Sanatatea emotionala este un aspect foarte important al vietii – iata ce implica sanatatea emotionala, ce este inteligenta emotionala si cateva recomandari pentru a ne mentine echilibrul emotional.
CUPRINS:
1. Ce este sanatatea emotionala?
2. Cum imi pot imbunatati sanatatea emotionala?
Ce este sanatatea emotionala?
Sanatatea emotionala este esentiala pentru bunastarea generala. Starea de bine sau wellness are mai multe componente:
- componenta fizica;
- componenta emotionala;
- componenta sociala;
- componenta spirituala;
- componenta de mediu;
- componenta financiara;
- componenta intelectuala;
- componenta ocupationala.
Acestea sunt cele 8 dimensiuni wellness. Sanatatea emotionala, in esenta, este o stare consistenta si productiva de buna functionare psihologica. La un anumit nivel, sanatatea emotionala este doar o extensie a sanatatii mentale. Insa, sanatatea emotionala nu este chiar acelasi lucru cu sanatatea mentala. In timp ce acesti doi termeni sunt adesea folositi in mod interschimbabil, sanatatea emotionala se concentreaza pe a fi in ton cu emotiile, vulnerabilitatea si autenticitatea noastra. Combina ceea ce gandim, simtim si facem – ganduri, emotii si comportamente.
Sanatatea mentala si sanatatea emotionala sunt esentiale pentru o calitate buna a vietii. Retineti ca o buna sanatate emotionala nu inseamna ca va exista o stare constanta de fericire. Inseamna doar ca esti mai constient de emotiile pe care le ai, ca ai control asupra acestor emotii, ca le intelegi si le gestionezi eficient. Vei simti in continuare fiecare emotie, inclusiv furie, dezamagire, tristete, dar vei avea o rezistenta emotionala mai buna si o capacitate mai mare de a gestiona emotiile si sentimentele negative de baza pe care le are toata lumea.
Citeste si: Fericirea si sanatatea – ce ne face fericiti?
Ce implica sanatatea emotionala si echilibrul emotional?
Ce inseamna sanatate emotionala? Iata cateva exemple:
- identificarea emotiilor atunci cand apar – numirea lor si procesarea in moduri sanatoase;
- stabilirea unor limite sanatoase in relatiile cu cei din jur si capacitatea de a spune „nu”;
- transformarea vocii critice interioare intr-o oportunitate de iubire de sine si compasiune;
- curiozitate privind propriile ganduri, comportamente, sentimente, sa te intrebi de ce reactionezi intr-un anumit fel;
- capacitatea de a fi vulnerabil si de a impartasi sentimentele;
- capacitatea de a accepta feedback si critici constructive fara a-ti gasi scuze si fara invinovatire;
- capacitatea de a-ti recunoaste greselile si de a-ti cere scuze;
- capacitatea de a intelege emotiile, gandurile si comportamentele celor din jur;
- asumarea responsabilitatii pentru propriile actiuni si comportamente etc.
Importanta sanatatii si inteligentei emotionale
O buna sanatate emotionala ne poate ajuta in mai multe feluri:
- gestionarea mai eficienta a stresului;
- imbunatatirea relatiilor cu cei din jur – cand avem abilitatile de a ne gestiona emotiile, ne este mai usor sa ne conectam cu ceilalti si sa aratam mai multa empatie si compasiune, precum si sa vorbim despre sentimentele noastre;
- performante mai bune la scoala si la locul de munca, mai multa motivatie;
- sanatate mentala mai buna;
- imbunatatirea sanatatii fizice si cognitive;
- stima de sine mai buna etc.
Ce este inteligenta emotionala?
Inteligenta emotionala (EI) este numita si coeficient emotional (EQ) – diferit de coeficientul de inteligenta sau IQ. Acest concept a aparut in anii ’60, insa abia mai tarziu a devenit cunoscut – in principal datorita lui Daniel Goleman care a si scris mai multe carti pe acest subiect.
Inteligenta emotionala este capacitatea de a accepta, intelege si gestiona propriile emotii. Persoanele care poseda aceasta trasatura au si capacitatea de a intelege si de a influenta emotiile si comportamentul celorlalti. Abilitatea de a exprima si controla emotiile este esentiala, dar la fel este si abilitatea de a intelege, interpreta si raspunde la emotiile celorlalti.
Cele 5 componente ale inteligentei emotionale
Componentele inteligentei emotionale includ:
- Constientizarea de sine sau autocunoasterea – inseamna a fi constient de propriile sentimente si emotii si a nu lasa emotiile sa te controleze, a intelege cum ne influenteaza emotiile atat pe noi, cat si pe altii;
- Autoreglare – capacitatea de autoreglare inseamna a nu lua decizii impulsive, a face o pauza de gandire inainte de actiune, autostapanire sau capacitatea de a ne stapani impulsurile si gandurile, pentru a nu lua decizii impulsive, pripite;
- Motivatie – inseamna a privi imaginea de ansamblu si a evalua modul in care actiunile vor contribui la succesul pe termen lung;
- Empatie – a fi un bun ascultator, a intelege nevoile si dorintele celorlalti, a manifesta compasiune;
- Abilitati sociale – inseamna a colabora, a lucra in echipa, a avea abilitati de comunicare si de a gestiona emotiile.
