Citeste mai multe despre rinita – de cate feluri pot fi rinitele, cum se manifesta, care sunt cauzele si factorii de risc, precum si metodele de diagnostic si tratament folosite.

CUPRINS:

1. Ce este rinita?
2. Tipuri de rinita
3. Cauze 
4. Metode de diagnostic si tratament

Ce este rinita?

Rinita este atunci cand apare o reactie care duce la nas infundat, secretii nazale, stranut si mancarime. Cele mai multe tipuri de rinite sunt cauzate de o inflamatie si duc la simptome la nivelul ochilor, urechilor sau gatului.

Simptomele rinitei includ:

  • stranut;
  • nas infundat;
  • secretii nazale;
  • mancarimi la nivelul nasului, gatului, ochilor si urechilor;
  • scurgeri apoase de la nivelul nasului;
  • infectii ale urechii care continua sa revina;
  • sforait;
  • respiratie pe gura;
  • mucus (flegma) in gat (picurare postnazala).

tipuri de rinita

Tipuri de rinita

Exista mai multe tipuri de rinita. Cele mai frecvente tipuri sunt forma acuta, care este adesea cauzata de o infectie virala, forma alergica si forma nonalergica.

Rinita alergica

Rinita alergica este cauzata de o reactie a sistemului imunitar al organismului la un factor declansator din mediu. Cei mai frecventi factori declansatori de mediu includ praful, mucegaiurile, polenul, parul de animale. Atat alergiile sezoniere, cat si alergiile pe tot parcursul anului pot provoca rinita alergica. Simptomele rinitei alergice includ stranut, secretii nazale, nas infundat, mancarimi la nivelul nasului si lacrimarea ochilor. Pot sa apara si dureri de cap si pleoape umflate si, de asemenea, tuse si respiratie suieratoare.

Pentru evitarea sau tratarea simptomelor rinitei alergice se recomanda in primul rand evitarea factorilor care declanseaza alergia. In plus, pot fi recomandate spray-uri nazale cu corticosteroizi ce scad inflamatia nazala. Antihistaminicele ajuta la prevenirea reactiei alergice si implicit a simptomelor. Injectiile de desensibilizare care contin cantitati mici din substanta care declanseaza alergia (numita imunoterapie de desensibilizare) ajuta la dezvoltarea tolerantei pe termen lung la factori declansatori specifici din mediu.

Rinita non-alergica nu este cauzata de alergeni. Fumul, substantele chimice sau alte conditii de mediu iritante pot provoca rinite non-alergice. Modificarile hormonale, defectele fizice ale nasului (cum ar fi deviatia de sept) si utilizarea excesiva a spray-urilor pentru nas pot provoca, de asemenea, aceasta forma de rinita.

Rinita virala acuta

Rinita virala acuta poate fi cauzata de o varietate de virusuri, de obicei virusul responsabil pentru raceala. Simptomele constau in secretii nazale, stranut, congestie, picurare postnazala, tuse. Pot fi recomandate decongestionante. Spray-urile nazale trebuie folosite doar 3 – 4 zile, deoarece dupa acea perioada de timp in care efectele medicamentelor dispar, membrana mucoasa se umfla adesea si mai mult decat inainte.

Rinitele cronice

Rinita cronica este de obicei o continuare a rinitei cauzata de inflamatie sau de o infectie virala. Atat umiditatea scazuta, cat si iritantii din aer pot duce, de asemenea, la rinite cronice. Rinitele cronice provoaca obstructie nazala si, in cazuri severe, cruste, sangerari frecvente etc. Decongestionantele pot ameliora simptomele.

Rinita atrofica

Rinita atrofica este o forma de rinita cronica in care membrana mucoasa se subtiaza si se intareste, determinand dilatarea si uscarea cailor nazale. Aceasta atrofie apare adesea la persoanele in varsta.

