Sforaitul poate avea cauze multiple – iata care sunt acestea, factorii de risc, precum si care sunt cele mai importante recomandari pentru a nu mai sforai.

CUPRINS:

1. Care sunt cauzele sforaitului?
2. Ce solutii exista?

Care sunt cauzele sforaitului?

Sforaitul este o tulburare de respiratie care poate fi cauzata de factori ce tin de stilul de viata si de factori genetici. Cum se produce sforaitul? Sforaitul este dat de vibratia tesuturilor din gat atunci cand muschii cailor respiratorii se relaxeaza in timpul somnului, ceea ce creeaza sunetul specific. Cand dormi, muschii din spatele cerului gurii (palatul moale), limba si gatul se relaxeaza. Daca se relaxeaza prea mult, ingusteaza sau blocheaza caile respiratorii. Pe masura ce respiri, palatul moale si uvula vibreaza. Acest lucru provoaca sunetele pe care le auzi in timpul sforaitului. Se estimeaza ca aproximativ 40% dintre femeile adulte, 57% dintre barbatii adulti si 27% dintre copii se confrunta cu sforaitul – cu frecventa si severitate diferite.

Sforaitul poate indica unele probleme medicale, cum ar fi apneea obstructiva de somn. Apneea obstructiva de somn apare atunci cand respiratia este fie oprita, fie redusa in timpul somnului din cauza ingustarii sau blocarii cailor aeriene superioare. Provoaca sforait puternic si apnee ocazionala (oprirea respiratiei). Apneea obstructiva de somn este o problema grava de sanatate care necesita atentie. Pe langa faptul ca va oboseste, poate reduce concentrarea in timpul zilei si creste riscul de probleme de sanatate, inclusiv hipertensiune arteriala, diabet, accident vascular cerebral si atac de cord.

de ce apare sforaitul

Factori de risc pentru sforait

Factorii de risc pentru sforait includ:

  • fumatul;
  • oboseala;
  • privarea de somn;
  • supraponderalitatea si obezitatea;
  • raceli, infectii ale sinusurilor si alergii;
  • respiratia pe gura;
  • o problema cu structura gurii, nasului sau gatului;
  • deviatie de sept;
  • amigdale marite sau polipi nazali;
  • sarcina;
  • anumite medicamente – mai ales medicamente sedative.

In alte cazuri, sforaitul poate fi cauzat de simplul dormit pe spate sau de consumul de alcool prea aproape de ora de culcare.

Citeste si Fericirea si sanatatea – ce ne face fericiti?

cauze pentru sforait

Ce solutii exista pentru a scapa de sforait?

Tratamentul depinde de natura sforaitului si de tipurile de probleme pe care le provoaca. Pentru persoanele care sforaie rar, tratamentul poate sa nu fie necesar decat daca deranjeaza somnul persoanei in cauza sau somnul altei persoane din preajma. In aceste cazuri, tratamentele tind sa fie mai simple si mai putin invazive. Persoanele cu apnee de somn care sforaie des pot avea nevoie de obicei de un tratament specific.

Tipurile de tratamente includ modificari ale stilului de viata, un dispozitiv anti-sforait, aparate pentru terapie de somn, ca aparatul CPAP (Continuous Positiv Airway Pressure – Presiune pozitiva continua in caile aeriene) sau unele interventii.

Sfaturi ce tin de stilul de viata

  • Reducerea excesului de greutate corporala – Acest lucru ajuta la reducerea cantitatii de tesut din zona gatului care ar putea cauza sforaitul. Puteti reduce excesul de greutate corporala prin reducerea aportului caloric general, consumul de portii mai mici si alimente mai sanatoase. Asigurati-va ca faceti exercitii fizice zilnic.
  • Dormiti pe o parte – Dormitul pe spate face ca, uneori, limba sa se deplaseze spre partea din spate a gatului, ceea ce blocheaza partial fluxul de aer prin gat. Dormitul pe o parte poate permite o mai buna circulatie a aerului si poate preveni sforaitul.
  • O perna mai inalta – O perna putin mai inalta poate ajuta la reducerea sforaitului, mentinand caile respiratorii deschise.
  • Limitati sau evitati consumul de alcool inainte de culcare – Incercati sa nu consumati alcool timp de cel putin doua ore inainte de culcare. Alcoolul poate relaxa muschii gatului, provocand sforaitul.
  • Renuntati la fumat – Fumatul este un obicei nesanatos care va poate agrava sforaitul. Discutati cu medicul despre terapii si metode care va pot ajuta sa renuntati la tigari.
  • Evitati privarea de somn – Asigurati-va ca dormiti aproximativ 8 ore in fiecare noapte.
  • O buna igiena a somnului – Obiceiurile proaste de somn (cunoscute si sub denumirea de „igiena” deficitara a somnului) pot avea un efect similar cu cel al consumului de alcool. E important sa va stabiliti un program clar de somn si sa aveti o rutina placuta inainte de culcare. Vezi aici ghidul nostru pentru un somn odihnitor.

