Iata ce este spasmofilia, cum se manifesta aceasta problema, care pot fi cauzele posibile si factorii de risc, precum si metodele de diagnostic si tratament.
CUPRINS:
1. Ce este spasmofilia?
2. Cum se manifesta?
3. Cauzele spasmofiliei
4. Metode de diagnostic
5. Metode de tratament
Ce este spasmofilia?
Spasmofilia este un termen destul de controversat deoarece nu este o boala recunoscuta in clasificarile medicale. Este un sindrom care implica mai multe simptome. Definita folosita de medici uneori este de hipersensibilitate neuromusculara si afectiva/emotionala. De obicei, se manifesta prin amorteli si furnicaturi la nivelul mainilor, picioarelor sau fetei, tremur, tresarirea pleoapelor, palpitatii, senzatia de nod in gat, dureri abdominale, transpiratii reci, stare de anxietate, dureri de cap. Insa, nu este doar o stare de anxietate. Termenul de spasmofilie este asociat clinic de obicei cu hipocalcemia – scaderea nivelului de calciu din sange. Despre hipocalcemie poti citi mai multe aici. In caz de spasmofilie, nervii motori au o sensibilitate prea mare la stimuli. Astfel, apar spasme, contractii involuntare musculare si palpitatii.
Ce este tetania?
Tetania este un simptom caracterizat prin contractia involuntara a muschilor care duce la crampe musculare dureroase si tulburari senzoriale. Cel mai frecvent, tetania este asociata cu niveluri scazute de calciu din sange sau hipocalcemie. Nivelurile de calciu din sange sunt reglate de hormonul paratiroidian (PTH), care este eliberat in circulatie atunci cand nivelurile de calciu sunt prea scazute. Mai mult, nivelurile scazute de vitamina D pot duce si la hipocalcemie. Deficitul de vitamina D poate rezulta dintr-o alimentatie deficitara, malabsorbtie intestinala, lipsa expunerii la soare sau insuficienta renala cronica, printre alte cauze. In afara de hipocalcemie, exista si alte probleme metabolice care pot duce la tetanie, inclusiv alte dezechilibre electrolitice si probleme care afecteaza echilibrul acido-bazic.
Citeste si: Fericirea si sanatatea – ce ne face fericiti?
Cum se manifesta spasmofilia?
Spasmofilia este definita de mai multe simptome legate de anxietate si, asa cum ii spune si numele, de spasme. Primul simptom este insa hiperventilatia, care este o accelerare a ritmului respirator – rezulta o senzatie de strangere in piept, respiratie sacadata, senzatia de lipsa de aer si nod in gat. Al doilea simptom este tetania musculara care se manifesta prin furnicaturi, amorteli, spasme, crampe sau o contractie intensa si dureroasa a muschilor. Spasmele pot sa apara la nivelul mainilor, picioaselor sau la nivelul fetei. De asemenea, poate sa apara o senzatie de astenie – oboseala intensa, mai ales dimineata – oboseala fizica si mentala. In plus, pot sa apara parestezii, ameteli (vertij), dureri de cap sau migrene, vedere incetosata, tinitus sau tiuit in urechi, stari depresive sau atacuri de panica.
O criza de spasmofilie poate fi adesea coplesitoare si prezinta semne diferite in functie de fiecare individ: tulburari cardiace (tahicardie, palpitatii, dureri in piept), simptome digestive (spasm intestinal, dureri abdominale, greata) sau senzoriale (tremuraturi, frisoane, transpiratii reci).
Iti recomandam si: Sanatatea emotionala si mentinerea echilibrului emotional
Cauzele spasmofiliei
In primul rand, spasmofilia este legata de un deficit de calciu si magneziu. Aceste probleme pot fi la randul lor legate de alimentatie deficitara, efecte ale unor afectiuni endocrinologice, efecte ale unor medicamente, lipsa de vitamina D etc.
