Torticolis este o problema destul de des intalnita, ce poate avea mai multe cauze diferite – dar de obicei vorbim de pozitii incomode de dormit sau miscari bruste ale gatului. Iata ce metode de tratament si preventie exista.

CUPRINS:

1. Ce reprezinta torticolis si care sunt simptomele?
2. Cauze torticolis la adulti
3. Torticolis la copii
4. Tratament si preventie torticolis

Ce reprezinta torticolis si care sunt simptomele?

Torticolis este o problema care implica muschii gatului – apar probleme si dificultati la miscarea gatului. Reprezinta o cauza frecventa a durerilor la nivelul gatului. Poate provoca dureri intense si dificultati la miscarea capului.

Torticolisul provoaca de obicei dureri pe o parte a gatului. Este posibil sa apara durere la mijlocul gatului si in zona umerilor si a capului. Simptomele pot incepe incet si se pot agrava in timp. Va puteti confrunta cu rigiditatea gatului, incapacitatea de a misca normal capul, dureri de cap, un umar mai sus decat celalalt, inclinarea barbiei intr-o parte. Gatul poate fi sensibil si masajul poate oferi o ameliorare. De asemenea, poate fi dificil sa indreptati gatul sau sa va intoarceti capul intr-o parte. Simptomele dispar de obicei complet in decurs de o saptamana, si de obicei disconfortul se amelioreaza in decurs de 1-2 zile.

Exista mai multe forme de torticolis:

  • torticolisul banal – apare de obicei dupa miscarea gresita, brusca sau fortata a gatului, o pozitie incorecta si incomoda pentru mai mult timp, somn intr-o pozitie incomoda etc.;
  • torticolis spasmodic – incadrat in categoria distoniilor si manifestat prin episoade de durere cu contracturi succesive;
  • torticolis congenital – este o problema prezenta la nastere data de o dezvoltare insuficienta a musculaturii implicate in extensia gatului, o pozitie incorecta in uter sau anumite probleme la nastere.

simptome torticolis

Cauze torticolis la adulti

La adulti, durerile si intepenirea gatului pot fi cauzate de:

  • statul sau dormitul intr-o anumita pozitie, care nu ofera suficient sprijin;
  • postura deficitara;
  • transportul anumitor obiecte distribuite inegal – de exemplu, o geanta de umar grea;
  • inflamatie sau infectie la nivelul gatului;
  • o leziune a gatului.

Uneori, torticolisul se poate sa apara din cauza unei probleme numite distonie.

Atentie!

Mergeti la medic daca durerea se agraveaza, daca nu trece in decurs de o saptamana, daca va confruntati cu amorteala, furnicaturi sau aveti febra.

Torticolisul spasmodic se mai numeste si distonie cervicala. Determina constractia muschilor gatului in spasme. Torticolisul banal este cea mai comuna forma si trece de obicei de la sine in 1-2 zile.

cauze torticolis

Torticolis dupa somn

Torticolis sau gatul intepenit dupa somn este o problema des intalnita. Poate aparea din cauza unei pozitii incomode de somn, in general – cand capul si gatul raman intr-un unghi incomod pentru o perioada lunga de timp, ceea ce pune presiune pe muschi, ligamente si articulatii. De asemenea, torticolisul dupa somn poate sa apara in urma unei miscari bruste prin somn – o reactie la un vis, de exemplu. Alteori, torticolisul apare dupa o serie de leziuni preexistente – poate dura mai mult pana sa apara durerea si rigiditatea, si este o simpla coincidenta ca ne trezim cu gatul intepenit a doua zi.

Miscarile bruste in timpul somnului pot tensiona muschii gatului. Alte cauze pot fi postura deficitara in timpul zilei, lucrul prelungit la computer sau statul prelungit in fata televizorului fara a schimba pozitia.

Ce facem daca ne trezim cu gatul intepenit dupa somn?

Poate fi utila aplicarea de comprese reci timp de 10-20 minute imediat dupa leziune (nu aplicati gheata direct pe piele) sau comprese calde pentru relaxarea muschilor, ceea ce poate reduce durerea si poate imbunatati gama de miscare. Daca durerea si rigiditatea persista, poate fi recomandata administrarea unui medicament fara prescriptie medicala – ibuprofen, naproxen sau acetaminofen. Masajul poate ajuta, dar e important sa nu puneti presiune prea mare si sa cresteti treptat gama de miscari. Daca problema persista, e important sa mergeti la medic.

Gat intepenit dupa antrenamente?

Activitatea fizica este importanta, insa executarea gresita a unei anumite miscari poate cauza dureri in zona gatului. Durerea si rigiditatea la nivelul gatului poate rezulta din utilizarea excesiva a muschilor gatului si umarului, leziuni ale articulatiilor din zona gatului sau afectarea unui nerv in zona gatului sau a umarului. Unul dintre cei mai cunoscuti factori care contribuie la durerile de gat este o postura incorecta in timpul unei activitati. Este important sa invatati tehnicile corecte de antrenament pentru orice tip de sport sau activitate fizica practicata – fie ca e vorba de aerobic, tenis, ciclism, inot, golf, yoga, pilates etc. De asemenea, este foarte important sa efectuati exercitii de incalzire musculara inainte de orice fel de antrenament si sa faceti exercitii de stretching pentru musculatura gatului.

