Iata ce beneficii are rutina de dimineata pentru sanatatea noastra fizica si mentala, ce elemente poate sa includa aceasta rutina si cateva recomandari.

CUPRINS:

1. Ce este o rutina de dimineata?
2. Ce beneficii are rutina de dimineata?
3. Ce includem in rutina de dimineata?
4. Recomandari

Ce este o rutina de dimineata?

Rutina si obiceiurile ofera o baza solida pentru a ajunge sa avem un stil de viata sanatos. Cand facem aproximativ aceleasi sarcini de baza in fiecare dimineata, avem deja o rutina – tot ce trebuie sa facem este sa modificam unele dintre activitati pentru a imbunatati productivitatea si sanatatea generala.

Din momentul in care te trezesti, mintea este inundata de toate lucrurile pe care trebuie sa le faci. Acest lucru poate fi coplesitor uneori, incat ajungem sa le amanam. O rutina de dimineata inseamna ca indeplinesti aceleasi sarcini de baza in aceeasi ordine in fiecare zi. Se spune ca este nevoie de 21 de zile pentru a forma un nou obicei, si acelasi lucru este valabil si pentru o rutina. Daca stabiliti si respectati un nou plan timp de trei saptamani, exista sanse mari sa respectati rutina pe termen lung.

cum stabilesti rutina de dimineata

Ce beneficii are rutina de dimineata?

Rutina de dimineata are beneficii atat psihologice, cat si fizice. Prin stabilirea unei rutine zilnice, ne putem rezerva timp pentru a ne ocupa de sarcini si ne concentram asupra sanatatii noastre mentale si fizice. Rutinele sunt esentiale in fiecare etapa a vietii – de la copilarie si adolescenta pana la maturitate. Ne ajuta sa facem fata schimbarii, sa cream obiceiuri sanatoase, sa imbunatatim relatiile interpersonale si sa reducem stresul. Crearea unei rutine de dimineata nu se concentreaza pe a realiza cat mai mult sau sa bifezi mai multe casute decat altcineva. In schimb, este vorba despre a-ti permite sa-ti incepi ziua cu incredere si o atitudine pozitiva.

Modul in care iti petreci dimineata va influenta restul zilei. Daca de dimineata te simti obosit, amani lucruri sau esti grabit, e posibil ca aceasta senzatie sa persiste intreaga zi. O rutina de dimineata ne poate ajuta in acest sens.

Iata cateva beneficii ale rutinelor de dimineata:

Rutina de dimineata poate insemna mai putin stres

Stresul apare adesea atunci cand simti ca iti lipseste timpul pentru a-ti indeplini toate responsabilitatile sau iti faci griji cu privire la ceea ce trebuie sa faci in continuare. Cand ai o rutina, stii exact ce ar trebui sa faci si ce urmeaza. Reducerea stresului ne imbunatateste sanatatea fizica si emotionala.

De asemenea, rutina ne poate ajuta sa experimentam mai putina anxietate. Cand cream rutine zilnice prin exercitii fizice sau prin schimbarea tiparelor de somn, acest lucru ii permite corpului sa se adapteze si sa stie la ce sa se astepte. Acelasi lucru este valabil si pentru rutinele mentale – crearea de scenarii previzibile prin obiceiuri ii permite mintii sa se adapteze, sa inteleaga la ce sa se astepte si sa atenueze anxietatea fata de necunoscut.

beneficiile rutinelor zilnice

Prevenirea epuizarii fizice si mentale

Programarea orelor pentru exercitii fizice, pregatirea gustarilor sau a meselor, apelurile telefonice, rutinele de munca si de ingrijire personala favorizeaza obiceiuri sanatoase si creeaza asteptari si scop pentru ziua care urmeaza. Acumularea treptata a stresului duce la burnout – epuizare mentala si emotionala, afectarea relatiilor interpersonale si scaderea productivitatii la locul de munca. Desi afecteaza pe toata lumea in mod diferit, epuizarea poate duce la probleme grave de sanatate si probleme de sanatate mintala in timp. E important sa respecti rutina stabilita, sa eviti sa amani alarma dimineata, sa stabilesti un echilibru intre munca si viata personala sa faci pauze bine stabilite pe parcursul zilei.

Rutina inseamna mai multa productivitate

Rutina de dimineata ne ajuta sa stabilim tonul zilei, permitandu-ne sa ne controlam programele. Ne putem concentra mai bine pe ceea ce avem de facut, unde sa acordam prioritate si, in cele din urma, sa crestem productivitatea. Productivitatea nu se refera intotdeauna la cat de mult facem, ci se poate referi si la nivelul de calitate si intentia pe care o acordam sarcinilor.  Citeste aici mai multe despre managementul timpului.

Imbunatatirea relatiilor cu cei dragi

Cand ne simtim coplesiti si stresati, emotiile noastre pot afecta relatiile cu oameni importanti din viata noastra. Pe masura ce incepem sa construim o rutina de dimineata care ne permite sa ne simtim mai increzatori, mai productivi si mai organizati, s-ar putea sa descoperim ca relatiile noastre cu cei dragi se imbunatatesc. De asemenea, o rutina de dimineata inseamna si sa ne organizam astfel incat sa petrecem mai mult timp cu cei dragi, ceea ce este esential pentru imbunatatirea relatiilor.

rutinele si organizarea

Ce includem in rutina de dimineata?

