Citeste in articolul de mai jos mai multe despre prebiotice si probiotice – care este rolul lor, in ce tipuri de alimente se gasesc, precum si cand se recomanda suplimentele.
CUPRINS:
1. Informatii generale
2. Ce sunt prebioticele?
3. Ce sunt probioticele?
4. Suplimentele de probiotice si prebiotice
Informatii generale
Microbiomul intestinal este un sistem complex ce include miliarde de microorganisme. Cheia unui microbiom sanatos este mentinerea unui echilibru intre cele aproape 1.000 de specii diferite de bacterii din intestin. Atat prebioticele, cat si probioticele sunt importante pentru sanatatea umana. Cu toate acestea, au roluri diferite. Alimentele pe care le consumam joaca un rol important in echilibrul bacteriilor intestinale bune si rele. De exemplu, o dieta bogata in zahar si grasimi influenteaza negativ bacteriile intestinale si poate contribui la rezistenta la insulina si la alte afectiuni. Bacteriile daunatoare si flora intestinala mai putin sanatoasa au fost, de asemenea, asociate cu un indice de masa corporala (IMC) mai mare.
Mentinerea echilibrului bacteriilor intestinale este importanta pentru multe aspecte ale sanatatii. Pentru a face acest lucru, este important sa consumam alimente bogate in prebiotice, dar si probiotice, deoarece acestea vor ajuta la promovarea unui echilibru intre bacteriile intestinale bune si rele.
Ce sunt prebioticele?
Prebioticele se gasesc in multe fructe si legume, in special in cele care contin carbohidrati complecsi. Acesti carbohidrati nu sunt digerabili, asa ca trec prin sistemul digestiv pentru a deveni hrana pentru bacterii si alte elemente. Prebioticele sunt tipuri de fibre pe care oamenii nu le pot digera, insa bacteriile intestinale da. Aceste tipuri de fibre furnizeaza nutrienti bacteriilor care sustin digestia sanatoasa si functia imunitara. Bacteriile benefice din intestin consuma aceste fibre. Prebioticele sunt astfel componente alimentare naturale, nedigerabile, care sunt legate de favorizarea cresterii bacteriilor benefice din intestin. Alimentele bogate in prebiotice includ leguminoase, ovaz, banane, fructe de padure, sparanghel, usturoi, praz etc.
Majoritatea oamenilor consuma suficiente prebiotice din dieta, fara a avea nevoie de suplimente. Prebioticele pot sustine sanatatea intestinala, pot imbunatati digeatia, pot fi legate de mai putine probleme asociate cu antibioticele etc. De asemenea, unele cercetari sugereaza ca prebioticele pot ajuta la imbunatatirea absorbtiei calciului si pot sustine cresterea bacteriilor intestinale, imbunatatind digestia si metabolismul.
Ce sunt probioticele?
Probioticele sunt bacterii vii care se gasesc in anumite alimente sau suplimente si pot avea numeroase beneficii pentru sanatate. Probioticele sunt diferite prin faptul ca acestea contin organisme vii, de obicei tulpini specifice de bacterii care se adauga direct la populatia de microorganisme sanatoase din intestin. Astfel, probioticele sunt bacteriile „bune” – sau culturi vii – precum cele care se gasesc in mod natural in intestin. Aceste culturi active ajuta la schimbarea sau repopularea bacteriilor intestinale pentru a echilibra flora intestinala. Aceasta functie poate creste imunitatea si sanatatea generala, in special sanatatea intestinala. Produsele lactate fermentate, cum ar fi iaurtul, chefirul si anumite branzeturi, contin adesea culturi vii, cum ar fi bifidobacterii si lactobacili. Aceste culturi vii pot actiona ca probiotice.
Alimentele fermentate sunt o alta optiune, deoarece contin bacterii benefice care se dezvolta pe baza zaharului sau a fibrelor naturale din alimente. Exemple de alimente fermentate include varza murata, ceai kombucha, chefir, unele tipuri de muraturi si legume fermentate etc. Numeroase studii au descoperit ca probioticele pot imbunatati sanatatea digestiva, sanatatea mentala si sanatatea generala a organismului. Insa, se recomanda administrarea de suplimente doar la indicatiile mediculuiu. Unele probiotice ar putea sa nu fie sigure pentru persoanele cu afectiuni medicale grave.
Suplimentele de probiotice si prebiotice
Cel mai bine este sa discutati cu un dietetician sau medic inainte de a adauga un supliment de prebiotice sau probiotice in rutina zilnica. Desi pe piata sunt disponibile suplimente prebiotice sau probiotice, se recomanda consumul dintr-o varietate de surse alimentare, deoarece acestea contin vitamine, minerale si antioxidanti importanti care lipsesc din suplimente. Nu numai ca prebioticele au beneficii pentru bacteriile sanatoase care traiesc in intestinul nostru, dar ajuta, de asemenea, organismul sa absoarba calciul, pot ajuta in caz de constipatie, sindromul de intestin iritabil si la controlul zaharului din sange. Deoarece prebioticele sunt fibre, este important de retinut ca in exces pot duce la simptome gastrointestinale, inclusiv gaze si balonare.
Probioticele nu trebuie confundate astfel cu prebioticele, care sunt carbohidrati – adesea fibre dietetice – care ajuta la hranirea bacteriilor benefice dejaprezente in intestin. Produsele care contin atat prebiotice, cat si probiotice sunt denumite simbiotice. Produsele acestea combina de obicei bacterii benefice cu unele alimente pe care bacteriile sa le consume (prebioticele), toate intr-un singur supliment. Cele mai comune bacterii probiotice sunt Lactobacillus si Bifidobacterii. Fiecare gen cuprinde specii diferite, iar fiecare specie are multe tulpini. Pe etichete veti vedea probioticele identificate dupa tulpina lor specifica (ce include genul), specia, subspecia daca exista una si un cod de tulpina. Unele suplimente, cunoscute sub numele de probiotice cu spectru larg sau multi-probiotice, combina specii diferite in acelasi produs.
Referinte:
(1) https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/ajpgi.00028.2020
(2) https://jbiomedsci.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12929-018-0493-6
(3) https://cdhf.ca/health-lifestyle/probiotics-vs-prebiotics/
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4988227/
(5) https://www.medicalnewstoday.com/articles/323490