Timpul petrecut in natura este esential pentru sanatatea noastra si starea de bine. Iata ce efecte are timpul in natura asupra starii noastre fizice, mentale si emotionale.

CUPRINS:

1. Importanta legaturii cu natura
2. Timpul petrecut in natura – beneficii pentru trup, minte si suflet
3. Ce este „baia de padure”?
4. Ce este terapia prin intermediul naturii?
5. Cum sa petreci mai mult timp in natura?

Importanta legaturii cu natura

Timpul petrecut in natura are numeroase beneficii pentru sanatatea fizica si mentala. Exista si notiunea de „baie de padure” sau „baie de natura” care inseamna sa petreci timp in natura si sa iti concentrezi toata atentia si toate simturile pe priveliste, mirosuri, sunete si senzatii.

Petrecem din ce in ce mai mult timp in interior, dependenti de tehnologie, iar timpul petrecut in aer liber este tot mai redus. Spatiile verzi din jurul nostru s-au redus tot mai mult, la care se mai adauga si nivelul mare de poluare din orase. De la o plimbare simpla prin parc pana la o zi de drumetie, un picnic sau o plimbare cu bicicleta la marginea orasului, expunerea la natura este legata de numeroase beneficii. Cercetarile arata ca avem nevoie de cel putin 2 ore pe saptamana petrecute in natura pentru a beneficia pe deplin de efectele sale. Timpul petrecut in natura este o necesitate pentru sanatatea fizica, mentala, cognitiva si emotionala.

Cand vine vorba de timpul petrecut in natura, nu trebuie sa ne gandim doar la spatii verzi, ci si la medii marine si de apa dulce.

ce beneficii are natura

Timpul petrecut in natura – beneficii pentru trup, minte si suflet

Timpul in natura poate fi un antidot pentru stres. Poate reduce pe termen lung riscul de boli de inima, diabet, astm, obezitate. De asemenea, poate reduce tensiunea arteriala si nivelul hormonilor de stres, imbunatateste functia sistemului imunitar, reduce anxietatea si poate imbunatati starea de spirit. Expunerea la medii naturale imbunatateste memoria, flexibilitatea cognitiva si controlul atentiei.

Natura poate fi un aliat in lupta cu anxietatea si depresia. Expunerea la lumina naturala poate fi de ajutor in caz de tulburare afectiva sezoniera, un tip de depresie care afecteaza oamenii in anumite anotimpuri sau perioade ale anului. Timpul in natura ne ajuta sa ne centram atentia pe momentul prezent, sa nu ne mai gandim la aspectele negative ale vietii, ruminatii. Ne ajuta sa ne relaxam, sa ne punem ordine in ganduri si sustine puterea de concentrare si memoria.

De asemenea, faptul ca petrecem timp afara ne asigura nivelul optim de vitamina D, se imbunatateste imunitatea, respiram un aer mai curat, facem miscare si ne deconectam de la tehnologie si de la ecrane.

Imbunatatirea imunitatii si reducerea nivelului de stres

Timpul petrecut in natura, concentrati pe momentul prezent si pe toate elementele naturii ajuta la reducerea nivelului de stres, a anxietatii si imbunatatirea starii de bine. De asemenea, pot fi imbunatatite creativitatea si puterea de concentrare. In plus, cercetarile, inclusiv un studiu ale carui rezultate au fost publicate in jurnalul Environmental Health and Preventive Medicine (2010) arata ca plantele si copacii elibereaza substante volatile numite  „fitoncide” pe care le inhalam cand petrecem timp in padure. Acestea pot sustine activitatea celulelor natural killer ce protejeaza organismul de boli. Acest efect este sustinut si de scaderea productiei de hormoni de stres. In plus, multe alte substante eliberate de plante si copaci au efecte benefice asupra starii de bine si a sanatatii, dupa principiile uleiurilor esentiale din aromaterapie.

beneficiile timpului petrecut in natura

Ce este „baia de padure”?