Rinita vasomotorie

Rinita vasomotorie este o forma de rinita cronica. Nasul infundat, stranutul si secretiile nazale sunt principalele simptome. Uneori, nasul reactioneaza puternic la iritanti (cum ar fi praful si polenul), parfumuri, poluare sau alimentele picante. Problema vine si pleaca si este agravata de aerul uscat. Daca inflamatia sinusurilor nu este severa, tratamentul are ca scop ameliorarea simptomelor. Spray-urile nazale cu corticosteroizi si antihistaminice ajuta uneori. Spray-urile decongestionante nazale nu trebuie folosite.

Rinite medicamentoase

Rinita medicamentosa este congestia nazala severa cauzata de utilizarea excesiva (peste 3 – 4 zile de utilizare continua) a spray-urilor si picaturilor nazale decongestionante. Tratamentul implica intreruperea medicamentului care provoaca afectiunea si utilizarea unui spray nazal salin.

tratamente pentru rinita

Cauze

Cele mai frecvente cauze ale rinitei sunt:

  • polen;
  • acarieni;
  • mucegai;
  • par de animale;
  • temperaturi extreme sau schimbari de temperatura;
  • modificari hormonale;
  • anumite medicamente si utilizarea excesiva a spray-urilor pentru nas;
  • schimbari in mediu;
  • iritanti precum mirosurile puternice si fumul de tigara;
  • anumite alimente sau condimente etc.

Rinitele si astmul

Persoanele cu astm bronsic prezinta un risc mai mare de aparitie a rinitei. Rinitele alergice sunt o problema frecventa – care poate fi legata de astm. Se crede ca, deoarece rinitele ingreuneaza respiratia pe nas, este mai greu ca nasul sa functioneze normal. Respiratia pe gura nu incalzeste, filtreaza si nu umidifica aerul inainte de a intra in plamani. Acest lucru poate agrava simptomele astmului.

Metode de diagnostic si tratament

Pentru a diagnostica rinita, medicul efectueaza un istoric detaliat si un examen fizic. De asemenea, va pot trimite la un alergolog pentru testarea alergiilor, folosind un test de sange sau un test cutanat. Cel mai bun mod de a trata rinita alergica este evitarea alergenului. Daca nu puteti evita alergenul, medicamentele pot ajuta la ameliorarea simptomelor. De exemplu, medicul va poate recomanda sa utilizati spray cu corticosteroizi, antihistaminice, decongestionante sau alte medicamente fara prescriptie medicala sau pe baza de prescriptie medicala. In unele cazuri, se poate recomanda imunoterapie, cum ar fi injectii pentru alergii, pentru a reduce sensibilitatea la alergenul respectiv.

Daca aveti rinita non-alergica, medicul va poate recomanda medicamente fara prescriptie medicala sau cu prescriptie, cum ar fi un spray nazal cu corticosteroizi, spray nazal salin, spray nazal antihistaminic sau decongestionante pentru a o trata. Daca un defect structural in cavitatea nazala este responsabil pentru complicarea simptomelor, medicul poate recomanda o interventie chirurgicala corectiva.

Medicamentele pentru rinita pot include:

  • antihistaminice – se administreaza sub forma de pastile sau spray nazal si pot ameliora stranutul si mancarimea la nivelul nasului si ochilor;
  • spray-uri pentru nas;
  • decongestionante –  ajuta la micsorarea captuselii cailor nazale, ceea ce amelioreaza congestia nazala (aceste picaturi si spray-uri pentru nas ar trebui luate pe termen scurt);
  • medicamente pentru simptomele astmului;
  • injectii pentru alergii.

Masurile preventive depind de factorul ce declanseaza rinita. Acestea pot include:

  • Evitati zonele in care exista praf din abundenta, acarieni sau mucegaiuri. Evitati contactul cu animale de companie.  Evitati acei factori responsabili pentru aparitia simptomelor – elemente ce declanseaza rinita.
  • Evitati expunerea la fum de tigara.
  • Utilizati spray-uri pentru nas numai pentru perioada de timp prescrisa

Referinte:
(1) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nonallergic-rhinitis/symptoms-causes/syc-20351229
(2) https://www.nhs.uk/conditions/allergic-rhinitis/
(3) https://www.healthline.com/health/rhinitis
(4) https://www.aafa.org/rhinitis-nasal-allergy-hayfever/
(5) https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=85&contentid=P00033

Leave a comment