Tenisul este considerat un sport al elegantei si are numeroase beneficii pentru sanatate. Iata care sunt acestea, precum si cum putem preveni accidentarile in tenis.
CUPRINS:
1. Tenisul – beneficii
2. Evitarea accidentarilor la tenis
3. Leziuni comune la tenis
Tenisul – beneficii
Tenisul este un sport foarte popular si este jucat de persoane de toate varstele. Poate fi jucat de doua persoane (numite „joc la simplu”) sau patru persoane (dublu). Jucatorii folosesc rachete de tenis pentru a lovi o minge peste o plasa in cealalta parte a terenului. Jocul de tenis implica o varietate de tipuri de joc, inclusiv servirea mingii peste plasa, raliuri (cand mingea este lovita inainte si inapoi intre adversari), miscari rapide si joc strategic.
Tenisul poate fi jucat ca sport sau ca activitate recreativa cu prietenii si familia. Indiferent cum ar fi, tenisul este un sport ce aduce numeroase beneficii pentru sanatate:
1. Tenisul si sanatatea cardiovasculara
Activitatea aeroba de orice fel sustine sanatatea inimii. Sariturile si alergarea sunt activitati ce cresc ritmul cardiac pe masura ce joci tenis. Pe masura ce ritmul cardiac creste, respiratia devine mai profunda si mai rapida, crescand fluxul de oxigen si sange in tot corpul – toate acestea contribuind la un sistem cardiovascular mai puternic.
3. Tenis pentru pierderea in greutate
Exercitiile aerobice ca tenisul nu numai ca protejeaza inima – dar va pot ajuta, de asemenea, sa slabiti, daca acesta este un obiectiv personal. In functie de greutate si de intensitatea jocului, puteti arde cateva sute de calorii pe ora jucand tenis. Daca veti combina aceasta activitate cu o dieta sanatoasa, veti putea sa va mentineti la o greutate sanatoasa.
3. Tenisul imbunatateste mobilitatea si echilibrul
Miscarile largi asociate tenisului, cum ar fi balansarea si sariturile, sunt un mijloc de a creste mobilitatea. Aceste miscari dinamice, de intindere, lubrifiaza articulatiile si intaresc muschii si tendoanele. Inainte de meciul de tenis, o incalzire este importanta pentru a reduce riscul de accidentare si pentru a imbunatati performanta. De asemenea, avem nevoie de echilibru pentru a juca tenis. Folosind o racheta, ne antrenam corpul pentru a-si mentine echilibrul.
4. Tenisul si sanatatea oaselor si a musculaturii
Osteoporoza apare atunci cand formarea de tesut osos nou nu poate tine pasul cu deteriorarea osului vechi, ducand la risc mai mare de fracturi. Exista anumite tipuri de exercitii fizice care pot ajuta la prevenirea osteoporozei. La tenis, de fiecare data cand ridici racheta, lucrezi impotriva gravitatiei. Aceasta forta exercitata pe oase le ajuta sa devina mai puternice.
Tenisul este un antrenament pentru intregul corp. Cand joci tenis, picioarele sunt in mod constant intr-o forma de miscare, si astfel muschii din picioare devin mai puternici. De asemenea, iti foloseste jumatatea superioara a corpului, mai ales umerii si bratele. Modelele de miscare necesare pentru tenis, cum ar fi impingerea, lansarea, sariturile, combinate cu natura start / stop a jocului, dezvolta forta si rezistenta musculara la nivelul picioarelor si a zonei centrale a corpului, precum si capacitatea de a rezista mai bine la oboseala.
5. Tenis pentru o mai multa coordonare
Tenisul duce la o mai buna coordonare mana-ochi datorita nevoii de a judeca in mod constant momentul dintre mingea care se apropie si punctul de contact corect. Acest lucru, combinat cu schimbarile frecvente de directie si de reactie rapida la o tinta in miscare (mingea), ajuta jucatorii sa dezvolte o mai buna agilitate, un echilibru mai bun si o constientizare corporala (proprioceptie) mai buna. La randul lor, acestea ajuta la prevenirea accidentelor si caderilor de-a lungul vietii.
