„Somnul de frumusete” se refera la acea repriza scurta de somn din cursul dupa-amiezii, numita si siesta. Cercetarile arata ca o perioada de odihna dupa pranz este necesara organismului. Afla care sunt beneficiile siestei si de ce se mai numeste „somn de frumusete”.
Siesta, sursa de energie si performanta
Studiile arata ca durata ideala a siestei trebuie sa fie de 10 minute. O repriza de somn de aproximativ 10 minute la orele amiezii este mult mai benefica decat una de 5 minute sau peste 30 de minute, concluzioneaza un studiu publicat in 2006 de cercetatori de la Cambridge University. O siesta de 10 minute permite revigorarea organismului si cresterea vigilentei, fara manifestari de somnolenta dupa trezire, asa cum se intampla in cazul unei perioade indelungate de somn in timpul zilei.
Cu cat perioada de somn de la pranz este mai indelungata, cu atat starea de moleseala va fi mai mare dupa aceea. „Somnul de frumusete” nu este un somn complet, ci doar o pauza de care organismul are nevoie in mijlocul zilei. Daca siesta este prelungita, apoi te simti ca si cum te-ai trezi in miezul noptii din somnul cel mai adanc. Asa ca, in niciun caz, nu dormiti mai mult de 30 de minute dupa pranz.
Nevoia de odihna, indicata de „ceasul biologic”
Siesta reprezinta o necesitate fireasca determinata de ritmul circadian – ceasul nostru biologic, afirma specialistii. Cu totii putem constata ca intre orele 14.00 si 15.00 resimtim o scadere semnificativa a energiei si a puterii de concentrare, uneori chiar somnolenta si oboseala accentuata. Dupa pranz apare o scadere a ratei metabolice, iar circulatia intracraniana devine mai lenta. Aceste stari sunt normale, fiind determinate de bioritmul organismului.
De aceea, tot mai multe cercetari sustin ca ar trebui respectata nevoia de odihna scurta in timpul dupa-amiezii, indiferent de varsta. Chiar si pentru persoanele active, exista companii care permit angajatilor o mica pauza de „siesta la birou” sau „napping”. Un pui de somn dupa orele pranzului poate spori energia si performanta la locul de munca, ajuta la imbunatatirea starii de spirit si la combaterea stresului, potrivit mai multor studii de specialitate.
„Pui mic de somn”, beneficii mari
„Somnul de frumusete” presupune un pui de somn de doar 10-20 de minute, care se poate dovedi foarte benefic. Desi majoritatea adultilor obisnuiesc sa bea o cafea dupa pranz pentru a se revigora, siesta este mai buna decat cofeina. Comparativ cu cafeaua, „somnul de frumusete” imbunatateste memoria si capacitatea de invatare. Inclusiv studii de la NASA au aratat ca un somn de 10-20 de minute poate creste cu 30% productivitatea si creativitatea. Siesta actioneaza ca o modalitate de reincarcare a bateriilor pentru restul zilei si de indepartare a factorilor stresanti.
Somn la pranz, inima sanatoasa si viata lunga
Somnul la pranz este foarte benefic si pentru inima. Siesta reprezinta o traditie si un obicei respectat in tarile mediteraneene si in alte zone calduroase ale globului. Populatiile din aceste tari sunt cele mai longevive din lume, iar rata bolilor cardiovasculare este scazuta, ceea ce se datoreaza stilului de viata in care sunt incluse dieta mediteraneana si somnul dupa pranz.
Un studiu a demonstrat ca efectele stresului asupra sistemului cardiovascular pot fi reduse cu ajutorul siestei. Persoanele incluse in studiu care obisnuiau sa doarma dupa-amiaza au avut tensiunea arteriala mai scazuta dupa ce au trecut printr-o perioada de stres, comparativ cu persoanele care nu dormeau la pranz. Deci, un pui de somn ne poate ajuta sa facem fata situatiilor tensionate.
Siesta, pe placul creierului
Mai multe studii au demonstrat ca somnul la pranz joaca un rol important in sustinerea functiilor cognitive: memoria, limbajul, atentia, coordonarea. Un pui de somn va poate ajuta sa stocati si sa va amintiti informatiile invatate mai devreme in timpul zilei.
Siesta este benefica pentru copiii de orice varsta, ajutandu-i sa creasca armonios, dar si sa acumuleze noi cunostinte. La maturitate, siesta nu numai ca favorizeaza amintirea lucrurilor pe care tocmai le-ati invatat, dar sustine creierul sa faca mai usor conexiuni cu informatii dobandite in trecut. In cazul varstnicilor, somnul din cursul dupa-amiezii reprezinta o pauza necesara organismului, dar si o solutie pentru mentinerea functiilor cognitive si a abilitatilor motorii la parametri optimi.
„Somnul de frumusete” chiar e secretul frumusetii!
„Imi fac somnul de frumusete” este o afirmatie cat se poate de serioasa. Chiar exista somn de frumusete! Nu intamplator este denumit astfel somnul de dupa-amiaza. In timpul somnului, au constatat cercetatorii, celulele pielii se regenereaza, iar activitatea metabolica si hormonala se reechilibreaza. Asa se explica de ce, dupa un pui de somn, ne trezim binedispusi, cu tenul proaspat si rozaliu. Somnul imbunatateste fluxul sangvin la nivelul pielii, determinand o culoare frumoasa a tenului si prevenind aparitia cearcanelor.
In schimb, stim cu totii, oboseala, lipsa somnului, suprasolicitarea se vad imediat pe fata noastra: cearcane, ochi obositi, riduri, exces de sebum, acnee… Pentru a sterge aceste urme de pe chip si pentru o stare buna de sanatate in general, avem nevoie de odihna de calitate, in care sunt incluse 7-8 ore de somn nocturn si 10-20 de minute de siesta.
In concluzie, „somnul de frumusete” este o sintagma care exprima adevarul. Siesta este o modalitate eficienta de recuperare a energiei pe tot parcursul zilei, ne ajuta sa fim productivi si creativi, sa ne concentram si sa luam decizii bune, sa ne simtim si sa aratam bine.
Referinte:
(1) „Quels sont les bienfaits de la sieste?” – https://www.passeportsante.net/fr/Actualites/Dossiers/DossierComplexe.aspx?doc=bienfaits-sieste
(2) „Health benefits of napping” – https://www.webmd.com/a-to-z-guides/ss/slideshow-health-benefits-of-napping