Iata cum se manifesta rinita alergica, factorii declansatori, care sunt simptomele asociate si ce metode de diagnostic, tratament si preventie exista.
CUPRINS:
1. Ce este rinita alergica?
2. Care sunt simptomele?
3. Cauze si factori declansatori
4. Cum este diagnosticata rinita alergica?
5. Tratamente pentru rinita alergica
Ce este rinita alergica?
Cuvantul „rinita” inseamna „inflamatie a mucoasei nazale”. La nivelul nasului se produce mucus. Acest lichid este in mod normal subtire si limpede. Tine la distanta praful si anumiti alergeni, departe de plamani. Mucusul capteaza particule precum praful si polenul, precum si bacteriile si virusurile.
Rinita alergica este o inflamatie a membranelor care captusesc pasajele nazale. Se caracterizeaza prin stranut, congestie nazala, mancarimi la nivelul nasului, secretii nazale etc. Rinita alergica poate fi sezoniera, poate persista pe tot parcursul anului sau poate aparea sporadic dupa expuneri specifice la alergeni. Apare atunci cand sistemul imunitar reactioneaza exagerat la particulele din aer pe care le respiram.
Rinita alergica sezoniera (febra fanului) tinde sa fie asociata cu modificari ciclice ale mediului. Severitatea rinitei alergice se poate schimba, de asemenea, pe parcursul vietii.
Care sunt simptomele?
Simptomele rinitei alergice pot varia de la o persoana la alta. Insa, pot include:
- secretii nazale;
- tuse;
- mancarimi la nicelul nasului, gurii, ochilor, gatului;
- congestie nazala;
- crize de stranut, mai ales dimineata;
- dureri de cap din cauza presiunii din interiorul nasului.
Rinita alergica poate dura cateva saptamani, mai mult decat o raceala sau o gripa. Nu provoaca febra. Secretia nazala legata de rinita este subtire, apoasa si limpede. Secretiile nazale de la o raceala sau gripa tind sa fie mai groase. Mancarimea (mai ales la nivelul ochilor, nasului, gurii, gatului si pielii) este frecventa in rinita alergica, dar nu si in caz de raceala sau gripa. Stranutul apare frecvent in rinita – este posibil sa aveti chiar si crize severe de stranut.
De obicei, veti simti unul sau mai multe dintre aceste simptome imediat dupa ce intrati in contact cu un alergen. Unele simptome, cum ar fi durerile de cap recurente si oboseala, pot aparea numai dupa expunerea pe termen lung la alergeni.
Cauze si factori declansatori
Rinita alergica este cauzata de reactia sistemului imunitar la un alergen – perceput ca si cum ar fi daunator. Acest lucru are ca rezultat eliberarea de substante chimice. Substantele acestea duc la umflarea stratului interior de la nivelul (membrana mucoasa) si apare o productie crescuta de mucus. Iritantii sau alergenii (substante care provoaca un raspuns alergic) pot provoca rinita. Celulele corpului reactioneaza la acesti iritanti sau alergeni eliberand histamina si alte substante chimice.
Alergenii comuni care provoaca rinita alergica includ:
- polen;
- spori de mucegai;
- acarieni si praf;
- par de animale, saliva sau urina de animale etc.
Rinita alergica sezoniera este uneori numita „febra fanului”. Este o reactie alergica la polenul provenit de la copaci, iarba si buruieni. Acest tip de rinita apare in principal primavara si toamna, cand polenul de la copaci, iarba si alte plante se afla in aer. Rinita alergica perena este cauzata de alergeni care sunt prezenti pe tot parcursul anului. Cauzele principale ale acestui tip de rinita sunt alergiile la acarieni, mucegai, par de animale etc. Rinita non-alergica nu este cauzata de alergeni. Fumul, substantele chimice sau alti factori de mediu iritanti pot provoca rinita non-alergica.
Cum este diagnosticata rinita alergica?
Diagnosticul incepe cu analiza simptomelor si a istoricului medical. De asemenea, se va face o examinare fizica. Poate fi facut apoi un test alergologic cutanat in care cantitati mici de alergeni sunt aplicate pe piele. Se vor face intepaturi mici pe piele pentru a examina modul in care pielea reactioneaza la fiecare alergen. Daca sunteti alergic la un anumit element, zona va deveni rosie, cu mancarime si iritata in 15 – 30 de minute. De asemenea, se poate face un test de sange – masoara cantitatea de anticorpi.
