Citeste mai multe despre sindromul privitului la calculator sau suprasolicitarea digitala a ochilor – iata care sunt semnele si simptomele, cauzele, factorii de risc si ce solutii exista.
CUPRINS:
1. Ce este sindromul privitului la calculator?
2. Cum se manifesta?
3. Cauze si factori de risc
4. Diagnostic, tratament si preventie
Ce este sindromul privitului la calculator?
Sindromul privitului la calculator, denumit si suprasolicitarea digitala a ochilor descrie un grup de probleme legate de ochi si vedere care rezulta din utilizarea prelungita a ecranelor digitale – computerului, tabletei, laptopului sau a telefonului mobil. Nivelul de disconfort pare sa creasca odata cu durata de utilizare a ecranelor digitale. Nu este o problema specifica. In schimb, include o gama de simptome si probleme ca oboseala si disconfort ocular. Cercetarile arata ca intre 50 – 90% dintre persoanele care lucreaza in fata unui ecran au cel putin unele simptome.
Cum se manifesta?
Suprasolicitarea digitala a ochilor descrie un grup de probleme oculare si de vedere. Problemele pot include:
- ochi uscati;
- disconfort ocular;
- oboseala oculara;
- dureri de cap;
- vedere incetosata;
- vedere dubla;
- mancarimi oculare, ochi rosii si lacrimare;
- probleme de concentrare;
- dureri de gat si de umeri.
Cele mai multe dintre aceste simptome sunt pe termen scurt (temporare). Adesea, acestea scad sau dispar atunci cand incetati sa utilizati acel dispozitiv. Insa, simptomele pot continua mai mult timp. Daca va confruntati cu astfel de simptome asta nu inseamna totusi ca trebuie sa renuntati complet la timpul petrecut la ecran. Insa, trebuie sa faceti unele schimbari privind utilizarea lor.
Cauze si factori de risc
Cauza este simpla – utilizarea prelungita a ecranelor digitale (telefon, tableta, laptop etc.). Cand privim un ecran digital, ochii trebuie sa lucreze mai mult pentru a se concentra. Asta pentru ca textul de pe ecranele digitale nu este la fel de clar ca textul de pe o pagina tiparita. De asemenea, ecranele digitale sunt predispuse la stralucire, ceea ce face si mai greu pentru ochi sa se concentreze corect.
Factorii de risc pentru suprasolicitarea digitala a ochilor sau sindromul privitului la calculator includ:
- expunerea zilnica la ecrane digitale;
- iluminare slaba;
- stralucire sau reflexie pe un ecran digital;
- probleme de vedere necorectate;
- folosirea de ochelari cu prescriptie incorecta;
- distanta sau unghiul de vizualizare incorect;
- postura deficitara;
- nu faceti pauze periodic.
Retineti!
Simptomele pot fi mai severe daca utilizati in mod regulat ecrane digitale timp de mai multe ore pe zi sau daca aveti deja o afectiune oculara subiacenta. Prezenta chiar si a problemelor minore de vedere poate afecta adesea in mod semnificativ confortul si performanta la o computer sau in timp ce utilizati alte dispozitive cu ecran digital. De asemenea, postura incorecta poate duce la spasme musculare sau dureri la nivelul gatului, umerilor sau spatelui.
In plus, s-a dovedit ca clipim mult mai rar cand folosim un ecran digital, ceea ce face ca ochii sa devina uscati si sa apara vederea incetosata in timpul lucrului. Masura in care indivizii experimenteaza simptome vizuale depinde adesea de nivelul abilitatilor lor vizuale si de timpul petrecut in fata unui ecran digital.
Multe dintre simptomele vizuale experimentate sunt temporare si vor scadea dupa oprirea lucrului la computer sau utilizarea dispozitivului digital. Cu toate acestea, unele persoane pot sa se confrunte cu o afectare a abilitatilor vizuale reduse in continuare, cum ar fi vederea incetosata la distanta, chiar si dupa ce este intrerupt lucrul in fata unui ecran. Daca nu se face nimic pentru a aborda cauza problemei, simptomele vor continua sa reapara si se pot agrava odata cu utilizarea pe viitor a ecranelor.
