Iata ce trebuie sa stii despre refluxul gastroesofagian – care sunt cauzele posibile, ce simptome pot fi asociate, factorii declansatori si metode pentru ameliorarea si evitarea simptomelor.
CUPRINS:
1. Ce este refluxul gastroesofagian?
2. Care sunt cauzele?
3. Care sunt simptomele asociate?
4. Metode de diagnostic
5. Ce solutii exista?
Ce este refluxul gastroesofagian?
In partea superioara a stomacului se afla sfincterul esofagian care de obicei se inchide imediat ce alimentele trec prin el. Daca acesta nu se inchide complet sau daca se deschide prea des, acidul produs de stomac se poate deplasa in sus in esofag. Acest lucru poate provoca simptome de arsuri la stomac. Daca simptomele de reflux gastric apar de mai mult de doua ori pe saptamana, este posibil sa fie vorba despre boala de reflux gastroesofagian.
Este normal ca in anumite cazuri sa avem reflux si arsuri la stomac. Insa, daca aveti reflux gastric sau arsuri la stomac de mai mult de doua ori pe saptamana pe o perioada de cateva saptamani, este posibil sa fi dezvoltat boala de reflux gastroesofagian.
Care sunt cauzele?
Stomacul produce sucuri gastrice, care ajuta la descompunerea alimentelor si ofera protectie impotriva agentilor patogeni precum bacteriile. Mucoasa stomacului este special adaptata pentru a-l proteja de acidul puternic, insa esofagul nu este protejat. Sfincterul gastroesofagian actioneaza in mod normal ca o supapa care permite ca alimentele sa intre in stomac, dar sa nu treaca inapoi in esofag. Cand aceasta supapa nu functioneaza asa cum ar trebui si continutul stomacului este regurgitat in esofag, apar simptomele de reglux, cum ar fi arsurile la stomac.
Principalii factori de risc pentru boala de reflux gastroesofagian includ:
- mese grele sau mesele luate cu putin timp inainte de somn;
- excesul de greutate corporala;
- pozitia intinsa pe spate sau aplecata imediat dupa masa;
- consumul anumitor alimente, ca citrice, rosii, ciocolata, menta, usturoi, ceapa, alimente picante, alimente grase;
- consumul anumitor bauturi, ca alcool, bauturi carbogazoase, cafea, ceai;
- fumatul;
- administrarea unor medicamente, ca relaxante musculare, medicamente pentru tensiunea arteriala etc.
O cauza posibila a bolii de reflux gastroesofagian este uneori si o anomalie numita hernie hiatala. Acest lucru se intampla atunci cand partea superioara a stomacului si sfincterul esofagian se deplaseaza deasupra diafragmei.
Care sunt simptomele asociate?
Simptomele comune ale refluxului gastric sunt arsuri la stomac si regurgitare acida. Alte simptome ale bolii de reflux gastric pot include balonare, eructatii, disfagie sau senzatia ca mancarea este blocata in gat, sughit, greata, respiratie urat mirositoare, afectarea smaltului dintilor etc.
Arsurile la stomac de obicei se resimt ca o durere si senzatie de disconfort in piept care incepe in spatele sternului si se duce in sus spre gat. Multi raporteaza ca e ca si cum revine in gura un gust acid si amar. Arsura, presiunea sau durerea asociata pot dura pana la 2 ore. De obicei, simptomele sunt mai severe dupa masa, daca persoana sta intinsa pe spate sau aplecata.
Metode de diagnostic
Mergeti la medic daca aveti simptome de reflux gastric de doua sau mai multe ori pe saptamana sau daca medicamentele nu duc la o ameliorare de durata. Simptomele precum arsurile la stomac sunt cheia diagnosticului bolii de reflux gastric, mai ales daca modificarile stilului de viata, antiacidele sau medicamentele care blocheaza acidul ajuta la reducerea acestor simptome.
Uneori medicul poate recomanda unele teste pentru a confirma un diagnostic si pentru a verifica daca exista alte probleme. Pot fi recomandate si anumite proceduri imagistice.
