Citeste mai multe despre otita medie, care pot fi cauzele si factorii de risc, ce simptome si semne apar si ce implica metodele de diagnostic si tratament.

CUPRINS:

1. Ce este otita medie?
2. Cauzele otitei medii
3. Care sunt simptomele unei infectii a urechii medii?
4. Cum este diagnosticata si tratata otita medie?

Ce este otita medie?

Otita medie este o infectie a urechii medii, ce apare in spatele timpanului. Cel mai adesea este cauzata de un virus sau de bacterii. Inflamatiile urechii medii dispar de obicei fara niciun medicament. Cu toate acestea, ar trebui sa solicitati tratament medical daca durerea persista sau aveti febra. Uneori, antibioticele sunt folosite pentru a elimina infectia. Acest tip de infectie a urechii poate aparea dupa orice afectiune care impiedica scurgerea lichidului din urechea medie. Aceste afectiuni includ alergii, o raceala sau o infectie respiratorie. Infectiile urechii medii sunt frecvente la copii, dar pot aparea si la adulti.

Tipurile de otita medie includ:

  • otita medeie acuta – aceasta infectie a urechii medii apare brusc, provoaca umflare si roseata, iar lichidul este prins sub timpan;
  • otita medie cronica – este o infectie a urechii medii care nu dispare sau apare in mod repetat;
  • otite seroasa – lichidul se acumuleaza in urechea medie dupa ce dispare o infectie.

tipuri de otita

Cauzele otitei medii

Exista mai multe motive pentru care apar inflamatii si infectii ale urechii medii. Provin adesea dintr-o infectie anterioara a tractului respirator care se extinde la urechi. Atunci cand tubul care leaga urechea medie de faringe (trompa lui Eustachio) este blocat, lichidul se va acumula in spatele timpanului. Bacteriile se pot dezvolta adesea in lichid, provocand durere si inflamatie. O raceala sau o alergie poate irita tubul sau poate provoca umflarea zonei din jurul acestuia. Acest lucru poate impiedica scurgerea lichidului din urechea medie. Lichidul se acumuleaza in spatele timpanului.

Care sunt simptomele unei infectii a urechii medii?

Iata care sunt cele mai frecvente simptome ale infectiilor urechii medii la adulti:

  • durere de ureche;
  • senzatie de plenitudine in ureche;
  • scurgeri de lichid din ureche;
  • febra;
  • afectarea auzului;
  • probleme de echilibru.

Aceste simptome pot fi similare cu simptomele altor afectiuni sau probleme de sanatate. Mergeti la medic pentru un diagnostic corect.

Ce este otita seroasa?

Otita medie seroasa este o afectiune in care lichidul se acumuleaza in urechea medie. Lichidul seros este de obicei lichid de culoare pala, galbuie. In acest caz, exista o disfunctie a trompei lui Eustachio si tubul auditiv nu este in masura sa dreneze lichidul asa cum ar trebui in mod normal. Uneori nu apar simptome deloc in caz de otita seroasa. Otita medie seroasa dureaza de obicei intre 2 – 12 saptamani. Aceasta forma de otita se va reduce de obicei fara nicio interventie. Daca lichidul din spatele timpanului nu se reduce in decurs de 3-6 luni, este, in general, cel mai bine ca medicul sa indeparteze lichidul prin plasarea unui tub.

Ce este otita externa?

Otita externa este o afectiune care provoaca inflamatie (roseata si umflare) a canalului urechii externe, care este tubul dintre urechea externa si timpan. Otita externa este adesea denumita „urechea inotatorului”, deoarece expunerea repetata la apa poate face canalul urechii mai vulnerabil la inflamatie. Simptomele otitei externe includ dureri de urechi, care pot fi severe, mancarime in canalul urechii, scurgere de lichid sau puroi din ureche, un anumit grad de pierdere temporara a auzului. De obicei, doar o ureche este afectata. Cu tratament, aceste simptome ar trebui sa dispara in cateva zile. Cu toate acestea, unele cazuri pot persista cateva luni sau mai mult.

Majoritatea cazurilor de otita externa sunt cauzate de o infectie bacteriana, desi afectiunea poate fi data si de iritatie, infectii fungice sau alergii. Otita externa se amelioreaza uneori fara tratament, dar poate dura cateva saptamani. Medicul va poate prescrie medicamente tip picaturi de urechi care, de obicei, amelioreaza simptomele in cateva zile. Uneori, infectiile urechii medii (otita medie) pot produce scurgeri persistente care se pot bloca in canalul urechii si apoi pot provoca otita externa.

Ce este otita interna?

Otita interna este o inflamatie care se afla in urechea interna. Aceasta afectiune este cunoscuta mai frecvent ca labirintita sau nevrita vestibulara. Afecteaza auzul, precum si simtul echilibrului. Simptomele comune includ vertij, ameteala, zgomot in urechi. Labirintita nu este la fel de comuna ca otita medie, care este o inflamatie in mijlocul canalului urechii. Desi simptomele ar putea sa nu para grave, este esential sa obtineti un tratament adecvat pentru a va asigura ca infectia nu dureaza foarte mult.

Nu este clar ce cauzeaza labirintita. Se credea in trecut ca este cauzata de un virus. Labirintita este o tulburare a urechii interne. Cei doi nervi vestibulari din urechea interna trimit la creier informatii despre orientarea spatiala si controlul echilibrului. Cand unul dintre acesti nervi devine inflamat, apare o afectiune cunoscuta sub numele de labirintita. De obicei se amelioreaza simptomele in decurs de una pana la trei saptamani si se atinge recuperarea completa intr-o luna sau doua.

tratament otita

Cum este diagnosticata si tratata otita medie?

Diagnosticul este pus pe baza examinarii fizice, a analizei simptomelor si a anumitor investigatii specifice, inclusiv o timpanometrie. Se va verifica urechea exterioara si timpanul.

Tratamentul va depinde de simptome, varsta si starea generala de sanatate. Va depinde si de cat de grava este starea. Tratamentul poate include antibiotice si analgezice. Otita medie acuta poate fi tratata cu antibiotice, dar doar daca este necesar. Tratamentul va depinde si de severitatea inflamatiei sau infectiei. Antibioticele nu vor vindeca o infectie daca este cauzata de un virus. Acetaminofenul sau ibuprofenul pot ajuta la ameliorarea durerii de urechi sau a febrei. De asemenea, pot fi prescrise picaturi pentru urechi pentru ameliorarea durerii. Aceste medicamente incep de obicei sa reduca durerea in cateva ore. Infectiile urechii netratate pot duce la raspandirea infectiei in alte zone sau afectarea severa a auzului.

Referinte:

(1) https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2013/1001/p435.html
(2) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ear-infections/symptoms-causes/syc-20351616
(3) https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/otitis-media
(4) https://www.entcolumbia.org/health-library/otitis-media-middle-ear-infection-adults

Leave a comment