6. Tenisul si performantele cognitive
Tenisul imbunatateste capacitatea de gandire rapida si rezolvarea creativa a problemelor. Jucatorii de tenis au adesea abilitati mai bune de detectare a miscarii, constientizarea vitezei, procesarea si sincronizarea. De asemenea, tenisul face ca simturile sa fie imbunatatire – vazul, auzul, perceptia tactila. Trebuie sa luati in considerare miscarile corpului, directia mingii, miscarile adversarului si chiar conditiile in care jucati. Acest mod de gandire va incurajeaza sa dezvoltati rapid o strategie si sa o executati, fara a o analiza in exces. Luand in mod constant decizii rapide si actionand asupra lor, abilitatile cognitive vor fi imbunatatite atat pe teren cat si in afara terenului, deoarece creierul va adopta acest mod de gandire.
De asemenea, tenisul imbunatateste capacitatea de concentrare, ceea ce ajuta la indeplinirea sarcinilor care necesita abilitati de rezolvare a problemelor.
7. Tenisul si sanatatea mentala
Tenisul inseamna si interactiune sociala. Dupa cum stie toata lumea, nu poti juca tenis singur – e nevoie de un partener. Interactiunea sociala imbunatateste sanatatea mentala, reducand riscul de depresie. Jucatorii de tenis se confrunta in general cu un nivel mai redus de stres. Tenisul implica provocari fizice, mentale, sociale si emotionale. Acest lucru creste capacitatea unei persoane de a face fata stresului si provocarilor percepute si reale si imbunatateste si caracteristicile emotionale care favorizeaza rezistenta si bunastarea. De asemenea, tenisul poate imbunatati stima de sine.
Evitarea accidentarilor la tenis
Tenisul este foarte popular si se joaca in competitii organizate, precum si in jocuri sociale. Pentru a juca tenis ai nevoie de o racheta, o minge, un teren cu plasa si un adversar. Terenurile sunt disponibile pentru inchiriere in majoritatea oraselor. Alternativ, daca nu ai un partener de tenis, iti poti exersa intotdeauna abilitatile lovind o minge de tenis de un perete.
- E bine sa iei lectii de tenis de la un antrenor calificat pentru a dezvolta abilitati si tehnici corecte. Sunt foarte importante miscarile de baza – pozitia corpului, pozitia rachetei in mana sau priza, pozitia picioarelor.
- Incalzeste-ti muschii si articulatiile inainte de a ajunge pe teren.
- Joaca la un nivel in functie de varsta si conditia fizica.
- Terenul trebuie sa fie sigur, fara bucati de plasa care se intind pe pamant, fara mingi ratacite pe teren, fara genti sau sticle de apa in mijlocul terenului. De asemenea, e important sa nu fie alunecos pe jos – diferite surse de umezeala pot provoca alunecarea si caderea.
- Alege o racheta de dimensiunea potrivita pentru a reduce riscul de afectare a cotului sau a incheieturii mainii.
- Echipamentul trebuie ales in functie de conditiile meteo si incaltamintea sa fie de calitate si sa ofere suport.
- Foloseste protectie solara – inclusiv imbracaminte de protectie si o sapca.
- Bea apa inainte, in timpul si dupa activitate pentru a te mentine hidratat.
Factori de risc pentru accidentarile la tenis
Unii dintre factorii care pot creste riscul de ranire includ:
- Tehnica incorecta – Utilizarea unei tehnici corecte de servire si lovitura este importanta pentru a preveni ranirea, in special la cot si la incheietura mainii. E necesara sincronizarea corecta a mingii, combinata cu forta si rotatia coordonata a picioarelor, soldurilor si trunchiului.
