Cum putem mentine sanatatea ficatului? Pe langa adoptarea unui stil de viata sanatos si respectarea planului de tratament indicat de medic, daca este cazul, pot fi utile si o serie de remedii naturiste pentru sanatatea ficatului.
CUPRINS:
1. Problemele ficatului – care sunt cele mai frecvente?
2. Remedii pentru sanatatea ficatului
3. Sfaturi pentru sanatatea ficatului
Problemele ficatului – care sunt cele mai frecvente?
Ficatul este un organ vital care indeplineste numeroase sarcini legate de metabolism, stocarea energiei si filtrarea deseurilor. Sustine digestia alimentelor, transformarea lor in energie si stocarea energiei pana cand avem nevoie de ea. De asemenea, ajuta la filtrarea substantelor toxice din sange.
Boala hepatica este un termen general care se refera la orice problema ce afecteaza ficatul. Aceste probleme si afectiuni se pot dezvolta din diferite motive, dar toate pot afecta ficatul si pot afecta functia hepatica.
Simptomele bolii hepatice variaza, in functie de cauza de baza. De asemenea, este posibil ca o persoana sa aiba boala hepatica si sa nu aiba deloc simptome. Cu toate acestea, cateva simptome generale pot indica unele leziuni hepatice severe. Aceste simptome includ icter sau ingalbenirea pielii si a zonei albe a ochilor, scaune deschise la culoare sau cu sange, distensie abdominala etc.
Exemple de afectiuni hepatice
Unele probleme ale ficatului includ:
- Hepatita – Este o inflamatie a ficatului. Cand aceasta inflamatie este cauzata de un virus, se numeste hepatita virala. Poate provoca leziuni hepatice. Principalele tipuri de hepatita includ hepatita A, hepatita B, hepatita C, hepatita D si hepatita E.
- Ficat gras – Acumularea de grasime in ficat poate duce la boli ale ficatului gras. Exista doua tipuri de boli de acest fel, care se pot manifesta singure sau se pot suprapune simptomele – boala ficatului gras alcoolic, care este cauzata de un consum crescut de alcool, si boala ficatului gras non-alcoolic, ce este cauzata de alti factori. Fara tratament, ambele tipuri de boli hepatice de acest fel pot provoca leziuni hepatice, ducand la ciroza si insuficienta hepatica.
- Ciroza – Se refera la cicatrici care rezulta din anumite boli hepatice si alte cauze de afectare a ficatului, precum consumul crescur de alcool. In stadiile sale incipiente, ciroza este adesea tratabila prin abordarea cauzei de baza.
- Insuficienta hepatica – Insuficienta hepatica cronica apare de obicei cand o parte semnificativa a ficatului este afectata sau nu poate functiona corect.
- Afectiuni autoimune – Afectiunile autoimune implica sistemul imunitar, care incepe sa atace in mod gresit celulele sanatoase din organism. Mai multe afectiuni autoimune pot face ca sistemul imunitar sa atace celulele din ficat, inclusiv hepatita autoimuna, ciroza biliara primara sau colangita sclerozanta primara.
- Afectiuni genetice – Mai multe afectiuni genetice, care pot fi mostenite de la unul dintre parinti, pot afecta ficatul. Acestea include hemocromatoza, boala Wilson sau deficitul de alfa-1 antitripsina.
- Boli hepatice induse de medicamente – Uneori administrarea unor medicamente si suplimente poate fi legata de deteriorarea ficatului.
- Cancer – Cancerul hepatic se dezvolta mai intai in ficat, insa uneori poate sa se raspandeasca la ficat din alta zona a corpului – cancer hepatic secundar. Cel mai frecvent tip de cancer hepatic este carcinomul hepatocelular.