Este posibil ca mecanismele spasmofiliei sa interactioneze cu multi factori biologici, psihologici, genetici si cardiorespiratori. O teorie este ca o reactie inadecvata sau excesiva la stres sau anxietate declanseaza hiperventilatia (accelerarea ritmului respirator) – se amplifica reactia de hiperventilatie pana la criza de tetanie musculara. La randul lor, aceste simptome agraveaza frica si anxietatea – apare un cerc vicios care se autosustine. Acest mod de reactie este consumator de magneziu si ar putea predispune la deficitul cronic de magneziu intracelular. In plus, alimentatia saraca in magneziu ar putea agrava acest deficit. Insa, retineti ca spasmofilia nu este o simpla anxietate de cauza psihologica. Se considera, de asemenea, ca apare si intr-un context de oboseala si „hipo-somn” – somn ineficient.
In plus, spasmofilia este legata si de un dezechilibru in metabolismul calciului la nivel intracelular si extracelular (in sange). Apar probleme privind capacitatea organismului de a utiliza calciul, desi acesta poate fi la niveluri normale in sange. Simptomele de spasmofilie, tetanie sau hiperventilatie psihogena pot fi in unele cazuri similare cu cele prezente in atacurile de panica.
Factorii care pot creste riscul si factorii declansatori pentru crizele de spasmofilie includ:
- consumul de produse stimulente, precum cafea;
- aport crescut de zahar;
- deficit de minerale – mai ales calciu si magneziu;
- lipsa somnului – privarea de somn;
- oboseala si burnout;
- stil de viata dezordonat;
- anxietatea si stresul cronic.
Toate simptomele pot fi amplificate de probleme suplimentare, inclusiv infectii parazitare, infectii virale etc.
Citeste si: Burnout – epuizare fizica, mentala si emotionala – ce solutii exista?
Metode de diagnostic
Diagnosticul incepe cu analiza simptomelor si a istoricului medical, alaturi de o examinare fizica. De asemenea, retineti ca spasmofilia nu este o afectiune propriu-zisa. Este important sa se faca diagnosticul diferential, cu afectiuni ca epilepsie, probleme endocrinologice, atacuri de panica etc.
Controlul poate arata anumite semne specifice – ce indica la randul lor hiperexcitabilitate neuro-musculara din cauza unei lipse de calciu:
- semnul Chvostek – reactie exagerata a musculaturii fetei la stimularea nervului facial;
- semnul Trousseau – cand se aplica o presiune mai mare cu manseta tensiometrului in caz de hipocalcemie apare o contractie la nivelul mainii;
- semnul Weiss – in urma percutiei unghiului extern al ochiului apare o contractie a musculaturii orbiculare la nivelul pleoapei superioare.
De asemenea, se vor face anumite analize de sange – nivelul de calciu, magneziu, fosfor, fosfataza alcalina etc. Investigatiile medicale includ si electromiograma, electrocardiograma si electroencefalograma.
Metode de tratament
Tratamentul se axeaza pe gestionarea si diminuarea simptomelor – mai ales a spasmelor, si relaxare musculara. Pot fi recomandate anumite tratamente medicamentoase – inclusiv medicamente pentru anxietate si antidepresive. In plus, se vor recomanda de obicei suplimente de calciu, magneziu si vitamina D. Uneori se recomanda tratamente injectabile. De asemenea, alimentatia trebuie sa fie una optima, hranitoare, completa. Consumati alimente bogate in calciu, magneziu si toti nutrientii importanti.
Recomandarile importante includ si:
- Renuntati la fumat si limitati consumul de alcool si cafea.
- Stabiliti un program sanatos de somn – 8 ore de somn de calitate, sustinute de o rutina relaxanta de seara.
- Adoptati o alimentatie sanatoasa, hranitoare si echilibrata.
- Tehnicile de relaxare pot ajuta la reducerea stresului, inclusiv tehnici de respiratie, meditatie, yoga, tehnica celor 4 A pentru reducerea stresului etc.
- Adoptati un stil de viata activ.
- Petreceti timp in aer liber, timp in natura.
Mergeti periodic la medic pentru controalele de monitorizare. De asemenea, psihoterapia este foarte importanta.
Citeste si: Sindromul de oboseala cronica – ce e de facut cand te simti obosit constant?
Referinte:
(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3666553/
(2) http://orthomolecular.org/library/jom/1988/pdf/1988-v03n03-p145.pdf
(3) https://www.webmd.com/brain/hypocalcemia-tetany