Iata care sunt cauzele posibile pentru testosteron crescut la femei, care sunt semnele si simptomele asociate si ce implica metodele de tratament.

CUPRINS:

1. Informatii generale
2. Simptome de testosteron crescut la femei
3. Testosteron crescut la femei – cauze si probleme asociate
4. Tratament pentru testosteron crescut la femei

Informatii generale

Testosteronul este unul dintre cei mai importanti hormoni din organism. Este implicat in mai multe functii esentiale si fara el, organismul nu ar functiona corect – atat la barbati, dar si la femei. De aceea, este important sa abordam problema atunci cand nivelurile de testosteron sunt prea mari sau prea scazute. Desi testosteronul este considerat un hormon sexual masculin, femeile produc cantitati mici de testosteron in ovare si glandele suprarenale.Testosteronul marit la femei poate cauza mai multe probleme de sanatate.

Nivel normal de testosteron la femei este considerat a fi:

  • 10-11 ani: <7-44 ng/dl;
  • 12-16 ani: < 7–75 ng/dl;
  • 17-18 ani: 20–75 ng/dl;
  • 19+ ani: 8–60 ng/dl.

Un dezechilibru al testosteronului in corpul feminin poate avea o serie de efecte daunatoare asupra sanatatii. Nivelul de hormoni produsi in organism variaza in fiecare zi si pe parcursul zilei. Nivelurile de testosteron sunt mai ridicate dimineata.

cauze testosteron marit la femei

Simptome de testosteron crescut la femei

Testosteronul este un hormon sexual masculin sau androgen, produs si de ovarele unei femei in cantitati mici. Combinat cu estrogenul, hormonul sexual feminin, testosteronul ajuta la cresterea, intretinerea si repararea tesuturilor reproductive ale femeii, masei osoase si a comportamentelor umane. Dezechilibrele testosteronului la femei pot afecta aspectul fizic si sanatatea generala.

Iata cateva dintre cele mai comune simptome ale unui nivel crescut de testosteron la femei:

  • cresterea excesiva a parului facial sau corporal;
  • caderea parului la nivelul scalpului;
  • acnee;
  • voce ingrosata;
  • clitoris marit;
  • scaderea dimensiunii sanilor;
  • cresterea masei musculare.

Aceste simptome, atunci cand sunt izolate, nu inseamna neaparat ca aveti un nivel crescut de testosteron. Cu toate acestea, daca va confruntati cu mai multe dintre aceste simptome simultan, ar putea fi un indicator ca aveti niveluri de testosteron peste limita normala. De aceea, este important sa mergeti la medic pentru a gasi cauza.

Nivelurile prea ridicate de testosteron la femei pot provoca, de asemenea:

  • cicluri menstruale neregulate;
  • scaderea libidoului;
  • schimbari de dispozitie.

In cazurile mai severe de dezechilibre ale testosteronului la femei, poate provoca infertilitate si obezitate.

nivelul de testosteron la femei

Testosteron crescut la femei – cauze si probleme asociate

Cresterea testosteronului, cunoscuta si sub denumirea de hiperandrogenism, poate fi legata de mai multe afectiuni medicale. In cele mai multe cazuri, nivelurile ridicate de testosteron la femei sunt legate de o serie de afectiuni medicale subiacente, cum ar fi sindromul ovarului polichistic, hiperplazia suprarenala congenitala, problemele tiroidiene si rezistenta la insulina.

Sindromul ovarului polichistic

Sindromului ovarului polichistic este o afectiune endocrina ce afecteaza 1 din 10 femei din intreaga lume. Afecteaza ciclul menstrual si fertilitatea. Simptomele includ:

  • par corporal si facial in exces;
  • ovare marite;
  • ciclu menstrual neregulat;
  • obezitate;
  • acnee.

Poate duce, de asemenea, la numeroase probleme de fertilitate, risc crescut de boli de inima, apnee in somn si diabet de tip 2. Genetica si excesul de insulina par sa fie, de asemenea, factori care contribuie la aceasta problema. In plus, sindromul ovarelor polichistice este asociat cu niveluri scazute de HDL (colesterol „bun”), trigliceride crescute, nivel de LDL ridicat (colesterol „rau”), obezitate si boli cardiovasculare.