Factorii de risc pentru boli hepatice
Exista mai multi factori de risc pentru bolile hepatice. Unii factori sunt modificabili si pot fi controlati – precum consumul de alcool. Alti factori nu sunt modificabili – ca unele cauze genetice. Consumul crescut de alcool este principala cauza pentru bolile hepatice. Alti factori de risc includ:
- folosirea in comun a acelor;
- folosirea de ace nesterile pentru tatuaje sau piercing-uri;
- expunerea directa la sange si alte fluide corporale;
- relatii sexuale neprotejate;
- antecedente familiale de boala hepatica;
- administrarea anumitor tratamente pe termen lung;
- alimentatie deficitara;
- obezitatea;
- hipertensiunea arteriala;
- nivelurile crescute de trigliceride si colesterol etc.
Remedii pentru sanatatea ficatului
Boala hepatica este tratata in mai multe moduri, inclusiv cu medicamente, terapie nutritionala, imunoterapie, schimbari ale stilului de viata, unele interventii chirurgicale si chiar transplant de ficat in stadiul terminal al bolii hepatice. Insa, pe langa tratamentele standard, uneori se recomanda si terapii complementare. Insa, retineti ca este important sa urmati recomandarile medicului si sa respectati planul de tratament.
O serie de suplimente pe baza de plante pot fi utile pentru a sustine tratamentele de baza sau pentru a preveni si reduce riscul de afectare hepatica. Retineti ca multe suplimente naturiste pot interactiona cu medicamentele administrate sau cu alte suplimente folosite. Solicitati sfatul medicului inainte de a incepe un astfel de tratament pe baza de remedii naturiste pentru sanatatea ficatului.
Iata cele mai cunoscute si folosite 10 remedii naturiste pentru sanatatea ficatului – suplimente protector hepatic.
1. Silimarina
Silimarina este cel mai cunoscut remediu naturist pentru sanatatea ficatului – extrasa din semintele plantei Silybum marianum – numita si armurariu sau ciulinul laptelui. Contine un grup de compusi, inclusiv silibina, silicristina si silidianina. Cercetarile arata ca acestia pot avea efecte protectoare pentru ficat. Efectele antioxidante puternice pot favoriza regenerarea celulelor hepatice si reducerea inflamatiei. Uneori medicii recomanda suplimente cu silimarina pentru protectie suplimentara impotriva progresiei bolii hepatice sau imbunatatirea calitatii generale a vietii pentru persoanele cu boli hepatice.
Silimarina este un antioxidant important si protejeaza ficatul prin optimizarea functiei hepatice si prin detoxifiere. De asemenea, repara leziunile celulelor hepatice cauzate de boli, alcool si medicamente. S-a demonstrat ca efectele hepatoprotectoare sunt date in principal de proprietatea de captare a radicalilor liberi si de activitatea antioxidanta. In general, silimarina este considerata sigura si nu a fost asociata cu efecte adverse.
2. Ginseng
Ginseng este un supliment naturist, cunoscut pentru proprietatile sale antiinflamatorii puternice . Se considera ca poate avea efecte antioxidante si poate oferi protectie impotriva leziunilor hepatice cauzate de virusuri, toxine si alcool. Agentii activi din ginseng sunt ginsenozidele si saponinele. Ginsengul este capabil sa reduca acumularea de lipide, inflamatia si stresul oxidativ. In plus, poate stimula regenerarea celulelor hepatice dupa o interventie. Mai multe cercetari sugereaza ca suplimentele cu ginseng pot imbunatati functia hepatica si pot reduce oboseala si inflamatia in caz de boli hepatice si disfunctie hepatica. Este un supliment destul de sigur, insa are potentialul de a reactiona cu unele medicamente, ceea ce poate duce la leziuni hepatice si alte reactii adverse potential periculoase.
3. Radacina de papadie
Radacina de papadie poate ajuta la mentinerea functiei hepatice prin imbunatatirea capacitatii organismului de a elimina toxinele, stimuland in acelasi timp productia de bila. Poate ajuta la prevenirea daunelor hepatice cauzate de toxinele din mediu, cum ar fi alcoolul si substantele chimice. Sustine detoxifierea organismului si poate contribui astfel la functionarea optima a ficatului.
