Citeste pe larg despre sinuzita – care sunt semnele si simptomele asociate, cauzele si factorii de risc, ce metode de diagnostic si tratament se folosesc.

CUPRINS:

1. Ce este sinuzita?
2. Cauze sinuzita
3. Care sunt semnele si simptomele sinuzitei?
4. Cum este diagnosticata si tratata sinuzita?

Ce este sinuzita?

Sinuzita este o inflamatie sau umflare a tesutului care captuseste sinusurile. Este un simptom comun dupa raceli si gripa. Daca aveti sinuzita, simptomele se pot agrava de obicei dupa 5 zile sau vor dura mai mult de 10 zile. In unele cazuri, exista o infectie in sinusuri cauzata de bacterii. Apare atunci cand cavitatile nazale devin infectate, umflate si inflamate. Acumularea de lichid in sinusuri poate duce la dezvoltarea germenilor, ceea ce duce la o infectie a sinusurilor.

Sinuzita este de obicei cauzata de un virus si dureaza adesea chiar si dupa ce alte simptome ale cailor respiratorii superioare dispar. Alte afectiuni, cum ar fi alergiile, polipii nazali si infectiile dentare pot contribui, de asemenea, la durerea si simptomele la nivelul sinusurilor.

simptome sinuzita

Tipuri de sinuzita

Exista diferite tipuri de sinuzita:

  • sinuzita bacteriana acuta – se refera la un debut brusc al simptomelor de raceala, cum ar fi secretii nazale, nas infundat si durere faciala care nu dispare dupa 10 zile sau simptome care par sa se amelioreze, dar apoi revin si sunt mai severe decat simptomele initiale;
  • sinuzita cronica – se refera la o afectiune definita de congestie nazala, drenaj, durere/presiune faciala si scaderea simtului mirosului timp de cel putin 12 saptamani;
  • sinuzita subacuta – atunci cand simptomele dureaza 4-12 saptamani;
  • sinuzita acuta recurenta – cand simptomele revin de 4 sau mai multe ori intr-un an si dureaza mai putin de 2 saptamani de fiecare data.

Cauze sinuzita

Infectarea sinusurilor apare atunci cand lichidul se acumuleaza in sinusuri. Aceasta acumulare de lichid permite dezvoltarea germenilor. Virusurile provoaca majoritatea infectiilor sinusurilor, dar si bacteriile pot provoca unele infectii ale sinusurilor. Alergiile pot provoca, de asemenea, umflarea tesutului nazal, cresterea productiei de mucus si aparitia sinuzitei.

Mai multi factori pot creste riscul de a dezvolta o infectie a sinusurilor:

  • o raceala anterioara;
  • alergii sezoniere;
  • fumatul si expunerea la fumul de tigara – fumat pasiv;
  • probleme structurale in sinusuri;
  • sistem imunitar slab sau administrarea de medicamente care slabesc sistemul imunitar.

Care sunt semnele si simptomele sinuzitei?

Semnele si simptomele comune ale sinuzitei includ:

  • picurare nazala – mucus la nivelul gatului;
  • secretii nazale – secretii groase galbene sau verzui – sau nas infundat;
  • presiune faciala – in special in jurul nasului, ochilor si fruntii, dureri de cap si/sau durere de dinti sau urechi;
  • halitoza (respiratia urat mirositoare);
  • tuse;
  • oboseala;
  • febra.

Simptomele sinuzitei seamana adesea cu cele ale unei raceli. Principalele criterii pentru sinuzita virala includ durere faciala sau presiune, scurgeri nazale si congestie nazala. Pentru cazurile de infectii bacteriene acute ale sinusurilor, aceste simptome dureaza cel putin 10 zile fara a se ameliora sau se agraveaza in 10 zile dupa ce parea ce se amelioreaza.

Durerea faciala este un simptom comun al sinuzitei. Inflamatia si umflarea pot cauza durere a sinusurilor la presiune scurta. Acest lucru este din cauza faptului ca inflamatia poate sa modifice calea tipica a mucusului de la nas la partea din spate a gatului. Presiunea persistenta si umflarea sinusurilor pot da simptome de durere de cap. Durerile de cap sinusale sunt adesea mai severe dimineata, deoarece lichidele s-au acumulat peste noapte. Durerea de cap se poate agrava si atunci cand presiunea barometrica din jur se schimba brusc sau cand schimbi pozitia capului.

tratament sinuzita

Cum este diagnosticata si tratata sinuzita?

Diagnosticul incepe cu un istoric medical detaliat si analiza simptomelor. Ulterior, se face si un examen fizic. In timpul examenului, medicul va examina urechile, nasul si gatul pentru orice semne de umflare, scurgere sau blocaj. Uneori pot fi necesare proceduri imagistice.

Tratamentul pentru sinuzita poate include medicamente, precum spray decongestionant nazal ce poate ajuta la ameliorarea simptomelor – dar trebuie folosit pentru o perioada scurta. Utilizarea prelungita poate agrava simptomele. Uneori, un spray nazal cu steroizi, cum ar fi fluticazona, triamcinolona sau mometazona, poate reduce simptomele de congestie nazala. Alte medicamente fara prescriptie medicala care contin antihistaminice si decongestionante pot ajuta in tratarea infectiilor sinusurilor, mai ales daca aveti si alergii.

De asemenea, se poate recomanda irigarea nazala cu apa sterila sau cu o solutie nazala. Antibioticele, cum ar fi amoxicilina, pot fi folosite pentru a trata sinuzita acuta cauzata de o infectie bacteriana care nu s-a redus cu alte tratamente, cum ar fi spray-urile nazale cu steroizi, medicamentele pentru durere si irigarea sinusurilor. Amoxicilina este un medicament prescris frecvent pentru infectiile acute ale sinusurilor. Amoxicilina-clavulanat (Augmentin) este adesea prescris pentru o infectie bacteriana a sinusurilor.In functie de tipul de antibiotic, acestea pot fi luate intre 3 – 28 de zile. Este important sa luati antibiotice atat timp cat v-a prescris medicul. Nu incetati tratamentul mai devreme, chiar daca simptomele se amelioreaza.

Alte recomandari

  • Este foarte importanta odihna, pentru a-i oferi timp corpului sa se recupereze.
  • Mentinerea hidratarii poate ajuta la subtirea mucusului pentru a ameliora congestia. Consumul de lichide calde, cum ar fi ceaiul, poate ajuta la ameliorarea simptomelor.
  • Inhalatiile cu aburi pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea disconfortului legat de congestia nazala.
  • Plasarea unei comprese calde peste zona inflamata poate ajuta la reducerea presiunii si poate reduce disconfortul.

Evitati respirarea aerului uscat, pentru ca poate irita sinusurile si poate prelungi recuperarea. De asemenea, nu va suflati nasul prea tare. Poate cauza durere si poate creste presiunea la nivelul sinusurilor.

Referinte:

(1) https://www.aaaai.org/Conditions-Treatments/allergies/sinusitis
(2) https://www.cdc.gov/antibiotic-use/sinus-infection.html
(3) https://www.healthdirect.gov.au/sinusitis
(4) https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/sinusitis

Leave a comment