Schiatul – e important sa nu renunti la sport in sezonul rece, iar schiatul poate fi o metoda excelenta de a face miscare iarna, intr-un mod distractiv. Afla mai multe despre beneficii, dar si siguranta la schi.

CUPRINS:

1. Schiatul – ce beneficii poate avea?
2. Sfaturi de siguranta

Schiatul – ce beneficii poate avea?

Sporturile de iarna sunt distractive si in acelasi timp sunt o forma de antrenament fizic intens, mai ales schiatul. Schiatul este un sport care implica aspecte fizice, mentale, sociale si emotionale. Combina antrenamentul fizic in aer liber cu timpul petrecut in natura si expunerea la soare chiar si in sezonul rece.

Iata care sunt principalele beneficii:

Schiatul este o activitate proprioceptiva

Proprioceptia este un aspect al conditiei fizice care este definit ca fiind capacitatea unei persoane de a simti pozitia diferitelor parti ale corpului si efortul depus pentru a le misca. Acest lucru este aproape definitia schiului, deoarece implica destul de mult echilibrul si coordonarea. Cu cat schiezi mai mult, cu atat iti intaresti capacitatea de a fi constient de miscarea partilor corpului. Acest lucru este important, deoarece proprioceptia se reduce odata cu inaintarea in varsta, astfel incat, cu cat sunteti mai implicat in activitati proprioceptive, cu atat va scadea mai putin.

beneficii schi

Sustine oasele si articulatiile

Schiatul este un exercitiu care suporta greutatea corpului, iar genunchii si articulatiile lucreaza din greu pentru a sustine tensiunea pe masura ce corpul se roteste. De asemenea, acest lucru creste rezistenta la nivelul genunchilor si ofera flexibilitate articulatiilor si muschilor. Sustine sanatatea oaselor, care devin mai rezistente.

Schiatul ajuta la controlul greutatii

Schiatul este intens si consuma mai multe calorii pe ora decat multe alte sporturi. In consecinta, vestea buna este ca nu trebuie sa te simti vinovat pentru acea ciocolata fierbinte de dupa schi. In general, ardem cam 200 -300 calorii in 30 minute de schi, in functie de IMC si de intensitatea antrenamentului de schi. In plus, temperaturile mai scazute determina corpul sa-si creasca propria temperatura, ceea ce accelereaza arderea caloriilor.

Dezvolta musculatura si imbunatateste echilibrul

Schiatul dezvolta musculatura din maini si picioare, dar nu numai. Schiatul implica numerosi muschi, nu doar pe cei din picioare. Este unul dintre putinele sporturi care ofera un antrenament complet. Lucreaza si musculatura din partea superioara a corpului, zona spatelui, picioarele, abdomenul, umerii. De asemenea, va ajuta la combaterea pierderii musculare legate de varsta. Acest antrenament lucreaza musculatura din partea centrala a corpului in special, care sustine intregul sistem. De asemenea, dezvoltarea musculaturii din zona pelvina are beneficii asemanatoare.

Insasi arta de a ne echilibra si de a misca toate grupele musculare cheie in timpul antrenamentului ne face mai flexibili. Echilibrul si coordonarea sunt, de asemenea, dezvoltate prin sporturile de iarna, pe masura ce invatati sa va mentineti echilibrul si sa ramaneti in pozitie verticala.

Exercitiu cardio cu multiple beneficii

Sporturile de iarna sunt unele dintre cele mai interesante moduri de a va imbunatati sanatatea cardiovasculara. Inima este un muschi si are nevoie de antrenament. Schiatul este un sport aerobic eficient pentru cresterea ritmului cardiac si pentru cresterea rezistentei cardiovasculare. Daca inima functioneaza bine, inseamna ca la celule ajunge suficient oxigen pentru o functionare optima. Astfel, schiatul este o modalitate de a ne mentine corpul sanatos si inima puternica. Ritmul cardiac crescut va face, de asemenea, sangele si oxigenul sa circule eficient, mentinand sanatoase vasele si tesuturile. De asemenea, va imbunatati si capacitatea pulmonara.

Schiatul si sanatatea mentala

Schiatul pe partie are si beneficii pentru minte. Timpul petrecut in aer liber si cresterea ritmului cardiac sunt importante pentru bunastarea mentala, precum si pentru sanatatea fizica. Acest lucru se datoreaza faptului ca activitatea fizica ajuta corpul sa elibereze endorfine care imbunatatesc starea de spirit si reduc stresul.

Nu numai ca veti beneficia de aport crescut de vitamina D datorita faptului ca veti fi expus la soare (contracarand astfel depresia si tulburarile afective sezoniere), dar substantele chimice care dau o stare de bine – endorfine si adrenalina – sunt in concentratii mai mari atunci cand faceti o activitate precum schiatul. Schiatul in aer liber poate imbunatati starea de spirit si poate duce la un sentiment de bunastare si fericire. Activitatile fizice in aer liber si timpul petrecut in aer liber duc in general la o stare de bine.

Adrenalina si privelistile minunate de munte pot imbunatati si mai mult starea de spirit. In plus, datorita efortului fizic, cu siguranta vei dormi foarte bine noaptea. La efort, se adauga si beneficiile date de aerul proaspat de munte.

