Citeste mai multe despre miere – ce nutrienti contine, ce beneficii poate avea pentru sanatate, riscuri posibile si cateva recomandari.

CUPRINS:

1. Ce este mierea?
2. Beneficii pentru sanatate
3. Riscuri posibile

Ce este mierea?

Mierea este un lichid dulce siropos, produs de albine. Este un complex de zaharuri, fenoli, aminoacizi si alte elemente nutritive. Poate avea activitate antibacteriana, antioxidanta, antiinflamatorie. Mierea cruda este mai putin procesata si are un continut mai mare de antioxidanti. Mierea pasteurizata a fost procesata pentru a elimina anumite elemente si pentru a creste durata de valabilitate.

Mierea de culoare mai deschisa tinde sa aiba o aroma mai usoara – de exemplu, mierea de salcam. Mierea mai inchisa la culoare are aroma mai intensa. Uneori, mierea se poate cristaliza si solidifica. Mierea cu un raport mai mare of glucoza versus fructoza se cristalizeaza mai rapid. Mierea contine antioxidanti, minerale, enzime care au multe beneficii potentiale pentru sanatate. Poate fi o alternativa la zahar, insa retineti ca este de asemenea, bogata in calorii. O lingura de miere contine cam 64 de calorii, 17 g de zahariro si nu contine grasimi sau proteine. Proprietatile fizice ale mierii depind de flora folosita pentru a o produce. Mierea contine anumite vitamine si minerale in cantitati mici, inclusiv fier, zinc, potasiu.

beneficii miere

Miere de albine – beneficii pentru sanatate

Efect antioxidant

Se crede ca unele dintre principalele beneficii pentru sanatate ale mierii provin din continutul sau de antioxidanti. Mierea naturala contine o serie de compusi care actioneaza ca antioxidanti, inclusiv substante fitochimice, flavonoide si acid ascorbic. Mierea care este minim procesata, neincalzita si proaspata – contine multi compusi bioactivi importanti si antioxidanti, cum ar fi flavonoide si acizi fenolici. Soiurile mai inchise la culoare tind sa aiba mai multi antioxidanti decat soiurile mai deschise la culoare.

Antioxidantii ajuta la neutralizarea speciilor reactive de oxigen din organism, care se pot acumula in celule si pot cauza daune. Aceste daune pot contribui la afectiuni precum imbatranirea prematura, diabetul de tip 2 si bolile de inima. Ca atare, multe dintre beneficiile pentru sanatate ale mierii sunt atribuite continutului sau de antioxidanti.

Mierea si nivelul zaharului din sange

Cand vine vorba despre gestionarea zaharului din sange, mierea poate oferi unele beneficii usoare fata de zaharul obisnuit. Desi mierea creste nivelul zaharului din sange la fel ca alte tipuri de zaharuri, antioxidantii pe care ii contine pot oferi un anumit grad de protectie impotriva sindromului metabolic si a diabetului de tip 2. Mierea poate creste nivelul de adiponectina, un hormon care reduce inflamatia si imbunatateste reglarea zaharului din sange. Cu toate acestea, desi mierea poate fi putin mai buna decat zaharul rafinat pentru persoanele cu diabet, aceasta trebuie totusi consumata cu moderatie.

Mierea si sanatatea inimii

Mierea poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale, la imbunatatirea nivelului lipidelor din sange, la reglarea batailor inimii si la prevenirea afectarii celulelor sanatoase – toti factori care pot imbunatati functia si sanatatea inimii. In plus, mierea cruda contine de obicei propolis, ce poate imbunatati nivelul de colesterol si trigliceride.

Retineti!

De asemenea, retineti ca mierea este un indulcitor, deci consumul crescut va duce la cresterea nivelului de zahar din sange. In plus, consumul unor cantitati mari de miere, mai ales in mod constant pe o perioada lunga de timp, poate contribui la cresterea in greutate si la cresterea riscului de boli precum diabetul de tip 2 sau bolile de inima.

ce contine mierea

Mierea pentru tuse si dureri in gat

O lingurita de miere este adesea un remediu util pentru durerile in gat. Poate ajuta la calmarea iritatiei in gat si chiar poate ameliora tusea uneori. Multe remedii pentru raceli au in compozitie miere.

Vindecarea ranilor si arsurilor

Mierea poate ajuta la vindecarea arsurilor, iar unele cercetari sugereaza ca proteina defensin-1 din miere poate favoriza vindecarea ranilor. Multe produse precum cremele de fata, lotiunile si sampoanele contin miere in cantitati diferite – cosmetice cu miere. Mierea este un agent natural antibacterian si antimicrobian. Poate favoriza cicatrizarea si vindecarea ranilor datorita proprietatilor sale antibacteriene, antiinflamatorii si antioxidante. Unele dovezi sugereaza, de asemenea, ca mierea are proprietati antivirale si antifungice. Insa, retineti ca mierea NU trebuie folosita pentru rani severe si arsuri.

Beneficii pentru functia digestiva

Mierea este uneori folosita pentru problemele digestive, cum ar fi diareea, desi nu exista multe cercetari care sa arate eficienta acesteia. Este, de asemenea, un prebiotic, ceea ce inseamna ca hraneste bacteriile bune care traiesc in intestine, care sunt esentiale nu numai pentru digestie, ci si pentru sanatatea generala.

Retineti ca mierea contine anumiti nutrienti importanti. Insa, efectele depind de doza. Astfel, pentru a obtine aceste efecte ar fi necesat un consum prea mare de miere – ceea ce vine in contradictie cu recomandarile privind consumul de zaharuri si o dieta echilibrata si sanatoasa. Astfel, mierea poate fi consumata in cantitati moderate, pentru a inlocui alte surse de zaharuri, ca ingredient in anumite produse sau ca un condiment, in contextul unui stil de viata sanatos si echilibrat.

consumul de miere

Riscuri posibile

Atat timp cat o persoana nu este alergica la polenul de albine, mierea cruda este in general sigura. Mierea este o forma de zahar, astfel ca aportul ar trebui sa fie moderat. Se recomanda ca aportul de zaharuri adaugate sa nu depaseasca aproximativ 6 lingurite la femei si 9 lingurite la barbati.

Un alt risc este botulismul. Potrivit cercetarilor, bacteriile care provoaca aceasta boala grava pot contamina mierea. Mierea este contraindicata copiilor mai mici de 1 an din cauza riscului de botulism infantil.

proprietati miere

Recomandari

Mierea contine anumiti nutrienti importanti, insa ramana o forma de zahar adaugat – iar consumul in cantitati prea mari poate avea numeroase efecte negative asupra sanatatii. Se recomanda un consum moderat de zaharuri adaugate, inclusiv miere. Limitele inseamna maximum 6 lingurite de zaharuri adaugate pe zi la femei si maximum 9 lingurite de zaharuri adaugate pe zi la barbati. Acestea valori includ toate sursele de zahar adaugat in dieta unei persoane. Astfel, se recomanda ca mierea sa fie consumata cu moderatie pentru a evita depasirea limitelor. Mierea, spre deosebire de zahar, are o compozitie mai complexa – contine pe langa fructoza si glucoza si alte elemente, ca acizi, vitamine, minerale. Insa, mierea are putere de indulcire mai mare decat zaharul, astfel ca e nevoie de o cantitate mai mica pentru a indulci.

Referinte:

(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5424551/
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/324997
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5295738/
(4) https://www.webmd.com/diet/honey-health-benefits

Leave a comment