Scortisoara – iata ce contine acest condiment cu aroma atat de placuta, posibile beneficii asupra sanatatii, precum si recomandari de alegere si consum.

CUPRINS:

1. Ce este scortisoara?
2. Ce beneficii poate avea scortisoara?
3. Efecte secundare posibile
4. Recomandari de consum

Ce este scortisoara?

Scortisoara este un condiment – reprezinta coaja arborelui de scortisoara din genul Cinnamomum. Se gaseste fie sub forma de betisoare de scortisoara, fie macinata intr-o pulbere fina – scortisoara pudra. Desi exista mai multe varietati – din India, Sri Lanka, Indonezia, Brazilia, Vietnam si Egipt, scortisoara de Ceylon si varianta Cassia sunt cele mai populare. Scortisoara de Ceylon este cel mai scump soi. Cassia, care este mai inchisa la culoare si mai tare, este tipul cel mai des gasit in magazinele alimentare.

Compusii din scortisoara pot avea proprietati antioxidante, antiinflamatorii, antidiabetice si antimicrobiene si ar putea oferi protectie impotriva bolilor cardiovasculare, printre altele. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe dovezi pentru a confirma beneficiile scortisoarei.

Mirosul si aroma specifica a scortisoarei sunt date de partea uleioasa, care este foarte bogata in compusul cinamaldehida. Se crede ca acest compus este responsabil pentru majoritatea efectelor puternice ale scortisoarei asupra sanatatii si metabolismului. Acest condiment este bogat in antioxidanti. Antioxidantii protejeaza organismul de daunele oxidative cauzate de radicalii liberi.

beneficiile scortisoarei macinate

Ce beneficii poate avea scortisoara?

Este bogata in antioxidanti

Scortisoara este bogata in antioxidanti protectori care reduc daunele radicalilor liberi si incetinesc procesul de imbatranire. Beneficiile scortisoarei pentru sanatate sunt atribuite continutului de antioxidanti, inclusiv polifenoli, acid fenolic si flavonoizi. Acesti compusi pot combate stresul oxidativ din organism si ajuta la reducerea riscului de boli cronice. Diferitii antioxidanti prezenti in condiment ajuta la neutralizarea radicalilor liberi nocivi din organism si la reducerea stresului oxidativ.

Reducerea riscului de boli cardiovasculare

Diferiti compusi din scortisoara pot avea beneficii asupra sistemului cardiovascular. Poate reduce cativa dintre cei mai comuni factori de risc pentru bolile de inima, inclusiv nivelurile ridicate de colesterol, nivelurile ridicate ale trigliceridelor si hipertensiunea arteriala, pentru a mentine inima sanatoasa si puternica. Cinnemaldehida, de exemplu, poate sa reduca tensiunea arteriala, insa mai sunt necesare studii in acest sens.

Proprietati antiinflamatorii

Inflamatia are un rol important in organism. Ajuta corpul sa lupte impotriva infectiilor si sa repare leziunile tisulare. Cu toate acestea, inflamatia poate deveni o problema atunci cand este cronica si este directionata impotriva tesuturilor corpului. Scortisoara poate fi utila in acest sens. Studiile arata ca acest condiment si antioxidantii sai au proprietati antiinflamatorii puternice. Antioxidantii din acest condiment pot ajuta la ameliorarea inflamatiei, ceea ce poate ajuta la scaderea riscului de boli de inima, declin cognitiv si multe altele. Cercetatorii au identificat multe tipuri diferite de flavonoide in condimente, toate fiind eficiente in combaterea nivelurilor periculoase de inflamatie in intregul corp.

Deoarece acest condiment puternic reduce umflarea si previne inflamatia, poate fi, de asemenea, benefic in gestionarea durerii. De fapt, studiile arata ca poate ajuta la reducerea durerilor musculare si menstruale, la reducerea severitatii reactiilor alergice si la ameliorarea altor simptome de dureri legate de varsta.

beneficii scortisoara

Scortisoara poate avea efecte antidiabetice?

Studiile sugereaza ca scortisoara poate ajuta la blocarea activitatii mai multor enzime digestive pentru a incetini absorbtia zaharului in fluxul sangvin dupa o masa bogata in carbohidrati. Insulina este unul dintre hormonii cheie care regleaza metabolismul si consumul de energie. De asemenea, este esentiala pentru transportul zaharului din sange. Scortisoara poate reduce rezistenta la insulina, ajutand acest hormon important sa actioneze in mod corespunzator.

In afara de efectele benefice asupra rezistentei la insulina, scortisoara poate scadea zaharul din sange prin alte cateva mecanisme. In primul rand, s-a dovedit ca poate sa scada cantitatea de glucoza care intra in sange dupa masa. Face acest lucru interferand cu numeroase enzime digestive, ceea ce incetineste descompunerea carbohidratilor in tractul digestiv. In al doilea rand, un element din compozitia scortisoarei poate actiona asupra celulelor imitand insulina. Acest lucru imbunatateste considerabil absorbtia de glucoza de catre celule, desi actioneaza mult mai lent decat insulina in sine.

