Te confrunti cu picioare obosite si grele? Din pacate, este o problema des intalnita si poate avea mai multe cauze diferite. Iata care sunt acestea, precum si cateva recomandari.
CUPRINS:
1. Picioare obosite si „grele” – care sunt cauzele?
2. Solutii pentru picioare obosite
Picioare obosite si „grele” – care sunt cauzele?
Dupa o zi lunga de munca, de mers sau stat in picioare, multi dintre noi se confrunta cu dureri sau picioase obosite si „grele”. Principala cauza este suprasolicitarea– apare cand mergem prea mult, mai ales cand nu le miscam in mod corespunzator, dar si cand stam in aceeasi pozitie mult timp. Factorii de risc pentru sindromul picioarelor grele includ si varsta inaintata, deshidratarea, caldura prea mare. Contribuie si purtarea de incaltaminte prea stransa, inconfortabila sau uzata (pentru ca nu mai ofera sustinere la mers sau la stat in picioare si contribuie la oboseala), sosete sau ciorapi prea stransi. Probleme circulatorii la nivelul picioarelor pot cauza, de asemenea, dureri de picioare si picioare obosite.
Alti factori de risc includ structura piciorului, platfus, artrita, arcada prea inalta – acestia pot contribui la risc mai mare de dureri. In plus, greutatea excesiva poate pune presiune suplimentara asupra picioarelor. Uneori, varicele pot fi legate de sindromul picioarelor grele. Varicele pot duce la formarea de cheaguri ce cauzeaza durere si umflaturi. De asemenea, dupa antrenamente excesive pot sa apara dureri de picioare si senzatia de piciare obosite. Este important sa se evite suprasolicitarea. Insuficienta venoasa cronica poate fi o alta cauza pentru picioare grele. De asemenea, apar umflaturi si vene in panza de paianjen impreuna cu senzatia de picioare obosite si grele. Apare mai ales la persoanele care stau in picioare perioade lungi – si apare o presiune mai mare pe vene. Factorii de risc includ si sedentarismul si alimentatia deficitara, greutatea corporala prea mare, inaintarea in varsta etc.
Citeste si: 10 Obiceiuri prin care sa ne imbunatatim starea de bine si sanatatea.
Solutii pentru picioare obosite
Iata cateva recomandari pentru a combate umflarea picioarelor, durerile, disconfortul si senzatia de picioare grele si obosite:
O greutate sanatoasa, echilibrata
Cu cat greutatea corporala este mai mare, cu atat se pune mai multa presiune asupra articulatiilor – iar picioarele vor suporta greutatea. Cel mai bun mod de a reduce oboseala la nivelul picioarelor este de a ne mentine la o greutate echilibrata. Citeste aici mai multe despre indicele de masa corporala si greutatea ideala.
Incaltaminte confortabila si de calitate
De cele mai multe ori, simtim dureri de picioare, deoarece pur si simplu nu purtam incaltaminte adecvata. Trebuie sa ne asiguram ca incaltamintea se potriveste bine si ofera sustinere. Evitati folosirea incaltamintei uzate – pentru ca nu ofera sustinere. De asemenea, evitati folosirea pantofilor cu toc inalt timp prelungit, incaltamintea cu varf ascutit sau incaltamintea fara suport adecvat – ca cea cu talpa joasa si plata, dura. Anumite branturi ortopedice si pernite pentru calcai pot fi de ajutor. Pot ajuta la reducerea socului pe care il experimenteaza picioarele la fiecare pas.
Activitate fizica si pauze regulate de la mers si stat in picioare
Daca stati in picioare mult timp ziua, programati pauze periodice in care sa va odihniti. Daca stati mult la birou, faceti de asemenea, pauze cat mai des pentru a va misca – puteti face cateva exercitii de stretching. De asemenea, daca mergeti mult pe jos, faceti pauza scurte de odihna.
Puteti incerca unele exercitii de intindere pentru a va ajuta picioarele sa se mai relaxeze. Aceste exercitii pot preveni crampele si pot imbunatati flexibilitatea. Muschii tensionati se pot contracta sau pot aparea spasme. Pentru a ameliora aceasta contractie, intindeti-va picioarele. Poate fi mai indicat sa faceti aceste exercitii seara, dupa o baie calda, cand muschii sunt relaxati. Rotiti usor gleznele si degetele de la picioare – miscari circulare. Puteti folosi si o minge de tenis pentru a misca talpile usor pe rand peste ea, sau o banda elastica de exercitii.
De asemenea, evitati sedentarismul. Activitatea fizica are numeroase beneficii pentru sanatate. Puteti incerca exercitii de rezistenta pentru a va dezvolta musculatura picioarelor si pentru a preveni durerile de picioare. Se recomanda in general activitati ca mersul pe jos, ciclism, alergare, pilates etc. Vezi aici cate miscare ar trebui sa facem saptamanal.
Bai calde la picioare
O baie calda la picioare poate atenua durerea, disconfortul si senzatie de picioare grele si obosite. Adaugarea de saruri Epsom poate ameliora durerile musculare si poate chiar reduce umflarea picioarelor. Retineti ca apa trebuie sa fie calduta, nu fierbinte. Daca picioarele sunt umflate, fierbinti sau obosite, folositi apa la temperatura camerei. Dupa baie, tineti picioarele usor ridicate timp de o jumatate de ora sau mai mult. In apa de baie puteti adauga si uleiuri hidratante, diferite plante, saruri de baie si cateva picaturi de uleiuri esentiale de aromaterapie. Dupa baie, puteti face un masaj usor cu ulei sau o lotiune hidratanta.
Masajul picioarelor
Masajul picioarelor poate reduce durerea, disconfortul si poate imbunatati circulatia. Folositi o lotiune sau un ulei special pentru a facilita masajul – inclusiv anumite geluri, creme, lotiuni sau uleiuri speciale pentru picioare obosite. De asemenea, puteti folosi role pentru masaj texturate sau alte dispozitive de masaj. Pot fi utile si diferite produse aplicate ulterior pentru a imbunatati circulatia si pentru a reduce senzatia de picioare grele. De exemplu, puteti folosit creme si geluri pe baza de plante – precum crema pentru picioare obosite cu vita de vie si castan.
Iti recomandam si: Sfaturi pentru a mentine sanatatea picioarelor.
Alte recomandari:
- Stati intins cu picioarele usor mai ridicate decat restul corpului – puteti folosi o perna pentru sustinere.
- Evitati sa stati picior peste picior, cu picioarele incrucisate sau sub sezut.
- Consumati suficienta apa pentru a evita deshidratarea.
- Adoptati o alimentatie sanatoasa si hranitoare.
De asemenea, este important sa mergeti la medic daca disconfortul persista. Se va face un consult fizic, impreuna cu analiza istoricului medical, analiza simptomelor si diferite proceduri suplimentare de diagnostic – pentru a gasi cauza exacta si pentru a exclude anumite probleme de sanatate.
Surse foto: Pexels