Diagnostic, tratament si preventie
Medicul oftalmolog va pune un diagnostic pe baza examinarii fizice (control oftalmologic complet) si a analizei istoricului medical – dar si factori ce tin de stilul de viata. In unele cazuri, este posibil sa fie nevoie sa faceti analize de sange ulterioare pentru probleme de sanatate care ar putea contribui la suprasolicitarea digitala a ochilor.
Ce implica tratamentul? Solutiile pentru problemele de vedere legate de ecranele digitale sunt variate. Cu toate acestea, aceste probleme pot fi de obicei atenuate prin igiena si ingrijirea corecta a ochilor, controale oftalmologice periodice si modificarea modului in care utilizati ecranele digitale. Iata cateva recomandari de tratament si preventie:
Ochelari pentru calculator
In unele cazuri, persoanele care nu necesita utilizarea ochelarilor pentru alte activitati zilnice pot beneficia de ochelari prescrisi in mod specific pentru utilizarea calculatorului. De asemenea, persoanele care poarta deja ochelari trebuie sa foloseasca ochelari speciali pentru computer sau ochelarii de vedere sa aiba filtre de protectie pentru calculator. Modelele speciale de lentile, puterea lentilelor sau nuantele lentilelor pot ajuta la maximizarea abilitatilor vizuale si a confortului. Daca purtati ochelari de vedere, asigurati-va ca prescriptia este corecta. Purtarea unei lentile gresite poate face dificila focalizarea corecta a ochilor. Acest lucru poate creste riscul de oboseala oculara si dureri de cap.
Exercitii pentru vedere
Uneori poate fi necesar un program de terapie vizuala pentru a trata unele probleme specifice. Terapia vederii, numita si antrenament vizual, este un program structurat de activitati vizuale prescrise pentru a imbunatati abilitatile vizuale. Antreneaza ochii si creierul sa lucreze impreuna mai eficient. Aceste exercitii pentru ochi ajuta la remedierea deficientelor in miscarea ochilor, focalizare si intaresc conexiunea ochi-creier.
Pozitia corecta la birou si nivelul de iluminare
Pozitia ecranului si luminozitatea
Unii factori importanti in prevenirea sau reducerea simptomelor au de-a face cu modul in care lucrati in fata ecranelor – inclusiv conditiile de iluminare, confortul scaunului, locatia materialelor de referinta, pozitia monitorului. In mod optim, ecranul computerului ar trebui sa fie la 45-70 cm de ochi. Pozitionarea prea aproape de un ecran digital poate creste riscul de oboseala a ochilor. Asezati ecranul usor sub nivelul ochilor, la aproximativ 10-12 cm. Inclinati partea de sus a ecranului inapoi cu aproximativ 10 – 20 grade. Asigurati-va ca nu va inclinati gatul in sus sau in jos pentru a vedea ecranul. Reglati luminozitatea, contrastul si dimensiunea fontului pana cand gasiti ceea ce este mai potrivit pentru voi.
Daca folositi un laptop, problema este ca ecranul este mai jos de nivelul ochilor. In mod ideal se recomanda sa folositi un ecran suplimentar, tastatura separata si mouse. Puteti folosi un suport pentru laptop, astfel incat ecranul sa fie la nivelul ochilor. Evitati sa tineti laptopul pe genunchi, pentru a preveni durerile de spate, de gat si de umeri. Evitati sa folosesti laptopul pe genunchi mai mult de 20 minute.
Obiectele din apropiere utilizate
Materialele de referinta (carnetele, agende folosite, documente etc.) ar trebui sa fie situate deasupra tastaturii si sub monitor. Daca acest lucru nu este posibil, un suport pentru documente poate fi folosit langa monitor. Scopul este de a pozitiona documentele, astfel incat capul sa nu fie nevoie sa fie repozitionat de la document la ecran.
