Iata ce este hipocalcemia, care pot fi cauzele posibile, semnele si simptomele de hipocalcemie precum si metodele de testare si tratament folosite.

CUPRINS:

1. Ce este hipocalcemia?
2. Cauzele hipocalcemiei
3. Care sunt simptomele de hipocalcemie?
4. Testarea nivelului de calciu
5. Tratament

Ce este hipocalcemia?

Hipocalcemia este atunci cand vorbim despre prea putin calciu in sange. Calciul este esential pentru ca organismul sa functioneze normal. Hormonii din organism controleaza nivelul de calciu din sange. Hipocalcemia poate fi cauzata de anumiti factori genetici, dar si din cauza altor deficiente sau afectiuni. Calciul este implicat in multe procese biologice importante. De exemplu, joaca un rol in coagularea sangelui si ajuta anumite enzime sa functioneze.

Daca nivelul de calciu este prea scazut, glandele paratiroide vor elibera in mod normal hormon paratiroidian (PTH). Acest hormon functioneaza pentru a creste calciul in diferite moduri, cum ar fi reducerea cantitatii de calciu eliberate in urina. In mod normal, actiunea PTH este de a aduce calciul inapoi intr-un interval normal. Insa, hipocalcemia poate rezulta daca anumiti factori scad calciul din sange, dar corpul nu poate reactiona pentru a regla nivelul de calciu.

Calciul este un mineral vital. Corpul nostru il foloseste pentru a construi oase si dinti puternici. De asemenea, calciul este necesar pentru ca inima si muschii sa functioneze corect. Intervalul normal pentru calciul seric total este de 2,1-2,6 mmol/L. Lipsa de calciu nu va produce simptome pe termen scurt, deoarece organismul mentine nivelul de calciu prin preluarea acestuia direct din oase. Insa, nivelurile scazute de calciu pe termen lung pot avea efecte grave.

simptome de hipocalcemie

Cauzele hipocalcemiei

De obicei, hipocalcemia apare atunci cand cantitati mari de calciu sunt eliminate prin urina sau prea putin calciu intra in sange. Acest lucru ar putea fi cauzat de anumiti factori genetici, deficiente de vitamine sau alte afectiuni. Unele dintre motivele pentru care se pot intampla acest lucruri includ:

  • deficitul de vitamina D – cantitatile mai mici de vitamina D fac ca nivelul de absorbtie a calciului din organism sa scada;
  • consum insuficient de calciu din alimentatie sau tulburari ce afecteaza capacitatea corpului de a absorbi calciul – inclusiv intoleranta la anumile alimente bogate in calciu;
  • modificari hormonale – mai ales la femei;
  • anumiti factori genetici;
  • hipoparatiroidism – glandele paratiroide produc un hormon numit hormon paratiroidian, care regleaza cantitatea de calciu din organism, iar hipocalcemia poate sa apara atunci cand avem niveluri mai mici ale acestui hormon;
  • pseudohipoparatiroidism – este o tulburare genetica in care corpul nu poate reactiona la PTH;
  • hipomagnezemie – un nivel anormal de scazut de magneziu in sange reduce functiile hormonului paratiroidian sau PTH;
  • probleme cu rinichii – daca aveti orice forma de insuficienta renala sau boala de rinichi, se dreneaza in mod constant nivelurile de calciu din sange;
  • pancreatita – poate cauza uneori hipocalcemie;
  • unele medicamente – precum rifampicina si fenitoina, dar si unele medicamente pentru cancer, pot duce la hipocalcemie etc.

Indeplinirea necesarului de calciu este deosebit de importanta pe masura ce o femeie se apropie de menopauza. In timpul menopauzei, femeile ar trebui, de asemenea, sa-si creasca aportul de calciu pentru a reduce riscul de osteoporoza.

complicatii hipocalcemie

Care sunt simptomele de hipocalcemie?

