Cum mentinem sanatatea picioarelor? Iata care sunt cele mai frecvente probleme ale picioarelor si cateva recomandari pentru a avea picioare sanatoase si frumoase.
CUPRINS:
1. Probleme frecvente la nivelul picioarelor
2. 6 pasi pentru a mentine sanatatea picioarelor
Picioarele noastre merita mai multa grija decat le oferim. Nu doar ca asigura mersul pe jos, dar sustin si greutatea corpului la fiecare pas. Imobilitatea este o problema foarte grava si atrage dupa sine numeroase alte efecte, fizice si mentale. A mentine sanatatea picioarelor inseamna posibilitatea de a merge, de a fi activi si de a desfasura activitatile zilnice obisnuite. Neglijarea sanatatii picioarelor poate duce la dureri si alte probleme grave. Ambele picioare includ 25% din oasele corpului, 18% din articulatiile din organism si 6% din muschi. Deteriorarea oricarei parti poate provoca daune grave si afecteaza modul in care ne indeplinim sarcinile zilnice.
Probleme frecvente la nivelul picioarelor
Iata cateva dintre cele mai comune probleme ce pot sa apara la nivelul picioarelor:
Monturi
Mont inseamna dezvoltarea unei umflaturi pe articulatia degetului mare. Acest lucru poate face ca degetul mare sa se curbeze usor spre interior. In termeni medicali se numeste „hallux valgus”. Purtarea incaltamintei stramte sau inguste poate determina dezvoltarea acestor monturi. Asta pentru ca incaltamintea stramta pune presiune pe articulatia metatarsofalangiana, locul in care osul piciorului se intalneste cu osul degetului mare. O persoana cu monturi poate avea simptome ca o umflatura vizibila pe partea laterala a piciorului, sensibilitate pe degetul mare sau in jurul lui, probleme la mers si dureri.
Unghiile incarnate
Unghia incarnata apare atunci cand unghia incepe sa creasca in piele, ceea ce poate provoca dureri si disconfort. Purtarea incaltamintei prea stramte este principala cauza pentru unghii incarnate. Incaltamintea prea ingusta in partea de sus sau prea stransa poate pune o presiune suplimentara asupra degetelor de la picioare. Alte cauze includ unghiile care nu sunt taiate corespunzator, cum ar fi taierea prea scurta a unghiilor de la picioare sau leziuni din cauza unor activitatii, inclusiv alergarea.
Piciorul atletului
Piciorul atletului este o problema cel mai frecvent cauzata de mersul pe jos in conditii de umiditate. Poate fi extrem de contagioasa. Este o infectie fungica a pielii, ce apare de obicei intre degetele de la picioare. Se poate raspandi si poate cauza disconfort, mancarime, vezicule, descuamarea pielii si chiar durere. Purtarea incaltamintei umede si incalzite poate favoriza dezvoltarea ciupercii si raspandirea sa.
Blistere
Blisterele reprezinta o problema frecventa ce apare adesea dupa mers sau alergare pentru perioade lungi de timp, mai ales daca picioarele transpira mult sau cand se poarta incaltaminte care nu se potriveste. Blisterele sunt vezicule umplute cu lichid si nu sunt, in general, o problema grava. Cel mai bine este sa nu spargeti veziculele, ci sa le lasati sa se vindece singure.
Bataturi
Bataturile sunt zone de piele ingrosata, adesea pe talpi, in spatele piciorului sau pe degete. In mod normal, sunt nedureroase la inceput.
Fasceita plantara
Fasceita plantara este cea mai frecventa cauza a durerilor de calcai. Este o afectiune inflamatorie care de obicei nu are o cauza clara – fasceita plantara idiopatica. Factorii de risc includ obezitatea, arcada foarte inalta, probleme cu muschii gambei si participarea la activitati care pun presiune in mod repetat pe calcai, cum ar fi alergarea.
Pinteni calcaneeni
Pintenii calcaneeni sau ciocurile la calcaie sunt proeminente osoase la nivelul calcaiului. De obicei, nu produc simptome, dar alteori cauzeaza dureri si inflamatii.
Degetul in ciocan sau degetul in gheara
Degetul in ciocan sau in gheara este atunci cand degetul mare de la picior se ridica in sus peste al doilea deget de la picior. Uneori, aceasta afectiune este prezenta inca de la nastere, alteori apare brusc. De obicei nu provoaca disconfort, dar in alte cazuri poate cauza durere.
