Iata ce inseamna sanatatea holistica, abordarea holistica atunci cand vine vorba despre preventie si tratamente, ce include si ce beneficii poate avea.
CUPRINS:
1. Ce este medicina holistica?
2. Principiile abordarii holistice
3. Ce include abordarea holistica?
4. Beneficii
Ce este medicina holistica?
Medicina holistica ia in considerare intreaga persoana – corp, minte si emotii – pentru sanatate optima si stare de bine. Conform filozofiei medicinei holistice, se considera ca sanatatea optima se obtine prin ajungerea la un echilibru intre toate aspectele vietii.
Practicienii medicinei holistice considera ca intreaga persoana este formata din parti interdependente si, daca o anumita componenta nu functioneaza corect, toate celelalte vor fi afectate. In acest fel, daca o persoana are dezechilibre fizice, emotionale sau spirituale in viata sa, acestea pot afecta negativ sanatatea generala.
Practic, tratamentul holistic include o abordare echilibrata a vindecarii mintii, corpului si la nivel spiritual, folosind atat tehnici de tratament conventionale, cat si modificari in stilul de viata si terapii complementare – ca acupunctura, masaj, meditatie, yoga, medicina naturista, aromaterapie, terapie prin arta etc. Se concentreaza mai ales pe medicina preventiva, ceea ce inseamna a avea grija de bunastarea noastra fizica, mentala, emotionala si spirituala pentru a nu ne imbolnavi.
Principiile abordarii holistice
Abordarea holistica se bazeaza pe ideea ca sanatatea fizica este legata de cea mentala si emotionala. Cand o anumita componenta este afectata, se produce un dezechilibru care afecteaza toate aspectele vietii. Principiile medicinei holistice includ:
- sunt importante manifestarile bolii sau simptomele si tratarea lor, dar mai ales cauzele de baza;
- fiecare boala este diferita si se manifesta diferit, iar tratamentul se alege in functie de fiecare pacient in parte si nevoile individuale – fizice, psihice, emotionale, sociale, spirituale;
- cand se stabileste un diagnostic se tine cont si de manifestarile la nivel emotional;
- se pune accentul pe preventia bolii;
- sanatatea inseamna mai mult decat absenta bolii.
Aceasta abordare de tratament este diferita de medicina aternativa folosita individual. Abordarea poate fi considerata si medicina integrativa – adica include atat tehnici conventionale de tratament, cat si terapii complementare. Se foloseste notiunea de „medicina integrativa” atunci cand incorporeaza de fapt abordari complementare in asistenta medicala generala.
Se considera ca exista 6 dimensiuni ale sanatatii:
- sanatatea fizica – include aspectele fizice, importanta unui stil de viata activ, alimentatie sanatoasa, controale medicale de rutina, somn, hidratare etc.;
- sanatatea emotionala – se refera la bunastarea emotionala, acceptarea emotiilor, iubirea de sine, impartasirea sentimentelor, sanatatea mentala, inteligenta emotionala etc.;
- sanatatea intelectuala – mentinerea sanatatii cognitive, antrenarea mintii etc.;
- sanatatea volitiva – de perceptie, evaluare si luare a deciziilor;
- sanatatea sociala – viata sociala activa, apartenenta la grup etc.;
- sanatatea spirituala – explorarea laturii spirituale, principii si scop in viata, recunostinta etc.
Ce include abordarea holistica?
Abordarea holistica asociaza tratamentele conventionale cu cele complementare. La acestea se adauga educatia pacientului cu privire la adoptarea si mentinerea unui stil de viata sanatos. Abordarea holistica inseamna ca atunci cand medicul prescrie un anumit tratament, sa se faca recomandari si privind stilul de viata. In centrul abordarii holistice se afla ideea conexiunii minte-corp. In esenta, inseamna ca gandurile si sentimentele ne pot afecta pozitiv sau negativ sanatatea fizica – si invers.
Recomandari privind schimbarea stilului de viata:
- adopta un stil de viata activ;
- adopta o alimentatie sanatoasa si echilibrata, evitand excesele alimentare si alimentele ultra-procesata, stabileste un plan de mese si adopta mancatul constient sau mindful eating;
- consuma suficienta apa pentru a preveni deshidratarea;
- stabileste un program de somn sanatos, o rutina sanatoasa inainte de culcare, evita ecranele cu cel putin 30 minute inainte de somn;
- ai grija de sanatatea ta mentala, invata tehnici sanatoase de gestionare a emotiilor si a stresului, tine un jurnal si fa-ti timp pentru activitati placute si de relaxare;
- mentine relatiile cu cei dragi, investeste in relatiile cu persoanele importante din viata ta, cunoaste oameni noi;
- ai grija de sanatatea ta spirituala, oferindu-ti timp pentru meditatie, elibereaza-te de gandurile negative, practica recunostinta;
- antreneaza-ti creierul in permanenta, invata lucruri noi, dezvolta noi abilitati, citeste, picteaza, descopera noi hobby-uri si pasiuni;
- invata sa fii organizat, invata despre managementul timpului, despre stabilirea obiectivelor in plan profesional si personal, planificare si prioritizare, importanta unui echilibru intre munca si viata personala – pentru a nu ajunge la burnout.
→ Vezi aici mai multe despre stilul de viata sanatos.
Terapii complementare in abordarea holistica
Pe langa tratamentele prescrise de medic, inclusiv solutii precum kinetoterapia, psihoterapia etc. se recomanda modificari ale stilului de viata – ce includ modificari dietetice, exercitii fizice, mentinerea igienei si a curateniei, program de somn etc. Pe langa acestea, uneori pot fi benefice si o serie de terapii complementare (insa, acestea nu trebuie sa inlocuiasca tratamentele medicale de baza):
- Homeopatia
- Acupunctura
- Aromaterapia – sub forma de difuzor aromaterapie, bai, masaj, inhalatii etc.
- Remedii florale Bach
- Fitoterapie
- Terapia Reiki
- Shiatsu
- Reflexoterapie
- Masaj
- Medicina ayurvedica etc.
Beneficii
Practic, beneficiile abordarii holistice includ imbunatatirea stilului de viata si prevenirea unor probleme de sanatate, reducerea stresului, imbunatatirea calitatii somnului. Se considera ca emotiile sunt legate de sanatatea fizica si este important sa abordam sanatatea din toate unghiurile. Emotiile si trairile ne pot influenta sanatatea fizica si este cunoscut faptul ca fericirea este strans legata de o mai buna sanatate fizica si mentala.
O abordare holistica a ingrijirii si bunastarii pacientului poate ajuta la stabilirea unui tratament mai personalizat. Se analizeaza istoricul de sanatate al pacientului pentru a gasi elementele care cauzeaza simptomele fizice. Se recomanda abordari personalizate de ingrijire care se axeaza pe toate aceste probleme. Medicina holistica ii ajuta pe pacienti sa preia controlul asupra sanatatii si bunastarii lor – prin implicarea directa (cum ar fi prin imbunatatirea stilului de viata).
Retineti ca medicina holistica NU inseamna renuntarea la tratamentele conventionale. De fapt, medicina sau abordarea holistica trebuie sa includa medicina conventionala la care se vor adauga imbunatatiri ale stilului de viata si unele terapii complementare – la recomandarea medicului. Medicina holistica nu este un inlocuitor pentru ingrijirea medicala traditionala.
Referinte:
(1) https://patient.info/doctor/holistic-medicine
(2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14625397/
(3) https://www.webmd.com/balance/guide/what-is-holistic-medicine