Citeste si Echilibrul intre munca si viata personala – de ce este important pentru sanatate.

solutii anti sforait

Dispozitive anti-sforait

  • Benzi nazale – Benzile nazale sustin respiratia si elibereaza nasul, amelioreaza congestia si pot preveni sau reduce sforaitul. Benzile nazale pot fi plasate pe puntea nasului pentru a ajuta la cresterea spatiului in pasajul nazal. Acest lucru poate face respiratia mai eficienta si poate reduce sau elimina sforaitul.
  • Dilatator nazal – Este un mic dospozitiv din silicon, cu magneti, ce are rolul de a separa cornetele nazale, imbunatatind fluxul de aer.
  • Dispozitiv anti-sforait bucal – Permite o mai buna circulare a aerului pentru a reduce zgomotul.

Alte sfaturi:

  • Tratati alergiile cronice – Alergiile pot reduce fluxul de aer prin nas, ceea ce te obliga sa respiri pe gura. Acest lucru creste probabilitatea sa sforai.
  • Tratati toate problemele care afecteaza respiratia si pot cauza sforait – ca raceli, probleme cu sinusurile etc.
  • De asemenea, este util sa corectati problemele structurale ale nasului – ca deviatia de sept.  Aceasta poate sa restrictioneze fluxul de aer. Poate provoca respiratia bucala in timpul somnului, ceea ce induce sforaitul. Poate fi necesar sa faceti o interventie chirurgicala pentru a corecta aceasta problema.
  • Pentru tratarea apneei de somn poate fi recomandat un aparat CPAP.  Acesta mentine caile respiratorii deschise in timpul somnului, prin folosirea unei masti. CPAP foloseste o singura presiune – presiune terapeutica. Varianta APAP (autoCPAP) foloseste o presiune minima, atat timp cat pacientul este treaz, iar dupa ce adoarme, daca detecteaza oprirea respiratiei, creste automat presiunea.

Interventii

  • Terapia prin radiofrecventa a cornetelor nazale – este o interventie minim invaziva pentru a reduce volumetric mucoasa nazala de la nivelul cornetului inferior. Astfel, se reduce congestia nazala legata de sforait.
  • Terapia prin radiofrecventa a palatului moale – reduce vibratiile si intensitatea sforaitului, fiind o interventie minim invaziva. Se aplica o energie de frecventa joasa la nivelul palatului moale.
  • Uvulopalatofaringoplastia – permite largirea cailor aeriene superioare printr-o remodelare a valului palatin, a uvulei si a amigdalelor palatine. Terapia asistata cu laser (LAUP) este o interventie chirurgicala mai putin invaziva. Implica utilizarea unui laser pentru a reduce dimensiunea palatului moale si a uvulei.
  • Ablatia prin radiofrecventa foloseste o serie de frecventele radio ce au rolul de a elimina tesutul in exces de la nivelul limbii, nasului sau palatului moale.
  • Procedura Pillar – procedura de remodelare a valului palatin – se va efectua un implant in valul palatin pentru a intari tesutul.

Citeste si 10 Obiceiuri prin care imbunatatim sanatatea si starea de bine.

Referinte:
(1) https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/ug2414
(2) https://www.healthdirect.gov.au/how-to-stop-snoring
(3) https://www.sleepfoundation.org/snoring/treatment
(4) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/snoring/diagnosis-treatment/drc-20377701

Leave a comment