Suplimentele de calciu trebuie administrate doar la indicatiile medicului – iata cand se recomanda, ce beneficii au si care sunt posibilele efecte adverse.

CUPRINS:

1. Informatii generale
2. Cand se recomanda suplimente de calciu?
3. Efecte secundare posibile

Informatii generale

99% din aportul de calciu al organismului este stocat in oase si dinti. Calciul se gaseste in alimente precum lactatele, legumele cu frunze verzi si alimentele fortificate. De asemenea, putem gasi calciu in unele medicamente, cum ar fi antiacidele, precum si in suplimente. Cu toate acestea, cel mai bine este sa primiti aportul zilnic de calciu din alimente care sunt in mod natural bogate in calciu.

Este necesar un aport adecvat de calciu pentru a imbunatati masa osoasa si pentru a limita pierderea osoasa mai tarziu in viata (ceea ce poate duce la fracturi si osteoporoza). In perioadele de crestere precum adolescenta, necesarul de calciu creste.

Necesarul de calciu in functie de varsta este:

  • 1-3 ani: 700 mg/zi;
  • 4-8 ani: 1000 mg/zi;
  • 9-18 ani: 1300 mg/zi;
  • 19-50 ani: 1.000 mg/zi;
  • 51-70 ani (barbati): 1000 mg/zi;
  • 51-70 ani (femei): 1200 mg/zi;
  • 71+ ani: 1200 mg/zi.

indicatiile suplimentelor de calciu

Cand se recomanda suplimente de calciu?

Suplimentele de calciu pot ajuta persoanele care sunt expuse riscului de osteoporoza, precum si pe cei care nu primesc suficient calciu in dieta. Cand aportul de calciu este insuficient, corpul  va elimina calciul din oase, facandu-le mai slabe si fragile. Acest lucru poate duce la osteoporoza. Deoarece femeile prezinta un risc mai mare de osteoporoza, multi medici recomanda suplimente de calciu, mai ales dupa ce au ajuns la menopauza.

Suplimentele de calciu pot avea mai multe beneficii pentru sanatate, dar trebuie luate, la fel ca orice alte suplimente, doar la indicatiile medicului. Acestea pot ajuta la prevenirea pierderii osoase la femeile aflate in postmenopauza. Dupa menopauza, femeile pierd masa osoasa din cauza scaderii estrogenului. Mai multe studii au sugerat ca administrarea de suplimente de calciu femeilor aflate in postmenopauza – de obicei in jur de 1.000 mg pe zi – poate reduce pierderea osoasa. Efectul pare sa fie mai mare la femeile cu aport scazut de calciu si in primii doi ani de administrare a suplimentelor.

Alte indicatii

De asemenea, medicii pot recomanda adesea suplimente in cazul in care:

  • urmati o dieta vegana;
  • aveti o dieta bogata in proteine ​​sau sodiu, ceea ce poate determina organismul sa excrete mai mult calciu;
  • aveti o problema de sanatate care limiteaza capacitatea corpului de a absorbi calciul, cum ar fi boala Crohn sau boala inflamatorie intestinala;
  • urmati tratament pe baza de corticosteroizi pe o perioada lunga de timp;
  • aveti osteoporoza;
  • aveti intoleranta la lactoza si limitati produsele lactate etc.

In aceste situatii, suplimentele va pot ajuta sa va indepliniti cerintele de calciu. Suplimentele de calciu sunt folosite pentru a creste cantitatea de calciu din organism. Calciul este important pentru sanatatea oaselor, iar inima, muschii si nervii au nevoie de calciu pentru a functiona corect. Majoritatea oamenilor pot obtine suficient calciu din alimente, ceea ce este si indicat.

suplimente de calciu pentru adulti

 

Atentie!

Ca intotdeauna, inainte de a incepe sa luati orice supliment, discutati mai intai cu medicul. Suplimentele de calciu sunt de obicei recomandate numai persoanelor care nu primesc suficient calciu din dieta si care pot prezenta riscul de cadere si fracturi. Cel mai bine este intotdeauna sa obtineti aportul de calciu din alimente bogate in calciu. Surse alimentare importante de calciu sunt:

  • lapte, iaurt, branzeturi;
  • fructe de mare, sardine, somon, midii;
  • legume cu frunze verzi;
  • tofu;
  • leguminoase etc.