Iluminarea
In plus, pozitionati ecranul computerului pentru a evita stralucirea, in special din cauza luminii de deasupra capului sau a ferestrelor. Folositi jaluzele sau draperii si inlocuiti becurile cu lumina intensa de la lampile de birou cu becuri cu putere mai mica. Daca nu exista nicio modalitate de a minimiza stralucirea de la sursele de lumina, luati in considerare utilizarea unui filtru anti-stralucire pentru ecran – ce reduce nivelul de lumina reflectata de pe ecran.
Pozitia pe scaun
Scaunul de birou trebuie sa fie captusit confortabil si ergonomic. Inaltimea scaunului trebuie reglata astfel incat picioarele sa stea drept pe podea. Bratele ar trebui sa fie ajustate pentru a oferi sprijin in timpul tastarii, iar incheieturile nu ar trebui sa se sprijine pe tastatura atunci cand tastati. Pe scaun stati drept, evitati sa va lasati capul si gatul sa se aplece spre inainte. Mentineti umerii relaxati si evitati sa va aplecati. Asigurati-va ca nu trebuie sa va inclinati capul in sus sau in jos sau sa va aplecati inainte pentru a vedea clar ecranul. Utilizati un scaun cu inaltimea potrivita. Incercati sa tineti picioarele drepte pe podea, cu genunchii la nivel sau putin mai sus de solduri. Utilizati un scaun cu un suport optim pentru spate. Incercati sa va asezati pe spate si sa simtiti ca spatarul scaunului va sustine coloana vertebrala.
Faceti pauze cat mai des
Un factor de risc major pentru sindromul privitului la calculator este utilizarea continua a unui ecran digital. Pentru a preveni oboseala ochilor, incercati sa faceti pauze cand utilizati computerul pentru perioade lungi de timp. Urmati regula 20-20-20. Aceasta poate ajuta ochii sa se reorienteze si sa se odihneasca. Priviti un obiect aflat la aproximativ 6 metri (20 feet) distanta, timp de 20 de secunde, la fiecare 20 de minute de lucru in fata ecranului.
De asemenea, odihniti-va timp de 15 minute dupa fiecare 2 ore de utilizare a ecranului. Indepartati-va de computer si concentrati-va asupra obiectelor care sunt mai aproape si mai departe decat ecranul digital. In timpul fiecarei pauze, evitati sa va uitati la alt ecran digital. Incercati sa faceti sarcini care nu implica un ecran, cum ar fi organizarea documentelor sau o plimbare.
Clipiti cat mai des
Clipiti cat mai des, pentru a reduce uscaciunea oculara. Uneori pot fi necesare picaturi pentru ochi lubrifiante – lacrimi artificiale. Picaturile pentru ochi lubrifiante sunt concepute pentru a mentine ochii hidratati. Daca ochii se simt in continuare uscati sau iritati dupa ce ati incercat picaturi fara prescriptie, adresati-va medicului oftalmolog pentru un produs pe baza de reteta. Clipitul ajuta la prevenirea uscarii ochilor, raspandind umezeala si mucusul la nivelul ochilor. Daca nu clipiti suficient de des, ochii pot deveni iritati si uscati.
Controale oftalmologice
Mergeti peridic la controale oftalmologice, minimum o data pe an, pentru a verifica starea de sanatatea a ochilor si vederea. Problemele nediagnosticate si netratate se pot agrava in timp, mai ales ca urmare a utilizarii prelungite a ecranului.
Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4170366/
(2) https://www.webmd.com/eye-health/computer-vision-syndrome
(3) https://www.healthline.com/health/eye-health/computer-vision-syndrome
(4) https://www.aoa.org/healthy-eyes/eye-and-vision-conditions/computer-vision-syndrome?sso=y
Surse foto: Pexels
1 Comment