Ai pielea sensibila? Atunci este important sa cunosti factorii declansatori, cauzele care pot sta la baza, cand trebuie sa mergi la medic si cum ingrijesti corect pielea sensibila.
CUPRINS:
1. Ce inseamna a avea pielea sensibila?
2. Semne si simptome
3. Cauzele pielii sensibile
4. Ingrijirea pielii sensibile
Ce inseamna a avea pielea sensibila?
Pielea sensibila este o problema comuna, dar nu un diagnostic medical in sine. Termenul se refera in general la pielea care este mai predispusa la inflamatie si iritatii. Este acel tip de piele cu toleranta redusa la anumite produse cosmetice si de ingrijire personala si la anumiti factori de mediu – frig, caldura, soare, poluare, umiditate. Pielea sensibila de obicei este un simptom al unei alte afectiuni. Inseamna ca pielea este mai predispusa la reactii precum roseata si mancarime sau prurit. Majoritatea persoanelor care au pielea sensibila se confrunta cu mancarimi ocazionale sau frecvente, senzatie de arsura, furnicaturi, roseata si iritatii.
Sinonime posibile pentru aceasta problema sunt hipersensibilitatea, hiperreactivitatea, sensibilitate crescuta, intoleranta sau iritatia pielii. Simptomele pot aparea la cateva minute pana la ore dupa contactul cu un produs cosmetic/factor de mediu sau chiar dupa mai multe episoade de utilizare a unui produs topic – efect cumulativ.
Semne si simptome
Semnele pielii sensibile provin din afectarea barierei de protectie. Acest lucru poate fi cauzat de factori de mediu, deshidratare sau o afectiune subiacenta. Semnele includ:
- pete aspre;
- textura aspra a pielii;
- roseata;
- piele iritata si eruptii cutanate;
- mancarimi sau prurit;
- senzatie de arsura;
- piele uscata.
Pielea poate fi sensibila in mod natural, legata de inflamatii sau afectiuni ale pielii cum ar fi eczema, rozaceea si psoriazisul. In alte cazuri, pielea poate fi mai sensibila la factori de mediu – ca expunerea la soare, frig, poluarea aerului. De asemenea, pielea poate fi reactiva – devine rosie si inflamata in urma folosirii unor produse de ingrijire a pielii.
Cauzele pielii sensibile
Exista o serie de cauze medicale pentru pielea sensibila, si anume dermatita de contact iritanta sau alergica, urticaria de contact, rozacee, piele uscata, eczeme etc. Termenul piele sensibila se refera cel mai adesea la o forma de dermatita de contact iritanta. Este un raspuns inflamator al pielii la un agent sau factor extern. Exemple de astfel de agenti/factori includ unele substante chimice, fluide corporale iritante (transpiratie, urina etc.), factori de mediu (caldura, frig, umiditate, radiatii UV etc.), factori mecanici (frecare, presiune etc.).
Pielea uscata din orice cauza este predispusa la iritatii si sensibila. Pielea poate fi uscata din motive genetice, din cauza unor factori de mediu precum umiditatea scazuta sau spalarea excesiva, din cauza unor probleme generale de sanatate, cum ar fi boala tiroidiana, unele medicamente etc. Pielea uscata tinde sa fie asociata cu mancarime, mai ales daca apare supraincalzirea.
Ingrijirea pielii sensibile
Ingrijirea pielii sensibile si tratarea depind de cauzele care stau la baza. De obicei, sunt suficiente masurile de ingrijire a pielii, insa in alte cazuri pot fi necesare creme sau unguente pe baza de corticosteroizi sau antihistaminice, in functie de cauzele pentru sensibilitate si reactiile care apar. Tratamentul pentru pielea sensibila are de obicei trei componente. Primul obiectiv este ameliorarea simptomelor, pentru a tine sub control mancarimea sau senzatia de arsura. Al doilea pas se concentreaza pe tratarea cauzei pentru piele sensibila. Al treilea pas implica prevenirea sensibilitatii sau reactivitatii in viitor.
