Citeste mai multe despre sindromul premenstrual – care sunt cauzele, semnele si simptomele posibile, precum si cateva recomandari pentru a ameliora disconfortul.

CUPRINS:

1. Ce este sindromul premenstrual?
2. Simptome de sindrom premenstrual
3. Ce cauzeaza sindromul premenstrual?
4. Ce implica tratamentul pentru sindrom premenstrual?

Ce este sindromul premenstrual?

Sindromul premenstrual este o combinatie de simptome pe care multe femei le manifesta cu aproximativ o saptamana sau doua inainte de menstruatie. Sindromul premenstrual include o varietate de semne si simptome, inclusiv schimbari de dispozitie, sensibilitatea sanilor, oboseala, iritabilitate si stari depresive. Simptomele tind sa reapara intr-un model previzibil. Insa, schimbarile fizice si emotionale pe care le experimentati in caz de sindrom premenstrual pot varia de la semne putin vizibile pana la foarte intense.

Desi multe femei se confrunta cu astfel de probleme, este important sa stiti ca tratamentele si ajustarile stilului de viata va pot ajuta sa reduceti sau sa gestionati semnele si simptomele sindromului premenstrual.

solutii sindrom premenstrual

Simptome de sindrom premenstrual

Unele femei au menstruatia fara semne de sindrom premenstrual sau doar cu simptome foarte usoare. In alte cazuri, simptomele pot fi atat de severe incat ingreuneaza activitatile de zi cu zi, cum ar fi mersul la serviciu sau la scoala. Simptomele severe ale sindromului premenstrual pot fi un semn al tulburarii disforice premenstruale in unele cazuri.

Sindromul premenstrual se refera la modificari de dispozitie, modificari emotionale, fizice si comportamentale, care:

  • se dezvolta intre ovulatie si inceputul menstruatiei (cu aproximativ 1-2 saptamani inainte de menstruatie);
  • dureaza pana la cateva zile dupa inceperea menstruatiei;
  • apar in mod constant in fiecare luna;
  • au un anumit impact asupra vietii de zi cu zi si asupra activitatilor obisnuite.

Aproape 50% dintre femeile aflate la varsta reproductiva se confrunta cu sindromul premenstrual, iar aproximativ 20% dintre acestea au simptome suficient de severe pentru a le afecta rutina obisnuita.

Daca aveti sindrom premenstrual, veti avea simptome in mod constant inainte de fiecare perioada menstruala. Este posibil sa aveti doar cateva dintre simptomele de mai jos sau mai multe, dar implica de obicei cel putin cateva simptome diferite.

de ce apare sindromul premenstrual

Simptome emotionale si comportamentale

Simptomele emotionale si comportamentale pot include:

  • stari de anxietate, neliniste;
  • oboseala intensa;
  • furie si iritabilitate;
  • afectarea starii de spirit, ce poate implica plans frecvent, brusc, incontrolabil;
  • schimbari rapide de dispozitie si izbucniri emotionale;
  • modificari ale apetitului, inclusiv cresterea poftei de mancare, in special pentru dulciuri;
  • modificari ale tiparelor de somn, inclusiv probleme cu somnul;
  • scaderea apetitului sexual;
  • dificultati de concentrare sau probleme de memorie.

Simptome fizice

Simptomele fizice pot include:

  • balonare;
  • constipatie;
  • diaree;
  • crampe;
  • retentie de fluide;
  • sensibilitatea sanilor si sani umflati si durerosi;
  • acnee;
  • dureri de cap sau migrene;
  • bufeuri sau transpiratii;
  • dureri de spate si musculare;
  • sensibilitate neobisnuita la lumina sau sunete.

Majoritatea femeilor au cel putin un semn de sindrom premenstrual in fiecare luna. Insa, simptomele variaza pentru fiecare femeie in parte. In plus, simptomele unei femei se pot modifica pe parcursul vietii. Poate fi greu de identificat daca aveti doar cateva simptome inainte de menstruatie sau daca este intr-adevar vorba despre sindrom premenstrual.

Ce cauzeaza sindromul premenstrual?

Cercetarile stiintifice nu au condus la o cauza concludenta a sindromului premenstrual sau la o explicatie a motivului pentru care unele femei au simptome mai severe decat altele. Insa, se crede ca poate fi vorba despre modificarile ciclice ale hormonilor si anumite modificari chimice din creier. O teorie este ca sindromul premenstrual apare ca raspuns la schimbarea nivelurilor hormonilor estrogen si progesteron. Acesti hormoni fluctueaza in mod natural pe parcursul ciclului menstrual. De asemenea, neurotransmitatorii serotonina si norepinefrina au unele functii importante in organism, fiind implicati si in reglarea starii de dispozitie, a emotiilor si comportamentului.

Factorii de risc pentru sindrom premenstrual pot fi si anumite probleme de sanatate mentala existente, ca depresia sau anxietatea, istoric familial de sindrom premenstrual, tulburare bipolara sau depresie, inclusiv depresia postpartum. De asemenea, sindromul premenstrual poate tine si de stilul de viata. Factorii potentiali ai stilului de viata care ar putea agrava simptomele includ fumatul, alimentele bogate in sare, zahar si grasimi, sedentarimul, lipsa somnului de calitate, consumul de alcool.

cand apare sindromul premenstrual

Ce implica tratamentul pentru sindrom premenstrual?