➤ Citeste mai multe despre activitatea fizica afara in sezonul rece.

Sfaturi de siguranta

Desi schiatul este o modalitate ideala de a ne dezvolta si tonifia musculatura, e nevoie de putina pregatire inainte si de respectarea masurilor de siguranta.

siguranta la schi

Cum te pregatesti pentru schi?

In mod ideal, antrenamentul pentru schi se incepe cu cateva saptamani inainte de a merge pe partie. Pentru a va antrena sistemul cardiovascular si, prin urmare, rezistenta, e recomandat sa alergati sau chiar sa folositi o bicicleta statica – pornind de la 10 minute de alergare sau 5 minute de ciclism intens pe bicicleta statica. O alta modalitate buna de a va pregati este prin inot, pentru ca poate ajuta la imbunatatirea functiei cardiovasculare si, la fel ca schiul, implica miscarea coordonata a picioarelor si mainilor.

De asemenea, puteti efectua antrenamente ca balansari pe un picior, fandari, genuflexiuni, abdomente, exercitii de stretching. Pentru a creste rezistenta e bine sa va antrenati insa in primul rand prin exercitii ca alergarea, pedalatul pe bicicleta de interior, cursuri de aerobic sau inot. Aceste antrenamente pot pregati musculatura pentru schi, cresc rezistenta articulatiilor, imbunatatesc performantele si ne protejeaza de accidentari si leziuni.

Echipamentul necesar pentru schi

Pentru siguranta la schi si siguranta pe partie, ai nevoie de un echipament adecvat:

  • echipament de schi – pantaloni si geaca de schi;
  • sosete groase si manusi de schi;
  • schiuri si clapari – sa fie de calitate si marimea potrivita; de asemenea, acestea sunt in functie de nivelul schiorului (nivel incepator, intermediar sau avansat) si de tipul de activitate (exista mai multe tipuri de schi);
  • casca de schi – poate preveni leziunile la nivelul capului in caz de cadere sau o coliziune;
  • ochelari de schi – ne protejeaza de zapada, de vantul puternic, dar si de radiatiile UV, mai ales ca zapada reflecta puternic lumina;
  • bete de schi.

De obicei, schiurile mai scurte sunt pentru incepatori si pentru cei care se depalseaza intr-un ritm mai lent pe partie. Schiurile mai lungi sunt mai potrivite pentru avansati, care vor schia cu mai multa viteza. Puteti, de asemenea, sa inchiriati aceste obiecte – schiuri, clapari, bete si casca din zonele special amenajate de langa partii. Echipamentul de schi – pantaloni, geaca, sosete si manusi trebuie sa fie de calitate, achizitionate din magazine specializate in sporturi de iarna. Trebuie sa prezinte caracteristici ca impermeabilitate si confort termic. Este esential sa fie potrivite in functie de inaltimea si greutatea persoanei.

echipamentul de schi

Siguranta pe partie

Cand ajungeti pe partie, e important sa respectati masurile de siguranta, pentru a nu va accidenta, dar si pentru a nu pune in pericol alte persoane de pe partie. E important sa luati cateva lectii de schi de la un instructor daca sunteti incepator, pentru a deprinde miscarile de baza. E nevoie de incalzire in primul rand, inainte de schi – rotiti capul, bratele, trunchiul, efectuati cateva fandari si extensii ale spatelui. De asemenea, e important sa va hidratati pentru ca deshidratarea poate fi o problema grava, mai ales in sezonul rece. Evitati traseele necunoscute si nu va abateti de la partiile amenajate.

Daca va accidentati, e important sa solicitati ajutor de urgenta. E important sa va mentineti temperatura corpului la un nivel optim, pentru a preveni degeraturile si hipotermia. Evitati consumul de alcool inainte de a merge pe partie sau pe partie – desi o cana cu vin fiert poate fi un deliciu in sezonul rece, alcoolul poate da o falsa senzatie de incalzire. Evitati suprasolicitarea si nu exagerati cu miscarile – accidentele sunt mai frecvente dupa-amiaza, cand oamenii sunt mai obositi decat sunt dimineata.

Cele mai frecvente tipuri de accidentari la schi sunt entorsele, luxatiile si fracturile. In cazul unei accidentari, solicitati ajutor medical.  Principalele leziuni apar la genunchi, din cauza miscarilor de rasucire. Aceste probleme se pot manifesta prin dureri, trosnituri, incapacitatea de a misca genunchiul. E important sa purtati protectii pentru genunchi si sa verificati bine legaturile la schiuri pentru a preveni desprinderea claparilor. Alte leziuni pot aparea la cap, gat si la umeri, din cauza accidentarilor. Purtati casca pentru a reduce riscul de leziuni si efectuati miscari de intindere musculara inainte de a iesi pe partie. Incercati sa evitati caderile si evitati suprasolicitarea.

Referinte:
(1) https://www.unh.edu/healthyunh/blog/2013/01/benefits-skiing
(2) https://www.stopsportsinjuries.org/STOP/STOP/Prevent_Injuries/Skiing_and_Snowboarding_Injury_Prevention.aspx
(3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12238941/
(4) https://www.skibasics.com/news/health-benefits-of-skiing/

Leave a comment