asemenea, obiceiurile alimentare din timpul copilariei sunt baza stilului alimentar la varsta adulta. Cand stam cu totii la masa, tindem sa mancam mai incet, ceea ce permite mai mult timp pentru digestie si ajuta la prevenirea excesului alimentar, deoarece exista mai mult timp pentru a recunoaste senzatia de satietate. Avem ocazia de a ne incuraja reciproc atunci cand vine vorba despre alimentatia si alegerile sanatoase.

Copiii care mananca impreuna cu familia sunt expusi la o varietate de alimente si devin mai putin mofturosi la masa. Masa in familie le ofera parintilor si altor adulti o oportunitate de a modela o alimentatie sanatoasa la copii. Copiii care mananca impreuna cu familia sunt in general mai deschisi sa incerce alimente noi si dezvolta o relatie mai sanatoasa cu alimentele. In plus, este o oportunitate pentru parinti de a recunoaste semnele timpurii ale tulburarilor de alimentatie.

Beneficii educationale pentru copii

Mesele in familie pot avea un impact pozitiv asupra abilitatilor lingvistice ale copiilor mici. Conversatiile la masa le ofera copiilor ocazia de a dobandi un vocabular mai bun si de a invata prin discutii, naratiuni si explicatii. Copiii care au un vocabular bogat citesc in general mai devreme si mai usor. De asemenea, mesele in familie sunt o oportunitate de a-i invata pe cei mici despre maniere, folosirea tacamurilor, abilitati sociale, cum sa impartaseasca responsabilitati si sa participe la prepararea meselor.

beneficiile meselor in familie

Recomandari pentru mesele in familie

Desi intelegem beneficiile meselor in familie, adesea este destul de dificil sa si indeplinim acest lucru din cauza circumstantelor familiale si a sarcinilor. Iata cateva sfaturi pentru a aduna intreaga familie la masa si pentru a petrece timp de calitate impreuna:

Planificati mesele in familie

Stabiliti din timp ora pentru masa in familie, ca parte din rutina zilnica, astfel incat toti membrii familiei sa isi organizeze programul zilnic incat sa aiba liber intervalul respectiv. Stabiliti chiar un meniu zilnic sau saptamanal, ce alimente ati vrea sa mancati in diferite zile ale saptamanii. Incepeti cu pasi mici – prin a programa doua sau trei mese pe saptamana, apoi adaugati mai multe odata ce va obisnuiti. In unele familii poate fi dificil ca toata lumea sa se reuneasca la cina, insa puteti alege o alta masa a zilei sau puteti alege sa luati masa in anumite zile ale saptamanii. Stabiliti de comun acord un program realist care va va ajuta sa va asigurati ca mancati impreuna uneori. Apoi, in acele momente, concentrati-va pe calitatea timpului pe care il petreceti impreuna.

Transformati masa intr-o activitate de familie, permitandu-le tuturor membrilor, inclusiv copiilor, sa aleaga pe rand meniul. De asemenea, mesele in familie pot fi un mod de a stabili traditii de familie sau ritualuri. Poate in anumite zile ale saptamanii sau ale lunii preparati mese cu un anumit specific, mese periodice cu bunicii, matusa, verisorii sau alte rude etc. De asemenea, poate fi vorba despre ritual zilnic la masa, fie ca este vorba despre rugaciune inainte de masa, manifestarea recunostintei sau un anumit mod personalizat de a va ura „pofta buna”.

bucuria meselor in familie

Impartiti sarcinile si implicati toata familia in planificarea, pregatirea si asezarea mesei

Toata familia trebuie sa fie implicata in tot ce tine de mesele in familie – fie ca este vorba despre cumparaturi, gatit, asezarea mesei sau spalatul vaselor. Atribuiti sarcini fiecarui membru al familiei, chiar si copiilor mici. Implicati copiii in stabilirea meniului, cumparaturi, pregatirea meselor, asezarea tacamurilor si curatenie de dupa masa. Cand se simt ca si cum ar fi membri importanti ai echipei, vor pretui mai mult mesele in familie. Puteti atribui sarcini permanente sau puteti schimba sarcinile, in functie de ceea ce functioneaza cel mai bine pentru familia voastra. Scopul este sa ne asiguram ca toata lumea este implicata activ.

organizarea meselor in familie

Stabiliti reguli la masa

Masa in familie trebuie sa fie un moment relaxant, fara cearta si mustrari. Insa, trebuie sa ne asiguram si ca exista o anumita ordine. Stabiliti niste reguli simple, dar clare, pentru toata lumea. De exemplu, ramanem la masa pana cand toata lumea a terminat de mancat, mancam cu gura inchisa, suntem respectuosi in privinta alimentelor si nu ii influentam pe ceilalti cu privire la anumite alimente etc.

Fara tehnologie la masa

Faceti din mesele in familie un moment de deconectare de la tehnologie – valabil pentru toti membrii familiei, nu doar pentru copii. Masa in familie trebuie sa fie un moment de socializare, fara distragerea atentiei. Astfel, la masa inchideti televizoarele, lasati telefoanele in alta incapere sau dati-le pe modul silentios.

momentele in familie

Creati un mediu relaxant si pozitiv

Mesele in familie sunt un moment in care copiii vor invata multe. Vor dobandi abilitati sociale, vor dezvolta o relatie cu mancarea si vor descoperi manierele la masa. Insa, nu trebuie sa fortati aceste abilitati si idei. Cei mici invata cel mai bine din exemplele din jur. Mesele nu trebuie sa fie despre mustrari si cearta. Evitati sa certati copiii la masa sau sa discutati subiecte dificile, extreme sau tragice. In schimb, concentrati-va pe a va bucura unul de compania celuilalt. Discutati despre cum a fost ziua fiecaruia dintre voi, care a fost cel mai bun lucru care vi s-a intamplat etc. Daca vorbim despre micul dejun, discutati despre planurile fiecaruia, obiectivele zilnice etc.

Creati o conversatie placuta cerand tuturor sa impartaseasca cele mai bune parti ale zilei lor. Sau, puteti transforma momentele de masa ca timp nestructurat in care toata lumea poate rade, impartasi si vorbi liber despre orice subiecte doreste. Cheia este sa va asigurati ca mesele sunt momente pe care toata lumea le asteapta cu nerabdare, nu o corvoada care implica cearta sau teorii lungi despre alimentatie sanatoasa si comportamente adecvate.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4075328/
(2) https://thefamilydinnerproject.org/about-us/benefits-of-family-dinners/
(3) https://www.gse.harvard.edu/news/20/04/harvard-edcast-benefit-family-mealtime
(4) https://www.healthlinkbc.ca/healthy-eating/eating-together
(5) https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=why-the-family-meal-is-important-1-701

 

Leave a comment