Calciul este esential pentru multe functii ale corpului, astfel incat o deficienta poate avea efecte pe scara larga, inclusiv asupra muschilor, oaselor si dintilor, precum si asupra sanatatii mintale. Deficienta de calciu in stadiu incipient poate sa nu provoace niciun simptom. Cu toate acestea, simptomele se vor dezvolta pe masura ce starea progreseaza. Unele dintre simptomele hipocalcemiei includ:

  • spasme musculare;
  • amorteaza si furnicaturi la nivelul fetei, mainilor si picioarelor;
  • crampe musculare;
  • stari depresive;
  • confuzie sau probleme de memorie;
  • unghii fragile si casante;
  • pas aspru si caderea parului;
  • piele fragila si uscata;
  • oboseala severa si lipsa de energie;
  • insomnie;
  • probleme dentare etc.

Pe termen lung, o persoana poate prezenta osteopenie sau densitate osoasa scazuta. Fara tratament, acest lucru poate duce la osteoporoza sau oase fragile.

Testarea nivelului de calciu

Nivelul de calciu se testeaza printr-o analiza de sange. Uneori este posibil sa aveti nevoie de teste suplimentare pentru a intelege pe deplin ce cauzeaza hipocalcemia. Adresati-va medicului daca aveti simptome de hipocalcemie. Se va masura nivelul de calciu total, dat si nivelul de albumina si nivelul de calciu liber. Albumina este o proteina care se leaga de calciu si il transporta prin sange.

Hipocalcemia este de obicei definita ca avand un nivel de calciu seric total mai mic de 2,1 mmol/L. De asemenea, este esential sa se identifice motivul de baza pentru care pacientul are niveluri scazute de calciu in sange. Acest lucru necesita adesea teste suplimentare. Testele suplimentare pot include analize pentru nivelul de fosfat, magneziu, creatinina, fosfataza alcalina, vitamina D, hemoleucograma etc. In functie de context, este posibil sa fie necesare si teste de urina.

calciul si hipocalcemia

Tratament

Deficitul de calciu este de obicei usor de tratat. In general, implica o crestere a consumului de alimente bogate in calciu. Unele alimente bogate in calciu includ produse lactate, cum ar fi lapte, branza si iaurt, leguminoase, broccoli, spanac, cereale fortificate, nuci si seminte, inclusiv migdale si seminte de susan etc. Nu luati suplimente de calciu fara recomandarile medicului. Suplimentele de calciu recomandate in mod obisnuit includ carbonat de calciu, citrat de calciu, care este cel mai usor absorbit sau fosfat de calciu. Suplimentele de calciu sunt disponibile sub forma lichida, pastile si tablete masticabile.

Este important de retinut ca unele medicamente ar putea interactiona negativ cu suplimentele de calciu. Aceste medicamente includ beta-blocantele (pot scadea absorbtia calciului daca sunt luate in decurs de doua ore de la administrarea suplimentelor de calciu), medicamente cu estrogeni, care pot contribui la cresterea nivelului de calciu din sange, unele diuretice, unele antibiotice etc.

In general, tratamentul pentru hipocalcemie va varia in functie de o serie de factori. Acestia includ cauza de baza si severitatea problemei. Cand calciul unei persoane scade brusc foarte mult, poate fi necesara interventia prin administrarea de calciu intravenos. Vitamina D este, de asemenea, o componenta cheie a tratamentului. Alte tratamente pot fi necesare, in functie de circumstante. De exemplu, este posibil sa aveti nevoie de tratament pentru o afectiune de baza, cum ar fi boala renala sau hepatica.

Complicatiile hipocalcemiei pot include afectarea ochilor, batai anormale ale inimii si osteoporoza. Complicatiile osteoporozei includ risc mare de fracturi si probleme la mers.

Referinte:
(1) https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-hypocalcemia
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/321865
(3) https://patient.info/doctor/hypocalcaemia
(4) https://www.chop.edu/conditions-diseases/hypocalcemia
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3279267/

Leave a comment