Tratarea pielii sensibile implica astfel gasirea si eliminarea factorilor declansatori, precum si utilizarea anumitor remedii, produse de ingrijire si tratamente pentru a gestiona simptomele. Cand ai pielea sensibila, se poate simti ca orice produs sau factor este iritant. Insa, cu unele schimbari in stilul de viata, este posibil sa observati o imbunatatire semnificativa. Este important sa identificati produsele sau factorii care declanseaza reactiile pielii si sa le evitati.
Utilizarea tuturor produselor cosmetice ar trebui intrerupta pentru o perioada de aproximativ 2 saptamani. Dupa aceasta perioada, produsele sunt reintroduse pe rand. In continuare, pacientul trebuie reevaluat si efectuate teste complementare.
Spalare si curatare
Folositi un produs de curatare bland, care sa nu fie dur si sa nu usuce pielea – produs de spalare fara alcool, parfum, iritanti. Este important sa faceti dusuri scurte de 5-10 minute, cu apa calda, NU apa fierbinte. Evitati produsele astringente dure si exfoliantii. In ceea ce priveste ingrijirea pielii in mod specific, multi medici recomanda sa se evite ingrediente ca sulfati, exfolianti precum acidul glicolic, acid salicilic si retinoizi si creme cu ingrediente multiple. Alcoolul izopropilic si filtrele chimice de protectie solara sunt, de asemenea, iritante obisnuite.
Produse de ingrijire
Cosmeticele sunt principalii factori declansatori ai pielii sensibile, in special la femei, din cauza suprautilizarii si uneori a utilizarii inadecvate. Prezenta unor substante potential iritante in compozitia unui produs cosmetic (alfa-hidroxiacizi, propilenglicol, alcool, parfumuri etc.) creste posibilitatea aparitiei simptomelor.
Cremele si lotiunile hipoalergenice pot reduce uscarea fara a irita pielea sensibila. Unele ingrediente pot functiona mai bine decat altele, in functie de tipul de sensibilitate. De exemplu, persoanele cu pielea foarte uscata pot raspunde bine la ingrediente precum ureea sau acidul lactic. Unele uleiuri simple, cum ar fi untul de shea sau uleiul de cocos, pot functiona mai bine pentru alte persoane. Este intotdeauna important sa testati un produs pe o zona mica de piele inainte de a-l aplica pe restul pielii afectate.
Este important si sa folositi produse hidratante – pentru piele sensibila, care sa nu irite. Puteti opta pentru o crema care contine ceramide. Ceramidele pot ajuta la formarea unui strat protector la nivelul pielii. Se recomanda o crema hidratanta mai densa, in loc de o lotiune. Aplicati crema hidratanta de 2 ori pe zi sau dupa ce va spalati.
De asemenea, alegeti sa folositi un detergent de rufe hipoalergenic, fara parfum. Majoritatea cazurilor de piele sensibila pot fi tratate cu usurinta, dar este important sa retineti ca iritatia pielii poate fi uneori un semn al unei probleme mai grave. Bolile care afecteaza pielea sau sangele se pot manifesta uneori prin piele sensibila. Daca aveti ingrijorari cu privire la anumite iritatii ale pielii sau sensibilitate, mergeti la medicul dermatolog pentru un control. De asemenea, medicul va poate recomanda produse de ingrijire si tratamente specifice, in functie de caz. In functie de cauza pielii sensibile si de simptomele asociate, medicii pot prescrie unele medicamente diferite. Acestea pot sa includa creme cu steroizi, ce pot ajuta la ameliorarea inflamatiei si a mancarimii, creme analgezice sau antihistaminice.
Referinte:
(1) https://dermnetnz.org/topics/sensitive-skin
(2) https://www.scielo.br/j/abd/a/ThwctjzCjjcN3MBBGmLRdVb/?lang=en
(3) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ics.12283
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5595600/