Neuropatia diabetica
Persoanele cu diabet sunt mai predispuse la fluctuatii ale glicemiei. Neuropatia diabetica nu este o afectiune, ci un grup de afectiuni care cauzeaza leziuni la nivelul picioarelor din cauza diabetului. In timp, nivelurile ridicate de zahar din sange pot deteriora nervii, in special cei din picioare. Alti factori pot agrava aceasta leziune a nervilor, cum ar fi fumatul, alcoolismul sau antecedente de neuropatie diabetica in familie. Simptomele neuropatiei diabetice includ amorteala, furnicaturi si durere la nivelul picioarelor. Acest lucru poate contribui la un risc mai mare de taieturi si leziuni la nivelul picioarelor, din cauza lipsei de senzatie.
Metatarsalgie
Metatarsalgie inseamna si dureri plantare anterioare. Ele pot aparea dupa exercitii cu impact ridicat sau din cauza purtarii de incaltaminte nepotrivita sau care nu asigura confort si sustinere. Zona dintre degetele de la picioare si arcada piciorului se poate simti amortita, cu dureri intense ocazional ca si cum ar fi o piatra in pantof. Simptomele se pot agrava in timp.
Guta
Guta este o afectiune ce poate sa apara la nivelul picioarelor, afectand in special degetul mare, din cauza unui exces de acid uric in corp. Zona afectata se poate simti foarte dureroasa. Aceasta afectiune apare in mai multe forme si etape.
Infectie fungica a unghiilor de la picioare
Aceste infectii pot cauza pete sau dungi pe unghii, exfolierea lor sau zone galbene. Apar de la patrunderea de ciuperci in unghiile de la picioare. Simptomele se pot dezvolta lent. Infectiile unghiilor pot fi persistente si pot necesita un medicament antifungic.
Neg plantar
Un neg plantar este cauzat de virusul papiloma uman si se transmite in medii umede, cum ar fi piscine. Negii plantari pot fi durerosi, mai ales la mers. Uneori negii dispar de la sine, alteori e nevoie de tratament medical.
Picior plat
Piciorul plat se refera la lipsa arcadei piciorului cand persoana sta in picioare. Aceasta este, in general, o problema genetica ce necesita tratament numai daca provoaca simptome sau disconfort.
Sesamoidita
Sesamoidita este un tip de inflamatie osoasa a piciorului care provoaca durere. Sesamoidele sunt oase de la nivelul piciorului, unde tendoanele se unesc pentru a ne permite sa indoim degetul mare. Sesamoidita apare atunci cand sesamoidele sunt afectate sau inflamate, adesea dupa anumite activitati sau sporturi.
Transpiratia piciorului
Transpiratia excesiva poate fi un mediu propice pentru dezvoltarea de infectii fungice si mirosul neplacut al picioarelor. Daca mirosul piciorului este o problema, pot fi utile insertiile pentru incaltamine sau anumite spray-uri pentru transpiratia picioarelor. Transpiratia excesiva (hiperhidroza) poate fi uneori tratata cu injectii cu Botox.
6 pasi pentru a mentine sanatatea picioarelor
1. Purtati incaltaminte potrivita
Asigurati-va ca incaltamintea este potrivita – in functie de dimensiunea piciorului, dar si de activitatea desfasurata si conditiile de mediu. Incaltamintea trebuie sa fie confortabila, sa nu va stranga in nicio zona si degetele de la picioare sa nu stea prea lipide de varful incaltamintei. Indiferent ce tipuri de incaltaminte folositi, trebuie verificate periodic pentru semne de uzura. De asemenea, alegeti incaltaminte care lasa piciorul sa respire, pentru a mentine picioarele uscate si sanatoase.
Alegeti incaltaminte cu varful larg, rotunjit, cu mult spatiu pentru degetele de la picioare si un toc gros si stabil, pentru sanatatea picioarelor. Evitati incaltamintea cu varf ascutit, mai ales pantofii tip stiletto, care pot pune multa presiune pe degetele de la picioare – pot creste riscul de unghii incarnate si monturi. Daca alegeti sa purtati astfel de incaltaminte, asigurati-va ca este pentru perioade scurte de timp. Talpa oricarei perechi de incaltaminte trebuie sa asigure suport, sa amortizeze socurile si sa aiba o buna aderenta pentru a preveni alunecarile.
2. Atentie si la calitatea sosetelor
Sosetele ar trebui sa contina o proportie mare de materiale naturale – cum ar fi bumbacul sau lana – deoarece permit ca transpiratia sa se evapore de pe piele. De regula, purtati lana iarna pentru caldura si bumbac in timpul verii. Cand va imbracati, asigurati-va ca sosetele nu sunt prea stranse sau ridicate prea sus – pentru a nu restrictiona circulatia. Purtati sosete care absorb umezeala. In caz de transpiratie excesiva sau cand desfasurati activitati fizice, optati pentru sosete din materiale precum poliester sau lana merino care mentin picioarele uscate.
