Reflexoterapia este o terapie complementara, ce poate avea o serie de beneficii pentru sanatate si starea de bine. Citeste mai multe, inclusiv care sunt indicatiile, beneficiile, contraindicatiile.

CUPRINS:

1. Ce este reflexoterapia?
2. Beneficii
3. Procedura
4. Siguranta

Ce este reflexoterapia?

Reflexoterapia este o terapie complementara. Are la baza ideea ca prin stimularea unor puncte reflexogene sunt „deblocate” anumite circuite energetice si se elimina anumite toxine din organism. Difera de masaj prin faptul ca se axeaza pe stimularea anumitor terminatii nervoase precise, ce pot fi asociate cu anumite organe sau glande. Pe langa ideea de deblocare a campurilor energetice si indepartarea toxinelor, se considera ca reflexoterapia favorizeaza si eliberarea endorfinelor si creste fluxul sangvin catre anumite organe.

principii reflexoterapie

Principii de actiune

Exista cateva teorii diferite privind modul in care functioneaza reflexoterapia. In medicina traditionala chineza, reflexoterapia se bazeaza pe notiunea de „energie vitala” sau qi – ce circula in organism. Cand o persoana se simte stresata, corpul blocheaza aceasta energie sau qi. Acest lucru poate provoca un dezechilibru in organism care duce la imbolnavire. Reflexoterapia isi propune sa mentina fluxul de energie qi in corp, pentru echilibru si sanatate.

De asemenea, conform principiilor reflexoterapiei, corpul este impartit in 10 zone energetice – 5 pe fiecare parte a corpului. De asemenea, fiecarui organ sau regiune din corp ii corespunde un anumit punct la nivelul mainii sau piciorului (dar si la nivelul fetei sau urechilor). Aceste puncte si zone specifice, precum si organele sau sistemele care le corespund sunt reprezentate pe hartile de reflexoterapie. Sunt practic o serie de grafice cu talpile si palmele – in care sunt prezentate asocieri intre anumite organe sau parti ale corpului si zone specifice de pe palme si talpi – punctele reflexogene.

Mai mult decat atat, se considera ca pot fi depistate anumite anomalii prin simpla aplicare de presiune in acele zone si identificarea sensibilitatii in anumite puncte – reflexodiagnostic. Datorita faptului ca sunt foarte multe terminatii nervoase la nivelul talpilor si palmelor, stimularea se considera ca poate „debloca” si poate creste fluxul sangvin in anumite zone din corp. Aplicarea de presiune poate elibera endorfine, iar presiunea unor puncte reflexogene specifice stimuleaza anumiti nervi in legatura cu anumite zone ale corpului. Se considera ca prin masaj sau stimularea punctelor folosind tehnici specifice, va exista un efect direct asupra organului corespunzator.

Beneficii

Pana acum, exista unele dovezi ca reflexoterapia poate avea beneficii pentru:

  • stres si anxietate – poate ajuta la ameliorarea stresului si a anxietatii;
  • imbunatatirea somnului;
  • ameliorarea durerii;
  • imbunatatirea starii de spirit;
  • imbunatatirea starii generale de bine;
  • depresie – reducerea depresiei;
  • reducerea starilor de nervozitate.

In plus, alte posibile beneficii pot fi pentru:

  • imbunatatirea imunitatii;
  • ameliorarea unor probleme ale sinusurilor;
  • ameliorarea unor probleme ale spatelui;
  • corectarea unor dezechilibre hormonale;
  • imbunatatirea fertilitatii;
  • imbunatatirea digestiei;
  • reducerea unor probleme nervoase si amorteala de la medicamentele (neuropatie periferica);
  • reducerea unor afectiuni hepatice / biliare;
  • ameliorarea unor tulburari endocrine;
  • ameliorarea unor afectiuni respiratorii;
  • ameliorarea unor afectiuni oculare.

Insa, mai sunt necesare cercetari in acest sens. Nu exista multe studii despre reflexoterapie. Insa, poate avea o anumita valoare ca terapie complementara pentru a ajuta la reducerea simptomelor si la imbunatatirea calitatii vietii, la fel ca masajul.

contraindicatii reflexoterapie

Atentie!

Terapeutii care practica reflexoterapia nu diagnosticheaza, nu prescriu medicamente si nu trateaza afectiuni specifice. De asemenea, tratamentul pentru problemele picioarelor, cum ar fi bataturi, calusuri, monturi si unghii incarnate nu face parte din domeniul de aplicare al unui terapeut in reflexoterapie.  Reflexoterapia este o terapie complementara si functioneaza in general alaturi de alte tehnici medicale si terapeutice.

Procedura

O sesiune tipica de reflexoterapie dureaza aproximativ o ora. Se vor adresa o serie de intrebari privind stilul de viata si probleme medicale anterioare si actuale. Persoana va sta intinsa cu picioarele goale. Se incepe cu o examinare a talpilor si un masaj usor, apoi se lucreaza asupra punctelor reflexogene folosind tehnici specifice.

Reflexoterapia este un tratament adaptat pentru fiecare persoana in parte, tinand cont atat de factorii fizici, cat si de factorii non-fizici care ar putea sa afecteze bunastarea. Multi oameni confunda reflexoterapia cu masajul, Reiki sau acupunctura, dar exista diferente esentiale intre aceste terapii. Terapeutii de masaj manipuleaza zone mai mari de tesut moale din corp, in timp ce in reflexoterapie se aplica presiune asupra anumitor puncte de pe talpi, maini si urechi. Spre deosebire de masaj sau reflexoterapie, Reiki nu implica nicio manipulare fizica sau presiune, ci foloseste atingerea usoara. In cele din urma, in timp ce acupunctura si presopunctura, ca si reflexoterapia, folosesc puncte specifice de pe corp pentru a influenta alte parti ale corpului, punctele nu sunt aceleasi, iar acupunctura implica anumite puncte de pe intregul corp.

beneficii reflexoterapie

Siguranta

Reflexoterapia este o terapie complementara. Este in general sigura, insa este important sa nu duca la renuntarea la tratamentele prescrise de medic.

Este contraindicata uneori, sau este bine sa solicitati sfatul medicului inainte de a apela la reflexoterapie, in caz de:

  • fracturi recente;
  • boli contagioase sau infectii active;
  • leziuni nevindecate;
  • tromboza venoasa, flebita, varice severe, cheaguri de sange;
  • boli ale vaselor limfatice si ganglionilor limfatici;
  • sarcina;
  • guta;
  • epilepsie;
  • un numar scazut de trombocite sau alte probleme ale sangelui care pot duce la sangerari usoare si invinetire rapida.

Reflexoterapia poate avea o serie de beneficii pentru starea generala de bine. Este o forma de terapie complementara, ce poate veni in completarea tratamentelor standard. Aceasta nu trebuie sa inlocuiasca tratamentul prescris de medic si nici un consult medical de specialitate. Nu trebuie sa duca la amanarea sau intreruperea tratamentelor standard. Este bine sa discutati cu medicul inainte de a incepe orice forma de terapie alternativa sau complementara.

Referinte:
(1) https://www.healthline.com/health/what-is-reflexology
(2) https://www.webmd.com/balance/what-is-reflexology
(3) https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/consumer-health/expert-answers/what-is-reflexology/faq-20058139
(4) https://www.aor.org.uk/what-is-reflexology/

Leave a comment