O rutina de dimineata sanatoasa incepe cu o seara inainte. Un somn odihnitor este esential pentru a-ti incepe dimineata cu bine. Asigura-te ca dormi aproximativ 8 ore in fiecare noapte si ai un program stabilit de somn. Daca iti doresti sa te trezesti mai devreme pentru rutina de dimineata, trebuie sa adormi mai devreme. Citeste aici mai multe despre rutina de seara.

Nu exista rutina care sa fie potrivita pentru toata lumea – totul tine de propriile nevoi si dorintele noastre. Iata cateva elemente care pot fi trecute pe lista rutinei de dimineata:

Nu mai amana alarma dimineata

Stabileste o ora rezonabila pentru a te trezi si un program de somn sanatos – aceeasi ora de mers la somn si de trezire, incat sa dormi 7-9 ore oe noapte. Nu apasa butonul de amanare a alarmei. De asemenea, alege o alarma placuta – melodia preferata, o melodie instrumentala ritmica sau sunete din natura – pentru a te trezi mai usor si intr-un mod mai placut.

Lumina naturala

E important sa tragi draperiile si sa lasi lumina natura sa intre in camera dimineata. Expunerea la lumina naturala stimuleaza ritmul circadian si ne ajuta sa ne trezim – functioneaza ca un ceas desteptator. Inhiba practic secretia de melatonina, care este hormonul somnului, si ajuta creierul sa intre in starea de trezire.

ce inseamna o rutina

Miscare de dimineata

Activitatea fizica poate creste fluxul de sange in creier si corp, oferind energie si imbunatatind sanatatea cardiovasculara. Exercitiile de dimineata pot, de asemenea, sa stimuleze functii importante ale creierului, cum ar fi capacitatea de luare a deciziilor, memoria de lucru si atentia. Exercitiile fizice maresc productia de neurotransmitatori serotonina si norepinefrina, ceea ce imbunatateste capacitatea organismului de a face fata factorilor de stres. Daca nu aveti posibilitatea de a face un antrenament complet, poate fi utila si o plimbare scurta sau sa alergati 10-15 minute prin cartier, sa mergeti pe jos sau cu bicicleta pana la serviciu sau sa coborati din autobuz cu o statie mai devreme,  o rutina usoara de yoga de dimineata etc.

Meditatie si jurnal

Meditatia de dimineata ne poate ajuta sa ne limpezim mintea, sa ne adunam gandurile si sa stabilim intentiile pentru ziua care urmeaza. Poate fi utila pentru reducerea stresului si atenuarea starilor de anxietate. Meditatia poate stimula autocompasiunea si iubirea de sine. In plus, poti incerca sa tii un jurnal zilnic in care sa iti notezi gandurile si emotiile timp de 5- 10 minute in fiecare dimineata.

Planifica ziua care urmeaza

Stabileste un plan/program pentru ziua respectiva. Integreaza obiectivele si lista de sarcini, astfel incat sa ai un plan zilnic. Daca in seara anterioara ti-ai facut lista cu sarcini pentru a doua zi, la rutina de seara, acum poti face o trecere rapida in revista a zilei care urmeaza – ce sarcini ai, care sunt cele mai importante etc. Asta ne ajuta sa ne prioritizam responsabilitatile.

micul dejun si rutina de dimineata

Timp pentru cei dragi

E util sa ne facem timp pentru cei dragi si sa includem asta si in rutina de dimineata – fie ca vorbim despre timp petrecut la cafea cu partenerul, mic dejun in familie (mesele in familie) sau pur si simplu un apel telefonic sau video catre parinti, bunici sau o prietena.

Citeste

Poate fi util sa acordam 10 minute dimineata pentru a citi cateva pagini. Cititul este considerat o „pauza mentala”, deoarece creierul se concentreaza doar pe un singur lucru. Acest tip de concentrare imbunatateste cognitia si creativitatea – dupa cum se spune: „Cititul este pentru minte ceea ce exercitiul este pentru corp”.

Recomandari

  • Evita ca primul lucru pe care il faci dimineata sa fie verificarea telefonului, a retelelor sociale sau a email-ului.
  • Personalizeaza-ti rutina – Incepe prin a te intreba ce vrei sa realizezi in prima parte a zilei si in cursul zilei. Alege sa incluzi in rutina activitati pe placul tau, care sa iti dea o stare de bine. Suntem diferiti si avem nevoi diferite – astfel ca trebuie sa gasim acea rutina care sa ne ajute pe noi.
  • Incepe cu 2-3 activitati si adauga treptat altele pe masura ce te obisnuiesti cu primele.
  • Odata ce ti-ai stabilit rutina, fa tot posibilul sa o respecti zi de zi. Facand aceste lucruri zi de zi in fiecare dimineata se va transforma rapid intr-un obicei.

 

 

Leave a comment