3. Mentineti picioarele curate si uscate
Picioarele sanatoase incep cu o igiena corecta. Spalati bine picioarele cu apa si sapun in fiecare zi. Apoi, uscati-le bine. Asigurati-va ca uscati bine intre degetele de la picioare, pentru ca excesul de umiditate poate favoriza dezvoltarea bacteriilor. Schimbati sosetele cat mai des pentru a preveni infectiile fungice.
4. Examinati-va picioarele
Efectuati o autoexaminare a picioarelor o data pe saptamana, cand faceti baie sau dus – talpile, degetele, zona dintre degete etc. Cautati semne al unor probleme, ca ingalbenirea unghiilor, descuamare, roseata, inflamatie etc. Daca aveti diabet, ar trebui sa va examinati picioarele in fiecare zi, deoarece diabetul duce la un risc mai mare de rani si infectii.
5. Taiati corect unghiile de la picioare
Taiati unghiile drept si evitati sa le taiati prea scurt, prea aproape de piele sau rotunjirea prea mare a colturilor unghiilor – deoarece pot provoca unghii incarnate. Nu mascati anumite probleme ale unghiilor cu lac de unghii. Aplicarea ojei pe unghia infectata ar putea agrava problema.
6. Hidratare pentru sanatatea picioarelor
Pielea picioarelor tinde sa devina mai subtire si mai uscata odata cu inaintarea in varsta. Pentru a mentine pielea picioarelor moale, aplicati o lotiune hidratanta pe picioare si masati dupa fiecare dus sau baie, sau cand este necesar (dar evitati spatiile dintre degetele de la picioare, unde prea multa umiditate poate duce la infectii).
Alte sfaturi pentru a mentine sanatatea picioarelor
- Protejati-va picioarele in spatiile publice. Asigurati-va ca purtati papuci speciali la dusul de la sala, in vestiare sau la piscinele publice. Aceste locuri tind sa fie un mediu propice pentru dezvoltarea de bacterii care pot cauza infectii.
- Evitati sa folosite la comun incaltaminte sau sosete.
- E bine sa va intindeti si sa ridicati picioarele mai sus de nivelul inimii zilnic timp de cel putin cateva minute. De asemenea, un masaj pentru picioare poate avea beneficii majore – inclusiv masaj folosind o minge de tenis – pe care sa rulati talpa.
- Mentineti un stil de viata activ pentru a avea picioare sanatoase si frumoase.
- Mentineti-va la o greutate sanatoasa pentru a sustine si sanatatea picioarelor. Excesul de greutate pune presiune suplimentara pe picioare la fiecare pas. De asemenea, creste riscul de a dezvolta artrita sau alte probleme.
ATENTIE!
Mergeti la medic daca aveti dureri la nivelul picioarelor, disconfort, amorteala, inflamatii etc.
Stiati ca…?
- Exista 26 de oase in fiecare picior. Cand ne nastem, aceste oase ale piciorului sunt in mare parte cartilaj. Se intaresc complet pana in jurul varstei de 21 de ani.
- Faptul ca ne gadilam in talpa este un semn bun. Fiind aproape 8.000 de nervi, nu este de mirare ca picioarele sunt atat de sensibile cand vine vorba de gadilat. Insa, asta inseamna ca toti acei nervi functioneaza corect. Picioarele care nu raspund la astfel de stimuli ar putea indica o problema cum ar fi neuropatia sau deteriorarea nervilor si a tesutului piciorului.
- Picioarele au aproximativ 250.000 de glande sudoripare, aceasta fiind si cauza pentru transpiratia intensa a picioarelor.
- Podofobia este frica de picioare si se manifesta prin frica sau repulsie extrema la vederea picioarelor. In cazuri extreme, podofobia poate avea un efect daunator asupra sanatatii individului daca are impact asupra capacitatii sale de a-si pune sau scoate sosetele sau de a-si spala corect picioarele, ducand la infectii sau alte probleme.
- Se crede ca primele perechi de incaltaminte ar fi fost facute cu aproximativ 40.000 de ani in urma.
Referinte:
(1) https://www.healthline.com/health/tips-for-healthy-feet-footwear-hygiene
(2) https://www.webmd.com/diabetes/ss/slideshow-what-your-feet-say
(3) https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/dont-forget-your-feet
(4) https://www.medicalnewstoday.com/articles/319190