Tratamente pentru rinita alergica
Puteti trata rinita alergica in mai multe moduri. Discutati cu medicul inainte de a incerca orice masura noua de tratament pentru rinita alergica. Medicul recomanda de obicei antihistaminice pentru a trata alergiile. Acestea actioneaza simplu – opresc organismul sa produca histamina. Unele antihistaminice populare fara prescriptie medicala includ fexofenadina, difenhidramina, desloratadina, loratadina, levocetirizina, cetirizina.
De asemenea, pot fi recomandate decongestionante pe o perioada scurta, de obicei nu mai mult de 3 zile, pentru a ameliora nasul infundat si presiunea la nivelul sinusurilor. Folosirea lor pentru o perioada mai lunga poate provoca simptome mai severe atunci cand tratamentul este intrerupt.
Corticosteroizii nazali sunt utilizati sub forma de spray-uri nazale. Acestia reduc inflamatia la nivelul nasului si blocheaza reactiile alergice. Corticosteroizii nazali au putine efecte secundare. Picaturile pentru ochi si spray-uri nazale pot ajuta la ameliorarea mancarimii si a altor simptome legate de alergie pentru o perioada scurta. Cu toate acestea, in functie de produs, poate fi necesar sa evitati utilizarea pe termen lung.
Medicul va poate recomanda imunoterapie sau injectii pentru alergii daca aveti alergii severe. Puteti utiliza acest plan de tratament impreuna cu medicamente pentru a va controla simptomele – in functie de recomandarile medicului. Aceste injectii scad raspunsul imunitar la anumiti alergeni in timp.
Limitarea expunerii la alergeni
In primul rand, este important sa reduceti pe cat posibil expunerea la alergeni. Trebuie sa cunoasteti factorii declansatori ce produc simptomele de rinita alergica – praf, acarieni, par de animale, mucegai, polen etc. – si sa ii evitati.
Daca aveti alergii sezoniere sau la polen, puteti incerca sa utilizati un aparat de aer conditionat in loc sa deschideti geamurile. Daca este posibil, folositi un filtru conceput special pentru alergeni. Utilizarea unui dezumidificator sau a purificator de aer cu filtru HEPA va poate ajuta sa va controlati alergiile in interior. Daca sunteti alergic la acarieni, spalati lenjeriile cat mai des cu apa fierbinte. Este bine sa folositi un aspirator cu filtru HEPA si sa aspirati saptamanal pentru a reduce nivelul de praf din locuinta. Incercati sa reduceti numarul de covoare din locuinta, draperii, perne etc. – care pot acumula praf.
Spalati-va des pe maini cu apa si sapun. Purtati ochelari de soare si o palarie cu boruri largi pentru a reduce patrunderea polenului in ochi atunci cand sunteti afara. Tineti ferestrele inchise in perioadele cand nivelul de polen sau de mucegai este crescut in exterior. Din pacate, rinita alergica in sine nu poate fi prevenita complet. Tratamentul si managementul sunt cheia pentru o buna calitate a vietii atunci cand va confruntati cu alergii.
Unele complicatii care pot aparea in caz de rinita alergica includ afectarea somnului, agravarea simptomelor de astm, infectii frecvente ale urechii, sinuzita sau infectii frecvente ale sinusurilor, dureri de cap frecvente. Complicatiile pot aparea si din reactiile adverse la antihistaminice. Cel mai frecvent, poate aparea somnolenta. Alte reactii adverse includ dureri de cap, anxietate si insomnie. In cazuri rare, antihistaminicele pot provoca efecte gastrointestinale, urinare si circulatorii.
Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538186/
(2) https://www.allergy.org.au/patients/allergic-rhinitis-hay-fever-and-sinusitis/allergic-rhinitis-or-hay-fever
(3) https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/hay-fever/
(4) https://www.aafa.org/rhinitis-nasal-allergy-hayfever/
(5) http://www.allergy.org.nz/A-Z+Allergies/allergic+rhinitis+hay+fever.html