4. Ceai verde
Ceaiul verde si principalul sau compus polifenolic epigallocatechin-3-galat (EGCG) sunt adesea incluse in anumite suplimente pentru sanatatea ficatului. Unele studii sugereaza ca suplimentele cu extract de ceai verde pot reduce markerii de afectare hepatica.
5. Anghinare
Anghinarea este considerata un remediu important pentru sustinerea ficatului. Contine cinarina, care poate sustine procesele de detoxifiere din organism. Frunza de anghinare contribuie, de asemenea, la sanatatea generala, ajutand la mentinerea nivelurilor sanatoase de colesterol la persoanele cu risc de boala coronariana.
6. Lemn dulce
Lemnul dulce (Glycyrrhiza glabra) se considera ca are efecte antiinflamatorii, antivirale si de protectie a ficatului. Principala componenta activa a radacinii de lemn dulce este compusul glicirizina, care este utilizat in mod obisnuit in medicina traditionala chineza si japoneza pentru a trata multe afectiuni, inclusiv bolile hepatice.
7. Turmeric
Turmericul si principala sa componenta activa curcumina au fost legate de o varietate de beneficii pentru sanatate. Are proprietati puternice antiinflamatorii, antioxidante si anticanceroase, putand fi indicat astfel uneori in caz de boli hepatice. Suplimentele cu turmeric sunt adesea indicate ca suport pentru ficat – protejand functia hepatica de anumiti compusi toxici.
8. Ghimbir
Radacina de ghimbir este un ingredient culinar popular. Insa, se considera ca poate avea si o serie de beneficii pentru anumite probleme de sanatate, inclusiv boli hepatice. Radacina de ghimbir contine compusi puternici, inclusiv gingerol si shogaol, care ajuta la inhibarea inflamatiei si protejeaza de deteriorarea celulara. Astfel, poate ajuta la sustinerea sanatatii ficatului.
9. Ginkgo biloba
Ginkgo biloba este un supliment asociat cu imbunatatirea sanatatii ficatului, printre altele. Ginkgo biloba poate regla metabolismul acizilor grasi in ficat, poate reduce acumularea de grasime, poate reduce stresul oxidativ.
10. Astragalus
Astragalus este o planta folosita in mod obisnuit in medicina traditionala chineza. Este bogata in compusi medicinali, inclusiv saponine, izoflavonoide si polizaharide, care au proprietati terapeutice. In general, este considerata sigura si nu a fost asociata cu leziuni hepatice. Cu toate acestea, poate interactiona cu anumite medicamente.
Retineti ca astfel de remedii si suplimente pentru sanatatea ficatului pot interactiona cu unele medicamente si uneori pot fi asociate cu toxicitate, mai ales in doze mari. Discutati cu medicul inainte de a incepe administrarea unor astfel de remedii.
Sfaturi pentru sanatatea ficatului
Pentru a mentine sanatatea ficatului este important in primul rand sa adoptati un stil de viata sanatos – alimentatie sanatoasa si echilibrata, stil de viata activ, limitarea consumului de alcool. Exercitiile fizice reduc stresul asupra ficatului, cresc nivelul de energie si ajuta la prevenirea obezitatii – un factor de risc pentru bolile hepatice. Este important ca alimentatia sa fie una sanatoasa pentru a preveni hiperlipidemia si hipercolesterolemia – cauze frecvente ale bolii ficatului gras. Reduceti cantitatea de grasimi saturate, grasimi trans si grasimi hidrogenate din dieta. Grasimile saturate se gasesc in alimente prajite, carne rosie si produse lactate. In plus, protejati-va de infectiile cu virusurile hepatice.
Retineti ca este bine ca suplimentele sa fie administrate la indicatiile medicului. Multe pot interactiona intre ele sau pot interactiona cu unele medicamente, iar in cantitati crescute devin toxice. Pot duce la toxicitate hepatica sau pot afecta buna functionare a ficatului.
Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6165515/
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5442075/
(3) https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/detoxing-your-liver-fact-versus-fiction
(4) https://link.springer.com/article/10.2165/00003495-200161140-00003
(5) ttps://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2893.2005.00636.x
(6) https://www.healthline.com/health/liver-diseases