Notiunea de „baie de padure” este inspirata de practica japoneza shinrin-yoku. Implica timp petrecut in natura, intr-o padure, bucurandu-ne de toate elementele naturale si concentrandu-ne simturile pe momentul prezent. Ii incurajeaza pe oameni sa fie prezenti, sa acorde atentie sunetelor padurii, mirosurilor, sa se bucure de peisaj si sa se axeze doar pe momentul prezent. Beneficiile sunt atat pentru corp si minte, dar si la nivel spiritual. Poate ajuta la reducerea stresului, la imbunatatirea atentiei, la cresterea imunitatii si la imbunatatirea dispozitiei. Inseamna a fi in contact cu natura – cu peisajele, sunetele si mirosurile padurii. Astfel, ne mutam atentia de la griji, ganduri negative si probleme catre momentul prezent – fara ruminatie, fara ingrijorare. Presupune observare pasiva si concentrarea pe simturi.

O meta-analiza ale carei rezultate au fost publicate in Complementary and Alernative Medicine (2017) sugereaza ca „forest bathing” sau „baia de padure” poate ajuta si la reducerea tensiunii arteriale.

Pe langa ideea de „forest bathing” o avem si pe cea de „a imbratisa copacii”, pentru a ne imbunatati sanatatea mentala. Ideea din spatele acestei teorii se axeaza pe conexiunea cu natura si modul in care ne poate imbunatati starea de bine. Inseamna tot a ne centra toate simturile pe momentul prezent – ceea ce vedem, ce auzim, mirosim si simtim. Poate creste nivelul de oxitocina, responsabila de imbunatatirea starii emotionale.

Cat timp in natura e necesar pentru a fi mai sanatosi?

O echipa de cercetatori din Marea Britanie a analizat efectele timpului petrecut in natura asupra starii de sanatate si cate ore sunt necesare pentru a obtine aceste beneficii. Au fost chestionate peste 19.000 de persoane din Marea Britanie cu privire la timpul de relaxare pe care l-au petrecut in natura in ultima saptamana. S-au analizat si datele cu privire la starea lor de bine si de auto-control auto-raportata. Rezultatele studiului (publicate in Scientific Reports – 2019) au aratat ca persoanele care petreceau cel putin 120 de minute pe saptamana in natura au raportat o stare fizica si mentala mai buna, in comparatie cu persoanele care nu petreceau suficient timp  in natura.

Ce este terapia prin intermediul naturii?

Terapia prin intermediul naturii sau ecoterapia este un concept relativ nou in psihoterapie, ce se bazeaza pe efectele benefice ale timpului petrecut in natura asupra starii mentale. Ecoterapia se bazeaza pe ideea ca oamenii sunt conectati si influentati de mediul natural. Intrucat ecoterapia este un termen-umbrela pentru tehnici de vindecare bazate pe natura, tipurile de interventii utilizate sunt mai multe. Unele activitati au loc sub indrumarea unui terapeut, in timp ce altele sunt desfasurate individual. Acestea includ:

  • meditatie si yoga intr-un cadru natural;
  • gradinaritul si activitati de horticultura;
  • terapia asistata de animale;
  • exercitiu fizic intr-un mediu natural – poate include activitati precum mersul pe jos, jogging, ciclism sau yoga in aer liber etc.

Aceasta forma de terapie se axeaza pe deconectarea de la grijile de zi cu zi si de la tehnologie si concentrarea pe momentul prezent si pe elementele naturii din jur  – mindfulness.

cum sa petreci mai mult timp in natura

Cum sa petreci mai mult timp in natura?

Chiar si o pauza de pranz de jumatate de ora poate fi folosita pentru a va bucura de natura. Important este sa va deconectati pe cat posibil de la tehnologie, sa uitati de orice griji si sa va bucurati cu adevarat de natura, dupa principiile mindfulness – sa acordati atentie sunetelor din jur, mirosurilor, sa va bucurati de peisaje, de texturi etc. Iata cateva sugestii si recomandari:

  • plimbari in natura sau jogging, inclusiv in parc, in zonele din jurul orasului etc.;
  • cititi afara, in parc – pe o banca, pe plaja etc.;
  • sport in aer liber – yoga, gimnastica, alergare, ciclism etc.;
  • meditatie in aer liber – in parc etc.;
  • sesiune de fotografiat in natura;
  • gradinarit sau plantat de copaci si flori;
  • picnic;
  • drumetii si excursii etc.

natura beneficii

 

Referinte:

(1) https://www.nature.com/articles/s41598-019-44097-3
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6085576/
(3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28814305/
(4) https://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0010/337690/FULL-REPORT-for-LLP.pdf
(5) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0169204615000286
(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2793341/

Sursa foto: Pexels

Leave a comment