Ce solutii exista?
Una dintre cele mai eficiente modalitati de a trata boala de reflux gastric este evitarea alimentelor si bauturilor care declanseaza simptomele. Poate fi util sa pastrati un jurnal alimentar si sa evitati alimentele declansatoare. Dupa cum am mentionat, anumite alimente si bauturi pot declansa refluxul de acid si arsurile la stomac. Puteti ajuta la identificarea alimentelor specifice, cel mai probabil sa va provoace probleme, tinand un jurnal alimentar. Odata ce identificati produsele care va cauzeaza simptome, evitati aceste alimente si bauturi ori de cate ori este posibil.
Iata unele recomandari privind alimentatia:
- consumati mese mai mici pe parcursul zilei si modificati tipurile de alimente pe care le consumati;
- renuntati la fumat – fumatul reduce cantitatea de saliva produsa si afecteaza eficacitatea valvei care impiedica acidul din stomac sa intre in esofag, ambele crescand riscul de arsuri la stomac;
- dormiti pe o perna putin mai inalta, incat capul sa fie usor ridicat;
- mancati cu cel putin 2-3 ore inainte de culcare;
- reduceti stresul – stresul cronic are efecte fizice asupra corpului, inclusiv incetinirea digestiei si cresterea sensibilitatii la durere;
- poate fi util sa dormiti pe partea stanga pentru a reduce simptomele;
- evitati consumul crescut de cofeina – cofeina relaxeaza sfincterul esofagian inferior, care ar putea provoca reflux;
- limitati consumul de bauturi carbogazoase;
- limitati consumul de sucuri de citrice – pot fi un factor declansator pentru arsurile la stomac din cauza ingredientelor acide ca acidul ascorbic;
- limitati alimentele bogate in grasimi etc.
Alte sfaturi
Rezistati nevoii de a manca in exces sau de a manca rapid. Cand vine vorba de prevenirea arsurilor la stomac, acordati atentie marimii portiilor la mese. O cantitate prea mare de alimente in stomac poate pune mai multa presiune pe valva, crescand riscul de reflux gastric si arsuri la stomac. Daca sunteti predispus la arsuri la stomac, luati in considerare sa mancati mai des mese mai mici. Mancatul rapid poate fi, de asemenea, un declansator pentru arsuri la stomac, asa ca asigurati-va ca mancati incet si mestecati bine alimentele.
Evitati mesele seara tarziu, gustarile inainte de culcare si mancatul inainte de a face miscare. Daca stati intins dupa masa cu stomacul plin, acest lucru poate declansa refluxul gastric si poate agrava simptomele arsurilor la stomac. Evitati sa mancati in decurs de 2-3 ore de la culcare, astfel incat stomacul sa aiba suficient timp sa se goleasca. De asemenea, poate fi benefic sa asteptati cel putin doua ore inainte de a face miscare.
Remediile naturiste care ar putea fi utile pentru arsuri la stomac si reflux gastric pot include ceai de ghimbir, ceai de musetel, ceai de fenicul, suc de aloe vera etc.
Medicamente si alte tratamente
In multe cazuri, modificarile stilului de viata combinate cu medicamentele fara prescriptie medicala sunt tot ce aveti nevoie pentru a controla simptomele bolii de reflux gastric. Antiacidele pot neutraliza acidul din stomac. Insa, pot provoca diaree sau constipatie, mai ales daca le folositi in exces. Cel mai bine este sa folositi antiacide care contin atat hidroxid de magneziu, cat si hidroxid de aluminiu. Atunci cand sunt combinate, pot ajuta la contracararea acestor efecte secundare gastrointestinale.
Referinte:
(1) https://www.webmd.com/heartburn-gerd/guide/what-is-acid-reflux-disease
(2) https://www.aaaai.org/Conditions-Treatments/related-conditions/gastroesophageal-reflux-disease
(3) https://www.health.harvard.edu/digestive-health/9-ways-to-relieve-acid-reflux-without-medication