Nu exista un remediu pentru sindromul premenstrual, dar simptomele pot fi gestionate prin schimbari ale stilului de viata, unele modificari alimentare, suplimente, dar si tratamente hormonale si alte terapii. Terapiile complementare care pot ajuta la reducerea simptomelor includ calciu, vitamina D si suplimentele pe baza de Vitex agnus-castus. Medicamentele si tratamentele fara prescriptie medicala pot ajuta, de asemenea, la reducerea simptomelor fizice ale sindromului premenstrual. Optiunile includ analgezice pentru dureri, diuretice, antidepresive, pilule contraceptive etc.

Alimentatia si sindromul premenstrual

Daca aveti simptome de sindrom premenstrual, este posibil sa aveti pofta pentru alimente bogate in grasimi si zahar, cum ar fi ciocolata, biscuiti si inghetata, care pot duce la cresterea in greutate.

Iata cateva sfaturi:

  • Consumati mese mai mici si mai dese.
  • Reduceti aportul de alimente sarate, bogate in grasimi nesanatoase sau bogate in zahar.
  • Adoptati o alimentatie variata si echilibrata, bogata in fructe, legume, cereale integrale.
  • Folositi un jurnal alimentar care sa va ajute sa vedeti ce alimente consumati mai des si cum va influenteaza acestea simptomele si starea de spirit.
  • Consumati multe lichide, inclusiv ceaiuri.
  • Se recomanda consumul de alimente bogate in calciu si vitamina D.
  • Limitati consumul de cofeina si alcool. Cofeina este deshidratanta si poate agrava depresia, anxietatea si sensibilitatea sanilor. Consumul de alcool agraveaza simptomele si poate creste riscul de crampe prelungite (dismenoree) in timpul menstruatiei.

Schimbari ale stilului de viata

Modificarile recomandate ce tin de stilul de viata includ:

  • Faceti sport in mod regulat, de cel putin 3 ori pe saptamana.
  • Reduceti consumul de cofeina si alcool, mai ales in cele doua saptamani dinaintea menstruatiei.
  • Asigurati-va ca dormiti suficient si aveti un somn de calitate.
  • Gestionati eficient stresul – prin consiliere, terapie cognitiv-comportamentala, tai chi sau meditatie mindfulness, plimbare sau gradinarit.
  • Alocati timp in fiecare zi pentru grija de sine si timp cu sine, care ar putea include exercitii fizice, relaxare, timp pentru hobby-uri etc.

Activitate fizica

Respectarea unei rutine regulate de exercitii fizice poate ajuta la imbunatatirea simptomelor de sindrom premenstrual. Exercitiile aerobice regulate, cum ar fi mersul pe jos, joggingul, inotul sau mersul pe bicicleta elibereaza endorfine, dopamina si serotonina (mesageri chimici care pot imbunatati starea de spirit) si au beneficii pozitive asupra energiei si a calitatii somnului. In plus, exercitiile fizice pot ajuta si la ameliorarea crampelor menstruale.

Gestionarea stresului

Exercitiile de respiratie, meditatia si yoga sunt modalitati naturale ce pot reduce stresul si pot induce relaxarea. Terapia prin masaj si aromaterapia (folosind uleiuri esentiale) sunt uneori sugerate pentru a reduce simptomele sindromului premenstrual.

Meditatie pentru stare de bine

Meditatia poate ajuta la ameliorarea stresului si la reducerea simptomelor.  Meditatia inseamna concentrarea asupra respiratiei pentru a ramane conectat in momentul prezent. Poate ajuta la relaxare si ameliorarea unor simptome fizice si emotionale.

Aromaterapie

Aromaterapia foloseste uleiuri esentiale pentru a oferi beneficii fizice si mentale. Poate ajuta la gestionarea stresului, a durerii si a problemelor de somn. Unele dintre cele mai populare uleiuri pentru sindrom premenstrual includ ulei de musetel, ulei de lavanda, ulei de neroli, ulei de trandafir. Adaugati uleiurile diluate in apa de baie, puneti cateva picaturi intr-un difuzor de aromateraie sau diluati intr-un ulei purtator si utilizati ca ulei de masaj.

Uleiurile esentiale pot fi un tratament natural eficient pentru sindromul premenstrual folosite pentru masaj. Uleiul de salvie ajuta la echilibrarea naturala a hormonilor, pentru a reduce simptomele. Amestecati 2 – 3 picaturi de ulei cu un ulei purtator (cum ar fi ulei de migdale) si apoi masati usor abdomenul inferior. Aplicati o compresa calda pe zona timp de 2 – 5 minute. Pentru a reduce tensiunea, stresul si crampele, puteti amesteca ulei de ylang ylang impreuna cu ulei de lavanda intr-un ulei purtator precum uleiul de migdale si aplicati pe spatele gatului si pe abdomenul inferior.

Yoga

Yoga poate avea numeroase beneficii pentru a reduce simptomele de sindrom premenstrual. Poate ameliora durerile menstruale si poate reduce semnificativ balonarea, crampele si sensibilitatea sanilor. De asemenea, poate imbunatati starea mentala, nivelul de energie si starea emotionala.

Adresati-va medicului daca simptomele sunt atat de severe incat va impiedica sa va desfasurati activitatile zilnice.

Referinte:
(1) https://www.acog.org/womens-health/faqs/premenstrual-syndrome
(2) https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/premenstrual-syndrome-pms
(3) https://www.webmd.com/women/pms/what-is-pms
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560698/
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279264/
(6) https://www.msdmanuals.com/professional/gynecology-and-obstetrics/menstrual-abnormalities/premenstrual-syndrome-pms

Leave a comment