Scortisoara  – efecte impotriva bolilor neurodegenerative

Bolile neurodegenerative sunt caracterizate prin pierderea progresiva a structurii sau functiei celulelor creierului. Alzheimer si boala Parkinson sunt doua dintre cele mai comune tipuri. Doi compusi asociati scortisoarei par sa inhibe acumularea unei proteine  in creier, care este unul dintre semnele distinctive ale bolii Alzheimer.

Efect antiviral, antibacterian si antifungic

Cinnamaldehida, una dintre principalele componente active ale scortisoarei, poate ajuta la combaterea diferitelor tipuri de infectii. Uleiul de scortisoara poate fi util impotriva infectiilor fungice. De asemenea, poate inhiba cresterea anumitor bacterii. Cu toate acestea, dovezile sunt limitate si pana acum nu s-a demonstrat ca acest condiment reduce infectiile in alte zone ale corpului.

Beneficii asupra sanatatii orale

Cercetarile arata ca scortisoara este benefica pentru igiena orala si ar putea proteja impotriva anumitor tulpini de bacterii care provoaca respiratie urat mirositoare, carii si infectii dentare. Uleiurile esentiale din compozitia scortisoarei poseda proprietati antibacteriene puternice si pot fi folosite pentru a combate in mod natural bacteriile din gura. Insa, nu inseamna ca inlocuieste masurile clasice de igiena orala.

Beneficii digestive

Ceaiul cu scortisoara poate fi un remediu pentru indigestie. Poate imbunatati motilitatea intestinala sau sa aiba un efect laxativ usor. Dincolo de aceasta, exista putine dovezi ca acest condiment poate trata diareea. Mai mult decat atat, consumul excesiv de scortisoara poate duce la arsuri la stomac, intensificand de fapt simptomele indigestiei.

Beneficii respiratorii

Uleiul esential de scortisoara, atunci cand este utilizat pentru aromaterapie, poate ajuta la reducerea congestiei nazale, dar si la imbunatatirea dispozitiei si la cresterea energiei.

Sanatatea pielii

Beneficiile potentiale de scortisoara pentru piele sunt legate de proprietatile sale antibacteriene si antimicrobiene, care pot ajuta la protejarea pielii de iritatii, eruptii cutanate, reactii alergice si infectii. Scortisoara se gaseste in anumite produse de ingrijire a pielii, mai ales produse exfoliante sau pentru acnee.

cum folosim scortisoara

Efecte secundare posibile

Scortisoara Cassia contine concentratii mai mari de cumarina. Cumarina este un compus chimic gasit in mai multe plante, inclusiv in scortisoara, care poate provoca leziuni hepatice in doze mari. Cu toate acestea, cumarina nu este prezenta in scortisoara de Ceylon. Daca este consumata in doze mari,  poate provoca arsuri la stomac, indigestie si transpiratie usoara. In timp, acumularea de cumarina in organism poate afecta coagularea sangelui si poate duce la afectarea ficatului.

Suplimentele cu scortisoara ar trebui evitate de catre persoanele care iau diluanti sangvini, cum ar fi warfarina, deoarece acest lucru poate duce la probleme de sangerare, inclusiv vanatai si sangerari nazale. Uleiul esential de scortisoara este foarte puternic si poate provoca greata, varsaturi, diaree si ameteli daca este administrat intern. Daca este utilizat local, uleiul esential trebuie diluat intr-un ulei purtator, cum ar fi uleiul de migdale sau uleiul de jojoba. Daca este lasat nediluat, uleiul esential poate provoca iritatii ale pielii, roseata, eruptii cutanate si o senzatie de arsura.

Scortisoara poate declansa, de asemenea, un raspuns alergic la unele persoane, de obicei de severitate usoara pana la moderata. Simptomele pot include eruptii cutanate, congestie nazala, ameteli sau greata.

Scortisoara – recomandari de consum

retete cu scortisoara

Cand cumparati un supliment sau un extract de scortisoara, verificati intotdeauna daca acesta contine scortisoara de Ceylon (Cinnamomum verum) sau tipul Cassia (Cinnamomum cassia). Puteti folosi scortisoara atat in ​​preparate dulci, cat si sarate. Poate fi adaugata in prajituri, tarte, placinte (in special placinta cu mere si placinta cu dovleac), in vinul fiert, in ceai si cafea, ciocolata calda, smoothie, lapte cald, retete cu carne, legume,  in diferite sosuri etc.

Referinte:
(1) https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-cinnamon
(2) https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-cinnamon/
(3) https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-cinnamon

 

Leave a comment