Efecte secundare posibile

Nivelul maxim tolerat de calciu, care este definit ca fiind cea mai mare cantitate pe care ar trebui sa o ia o persoana, este de 2.500 mg pe zi pentru adultii cu varste cuprinse intre 19 – 50 de ani. Pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 9 – 18 ani, aceasta valoare este de 3.000 mg pe zi. Pentru adultii in varsta de 51 de ani si peste, nivelul maxim admis este de 2.000 mg pe zi. Aportul excesiv, peste limita superioara, poate duce la efecte adverse, in special constipatie si balonare. Studiile sugereaza ca dozele ce depasesc 4.000mg au fost asociate cu numeroase riscuri pentru sanatate.

Unele persoane care iau suplimente de calciu chiar si in cantitatile recomandate pot avea in continuare efecte secundare, inclusiv gaze, balonare, constipatie sau o combinatie a acestor simptome. In plus, atunci cand suplimentarea este excesiva, poate provoca niveluri ridicate de calciu in sange – o problema cunoscuta sub numele de hipercalcemie. Hipercalcemia poate provoca insuficienta renala, calcifiere vasculara si a tesuturilor moi, hipercalciurie (niveluri ridicate de calciu in urina) si pietre la rinichi.

tipuri de suplimente de calciu

Doze indicate

Doza dietetica recomandata (DZR) de calciu este in general de 1.000 mg pentru barbati si femei de varsta adulta (femei cu varste cuprinse intre 19 – 50 de ani si barbati cu varste intre 19 – 70 de ani) si de 1.200 mg pentru femeile peste 50 de ani. Daca nu puteti indeplini nevoile de calciu doar din dieta, medicul poate recomanda un supliment de calciu. Cel mai bine este sa nu depaseasca 500 mg intr-o singura doza. De exemplu, daca luati 1.000 mg de calciu pe zi, puteti imparti doza (500 mg dimineata si 500 mg seara).

Interactiuni medicamentoase

importanta calciului

Daca luati medicamente, trebuie sa contactati medicul inainte de a incepe suplimentele de calciu, deoarece calciul poate interactiona cu anumite medicamente. Calciul poate interfera cu absorbtia urmatoarelor medicamente: salicilati, bifosfonati, tetracicline, hormoni tiroidieni, fluorochinolone (ciprofloxacin) si sotalol. In plus, anumite medicamente pot interfera cu absorbtia calciului. Acestea includ anticonvulsive, colestiramina, corticosteroizi, ciprofloxacina, tetracicline, laxative stimulante.

Atentie!

Discutati cu medicul inainte de a lua suplimente de calciu, mai ales daca:

  • aveti antecedente de hipercalcemie (prea mult calciu in sange);
  • luati diuretice sau antiacide;
  • ati avut vreodata pietre la rinichi;
  • ati avut probleme cu glandele paratiroide;
  • aveti antecedente de boli de inima, inclusiv atac de cord sau accident vascular cerebral.

Daca luati un medicament cu bifosfonati pentru osteoporoza (sau din alte motive), luati suplimentul de calciu la cel putin 30 de minute dupa. Pentru a absorbi calciul, corpul are nevoie si de vitamina D. Cateva alimente contin in mod natural cantitati mici de vitamina D, cum ar fi somonul si galbenusul de ou. De asemenea, puteti obtine vitamina D din alimente fortificate si din expunerea la soare. Doza recomandata de vitamina D este de 600 UI pe zi pentru majoritatea adultilor.

Forme de calciu din suplimente

Cele doua forme principale de calciu din suplimente sunt carbonatul de calciu si citratul de calciu. Carbonatul de calciu este mai frecvent disponibil si trebuie luat cu alimente, datorita dependentei sale de acidul din stomac pentru absorbtie. Contine 40% calciu elementar, ceea ce inseamna ca are cea mai mare concentratie de calciu sub forma de supliment pentru o absorbtie maxima. De cele mai multe ori, acest tip de calciu este luat de mai multe ori pe zi si trebuie luat cu alimente.

Pe de alta parte, citratul de calciu poate fi luat cu sau fara alimente si este considerat un supliment mai bun pentru persoanele cu aclorhidrie (acid gastric insuficient), boli inflamatorii intestinale sau tulburari de absorbtie.

 

Referinte:
(1) https://www.healthdirect.gov.au/blog/are-calcium-supplements-dangerous
(2) https://www.mskcc.org/cancer-care/patient-education/calcium-supplements
(3) https://my.clevelandclinic.org/health/articles/15049-osteoporosis-prevention-with-calcium-treatment
(4) https://www.health.harvard.edu/nutrition/choosing-a-calcium-supplement
(5) https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-calcium#1

Leave a comment