- Lipsa incalzirii – Incalzirea este extrem de importanta inainte de tenis pentru a reduce riscul de leziuni musculare si articulare. In plus, imbunatateste performanta.
- Suprasolicitarea – Suprasolicitarea este una dintre cele mai frecvente cauze de accidentare la tenis. Corpul are nevoie de odihna si recuperare intre antrenamente.
- Leziuni anterioare – O leziune anterioara poate duce la leziuni similare in viitor, mai ales daca nu ai avut suficient timp pentru a te recupera corect.
Leziuni comune la tenis
Tenisul are multe beneficii pentru sanatate. Cu toate acestea, leziunile pot sa apara uneori, indiferent de experienta ta. Iata cateva dintre ele:
Cotul tenismenului
Cunoscut sub denumirea de epicondilita laterala, „cotul tenismenului” este o problema cauzata de inflamatia muschilor antebratului si a tendoanelor din exteriorul cotului. Cotul tenismenului este adesea cauzat de utilizarea excesiva – suprasolicitare – sau a unei tehnici necorespunzatoare. Simptomele frecvente includ durerea localizata la exteriorul cotului si durerea moderata pana la severa in cazul anumitor miscari ale incheieturii mainii.
Sindromul coafei rotatorilor
Coafa rotatorie reprezinta un grup de muschi si tendoane care inconjoara articulatia umarului, permitand miscare si stabilitate multidirectionala. Sindromul coafei rotatorilor apare atunci cand aceste tendoane se inflameaza, rezultand dureri la diferite miscari ale capului si limitari ale miscarii si functiei umerilor.
Entorsa de glezna
O entorsa a gleznei (cunoscuta si sub numele de glezna „rasucita”) apare atunci cand unul sau mai multe ligamente atasate articulatiei gleznei sunt intinse sau partial rupte. Tenisul implica miscari laterale si schimbari rapide de directie, iar intinderea ligamentelor exterioare ale gleznei prin rotirea pe partea laterala a piciorului este comuna. Pentru a evita acest lucru, asigura-te ca porti incaltaminte special conceputa pentru tenis, cu sprijin substantial si ferm pe marginea exterioara.
Leziuni musculare
Leziunile musculare apar de obicei din miscari rapide si bruste. O incalzire eficienta urmata de o intindere adecvata poate ajuta la prevenirea leziunilor musculare.
Tenis vs Badminton
Pentru badminton se foloseste un fluturas in loc de minge, si se poate juca in interior sau in aer liber – insa fluturasul fiind usor, vantul poate afecta jocul. Racheta de badminton este mai lunga si subtire, cu un maner subtire si capul rachetel este oval. Principala diferenta intre regulile de badminton si tenis consta in faptul ca badmintonul nu permite un salt, in timp ce tenisul permite un singur salt inainte de a lovi mingea. In timp ce jocul este in mare masura diferit, regulile pentru a inscrie un punct sunt, in cea mai mare parte, similare.
Tenis de masa si Ping-Pong
Tenisul de masa si Ping-Pong-ul sunt in esenta acelasi joc si nu exista diferente majore intre ele. Cu toate acestea, diferenta reala este una de perceptie – tenisul de masa este definit de latura competitiva a sportului in care se concureaza in ligi si competitii. Ping-Pong-ul este un joc aproape identic (desi exista mai multe variante) care se joaca intr-un mod mai putin formal si mai social. In tenisul de masa, mingea trebuie sa fie aruncata in sus si apoi lovita din spatele liniei de baza a mesei. Cu toate acestea, in jocurile de ping pong mai putin formale, loviturile pot fi facute direct din mana sau in urma unei aruncari pe masa.
Referinte:
(1) https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/tennis-health-benefits
(2) https://www.health.harvard.edu/exercise-and-fitness/tennis-anyone
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2465255/
(4) https://www.webmd.com/fitness-exercise/features/tennis-workout
Sursa foto: Pixabay, Pexels