Hirsutism

Hirsutismul este definit ca o crestere excesiva a parului facial si corporal la femei. Simptomele hirsutismului includ cresterea parului cu model masculin, care este de obicei mai inchis la culoare si fir mai gros, pe piept, spate sau fata.

Hiperplazia suprarenala congenitala

Hiperplazia suprarenala congenitala este un grup colectiv de tulburari ereditare asociate cu glandele suprarenale, care produc androgeni si cortizol. Acesti hormoni ajuta la reglarea metabolismului si a tensiunii arteriale. Glandele suprarenale secreta, de asemenea, hormonii sexuali masculini DHEA si testosteron. In caz de hiperplazie suprarenala congenitala, lipseste o enzima necesara pentru a ajuta la reglarea secretiei acestor hormoni, ceea ce determina nivel scazut de cortizol si prea mult testosteron. Simptomele sunt similare cu cele ale altor afectiuni asociate cu niveluri ridicate de testosteron la femei.

Probleme cu tiroida

Glanda tiroida este implicata intr-o gama larga de functii ale corpului, cum ar fi metabolismul si producerea hormonilor in organism. Studiile au aratat o legatura indirecta intre hipotiroidism (o afectiune tiroidiana subactiva) si nivelurile de testosteron. Hipotiroidismul poate provoca o scadere a productiei de globulina care leaga hormonii sexuali, esentiala pentru echilibrarea hormonilor de acest fel. Daca nivelurile de globulina care leaga hormonii sexuali scad prea mult, nivelul de testosteron poate creste si apar simptomele asociate.

Rezistenta la insulina

Rezistenta la insulina apare atunci cand organismul nu recunoaste insulina, care ulterior creste nivelul glicemiei din sange. Insulina ramane apoi neutilizata in fluxul sangvin, ceea ce promoveaza productia de testosteron in ovare.

tratament testosteron crescut la femei

Tratament pentru testosteron crescut la femei

Vestea buna este ca exista optiuni de tratament pentru testosteron crescut la femei. Tratamentele includ medicamente, dar si schimbari ale stilului de viata. Tratamentul pentru testosteronul crescut depinde de cauza.

Medicamente

Medicamentele folosite pentru a trata testosteronul marit la femei includ:

  • glucocorticosteroizi;
  • metformina;
  • contraceptive orale;
  • spironolactona.

Contraceptivele orale s-au dovedit a fi un tratament eficient pentru blocarea testosteronului, dar aceasta metoda de tratament va interfera daca aveti planuri imediate de a ramane gravida.

Modificari ale stilului de viata

Efectuarea anumitor modificari ale stilului de viata poate regla, de asemenea, nivelul de testosteron. Se recomanda sa reduceti excesul de greutate corporala in primul rand, daca este cazul, deoarece pierderea in greutate poate ameliora simptomele. De asemenea, se recomanada reducerea sau eliminarea completa a zaharului procesat si a carbohidratilor rafinati din dieta. In schimb, cresteti consumul de fructe, legume, proteine de inalta calitate si grasimi sanatoase. Limitati consumul de alimente ultraprocesate si bogate in calorii goale.

Se recomanda si adoptarea unui stil de viata activ cu integrarea exercitiilor fizice in rutina zilnica, stabilirea unui program sanatos de somn si gestionarea eficienta a stresului. Uneori medicii recomanda si suplimente de zinc. Zincul este un mineral important pentru suprimarea androgenilor, sustinand in acelasi timp functia ovariana. Alimentele bogate in zinc includ seminte de dovleac, seminte de canepa, naut, linte, ciuperci, avocado. Se pot recomanda si suplimente de Omega-3, suplimente de inozitol si vitamina D.

Alte femei aleg doar sa trateze simptomele, ca cele legate de parul in exces sau acnee – prin metode cosmetice. De exemplu, epilarea cu laser poate ajuta la controlul parului nedorit. Cu toate acestea, astfel de tratamente nu vor rezolva un dezechilibru hormonal subiacent.

 

Leave a comment