Echilibrul emotional si constientizarea de sine
Echilibrul emotional inseamna a gasi modalitati de a gestiona impulsurile si emotiile, chiar si in situatii stresante. Dezvoltarea echilibrului emotional incepe cu o baza solida a constientizarii de sine. Constientizarea de sine ne permite sa ne recunoastem emotiile pe masura ce apar si modul in care emotiile noastre influenteaza toate aspectele vietii. Fara constientizarea de sine, ramanem pe pilot automat si ne intoarcem la raspunsuri si rutine comportamentale impulsive. Pentru a produce schimbarea comportamentala, trebuie mai intai sa fim in acord cu emotiile noastre si cu modurile in care acestea ne influenteaza pozitiv si negativ viata.
Emotiile si acceptarea lor
Emotiile sunt vitale pentru bunastarea noastra, deoarece determina starea mintii si experienta de fericire sau suferinta pe care mintea o creeaza apoi. Sanatate emotionala nu inseamna a evita sau reprima emotiile negative. Emotiile NU sunt „bune” sau „rele”. Unele pot fi dificile, ca furia, tristetea, rusinea, vina, supararea, insa NU inseamna ca trebuie sa le ignoram, reprimam sau ascundem. Emotiile de orice fel sunt normale. Important este modul in care le gestionam, dar si sa intelegem de unde vin aceste emotii dificile, ce le declanseaza, unde isi au baza, ce ne spun despre noi.
Mascarea si negarea emotiilor negative – functioneaza? Majoritatea oamenilor incearca sa evite durerea atat emotionala, cat si fizica, ca un mod de aparare. In mod ironic, eforturile de a tine la distanta gandurile, sentimentele si senzatiile dureroase pot functiona pe termen scurt, dar pe termen lung nu fac decat sa prelungeasca acele experiente si sa intensifice durerea si suferinta legate de ele. Exista o corelatie directa intre cantitatea de efort depus pentru a evita durerea si gradul de suferinta experimentat ulterior – cu cat te lupti mai mult pentru a evita durerea si fugi de un anumit sentiment, cu atat suferinta tinde sa fie mai mare. Daca nu infruntam la timp acea emotie, ea tinde sa se intensifice. Modul in care alegem sa raspundem la durerea emotionala si fizica pe care o traim determina capacitatea noastra de a trece peste acea durere sau de a o extinde sau amplifica
Bunastarea emotionala inseamna a putea gestiona sentimentele si emotiile – atat pe cele placute, cat si pe cele neplacute – astfel incat acestea sa nu ne afecteze negativ viata.
Citeste si: Mentalitatea de crestere – cum ne poate ajuta?
Cum imi pot imbunatati sanatatea emotionala si echilibrul emotional?
Sanatatea emotionala este mai mult un proces decat un scop. Este important sa lucram permanent la imbunatatirea sanatatii noastre emotionale.
Iata 20 recomandari pentru igiena emotionala:
- Invatati sa deveniti constienti de emotiile voastre – sa le identificati, sa le numiti, sa le acceptati.
- Analizati modul in care propriile emotii va influenteaza deciziile si comportamentele.
- Practicati reglarea emotionala – invatati strategii de gestionare a emotiilor, pentru a le tempera si controla, modalitati de auto-linistire ce ajuta la reducerea intensitatii emotionale si ofera un efect calmant, pentru a reactiona in moduri corespunzatoare – aceste strategii pot include meditatie, scrisul in jurnal, yoga, tehnici de respiratie, muzica, psihoterapie etc.
- Dezvoltati rezilienta, capacitatea de adaptare la schimbare.
- Invatati sa va asumati responsabilitatea pentru propriile comportamente si actiuni.
- Adoptati un stil de viata activ – exercitiile fizice regulate ne ajuta sa ne imbunatatim sanatatea fizica, mentala, dar si emotionala.
- Adoptati un stil de viata sanatos in general, pentru ca sanatatea fizica si mentala o influenteaza si pe cea emotionala, si invers.
- Adoptati o alimentatie sanatoasa, evitati mancatul pe fond emotional (»»Vezi mai multe despre foamea fizica versus foamea emotionala) si practicati mancatul constient sau mindful eating;
- Manifestati curiozitate, practicati noi hobby-uri care va dau o stare de bine, participati la diferite cursuri, ateliere sau activitati etc.
- Apelati la tehnici de relaxare, in situatii de stres si nu numai.
- Asigurati-va ca aveti o viata echilibrata, mentineti un echilibru intre viata personala si cea profesionala.
- Invatati sa va gestionati timpul in mod eficient si sa prioritizati.
- Investiti in relatiile cu cei din jur – legaturile sociale puternice si sanatoase au efecte majore asupra sanatatii emotionale.
- Dezvoltati prezenta constienta sau mindfulness – concentrarea pe momentul prezent, pauzele mentale.
- Invatati si practicati grija de sine si acordati atentie timpului cu sine.
- Manifestati acceptare de sine si iubire de sine.
- Asigurati-va ca aveti un somn de calitate si o rutina sanatoasa si relaxanta de seara – oboseala si epuizarea ne pot face mai reactivi din punct de vedere emotional.
- Acordati atentie si ascultati atent ceea ce au de spus cei din jur – acordati atentie atat limbajului verbal, cat si non-verbal.
- Petreceti timp de calitate cu cei dragi.
- Exersati empatia cu cei din jur, imaginandu-va cum v-ati simti in situatia lor.
Citeste si despre Sanatatea holistica – ce inseamna o abordare holistica a sanatatii?
Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5807001/
(2) https://doi.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2F0033-2909.130.4.601
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3341916/
(4) https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-empowerment-diary/201910/what-is-emotional-wellness
(5) https://www.psychologytoday.com/us/blog/some-assembly-required/201410/moving-toward-emotional-balance
1 Comment