Torticolis la copii

Si copiii se pot confrunta cu torticolis. In cazul copiilor, vorbim de torticolis congenital sau dobandit. Retineti ca torticolisul la copii difera de torticolisul la adulti.

Torticolis congenital la copii

Torticolis congenital la bebelusi inseamna ca este prezent la nastere – torticolis muscular congenital. Torticolisul congenital e dat in general de modul in care bebelusul a fost pozitionat in uter. Alte cauze ale torticolisului la sugari pot fi prematuritatea, traumatisme la nastere, anomaliile coloanei vertebrale si ale gatului si, in cazuri rare, anumite probleme genetice mai grave. In ultimele luni de gestatie, spatiul din uter devine limitat, astfel incat bebelusii gasesc o pozitie pentru cap si tind sa ramana asa. Daca muschii gatului nu sunt intinsi in mod natural in ambele directii dupa nastere, asta poate duce la torticolis. In mod similar, alti factori de risc pot fi o sarcina multipla, cand copiii au mai putin spatiu si raman intr-o anumita pozitie, prea putin lichid amniotic sau o nastere dificila.

Torticolis dobandit la copii

Torticolis dobandit inseamna ca apare dupa nastere . Copiii mici dezvolta adesea torticolis din cauza timpului prelungit petrecut culcat pe spate in timpul zilei, timpul prelungit petrecut in scaune auto, leagane, sezlonguri, carucioare si pe covorase. Craniul bebelusului este moale si flexibil la nastere (pentru a putea trece prin canalul de nastere), si daca bebelusul sta intins pe spate ore intregi, asta poate duce la aplatizarea capului, problema legata de torticolis.

In cazuri rare, torticolisul poate aparea din cauza problemelor de vedere (torticolis ocular), a dezechilibrelor neurologice (torticolis paroxistic benign) sau a deformarilor osoase la nivelul coloanei vertebrale.

Ce solutii exista pentru torticolis la copii?

Medicul pediatru va va recomanda, probabil, kinetoterapie pediatrica, ce include diferite exercitii de intindere si pozitii de dezvoltare pentru a ajuta la intarirea musculaturii gatului. E foarte important modul in care pozitionati copilul in patut, in scaunul de masa, in leagan. Limitati timpul prelungit petrecut in leagane, balansoare, scaun auto. Copilul are nevoie sa stea si pe burtica – tummy time – pentru a-si intari musculatura gatului.

Tratament si preventie torticolis la adulti

tratament gat intepenit

In prezent, nu exista nicio modalitate de a preveni torticolisul. Cu toate acestea, tratamentul rapid poate impiedica agravarea sa. Tratamentele pot include aplicarea de comprese calde, masaj, kinetoterapie, exercitii de intindere musculara. Trebuie sa va mentineti activ si sa va miscati gatul cat mai normal posibil. Nu efectuati miscari bruste.

Un medic poate prescrie relaxante musculare si antiinflamatoare pentru torticolis spasmodic cauzat de leziuni sau ca efect secundar al medicamentelor.

Reducerea riscului de torticolis

Pentru a reduce riscul de aparitie a unor viitoare episoade de gat intepenit, iata cateva sfaturi:

  • imbunatatiti-va postura cu exercitii de intindere usoara, cum ar fi stretching, yoga sau Pilates;
  • aranjati-va spatiul de lucru astfel incat biroul si scaunul sa fie potrivite nevoilor voastre si sa aveti o postura corecta la birou;
  • cand dormiti, sustineti-va gatul cu o perna de sprijin;
  • in masina, asigurati-va ca gatul este sprijinit regland tetiera astfel incat sa fie cel putin la nivelul ochilor si cat mai aproape de partea din spate a capului.

Cum putem dormi mai bine, pentru a preveni torticolisul?

Pentru a preveni torticolisul dupa somn, e important sa va asigurati ca aveti o pozitie corecta de somn. Dormitul pe burta poate pune mai multa presiune pe coloana cervicala, deoarece capul este tinut intr-o parte. Daca este posibil, se recomanda sa dormiti pe spate pentru a pune mai putina presiune pe coloana cervicala. O alta optiune este sa dormiti pe o parte. De asemenea, e foarte important sa gasiti o perna confortabila. La fel ca pozitia de somn, nu orice tip de perna este potrivita pentru toata lumea. Cei care dorm pe o parte pot plasa o perna suplimentara intre genunchi pentru a mentine coloana vertebrala aliniata.

In plus, e important sa pastrati temperatura confortabila in dormitor. Unele persoane se trezesc cu gatul rigid dupa ce au dormit intr-o camera cu aer prea rece peste noapte – din cauza geamului deschis, a unui ventilator, aparat de aer conditionat etc. Un alt factor ce poate reduce riscul de a te trezi cu gatul intepenit este alegerea unei saltele suficient de ferme.

In timpul zilei, incercati sa mentineti o postura adecvata atunci cand stati in picioare, cand mergeti si stati, in special cand va aflati la birou sau cand lucrati la computer. Evitati sa stati „cocosat”, cu umerii aplecati si gatul spre inainte. Cand folositi telefonul si priviti la el, incercati sa il aduceti in sus la nivelul ochilor, si nu sa va aplecati gatul pentru a privi. Evitati sa tineti telefonul intre ureche si umar.

 

Referinte:
(1) https://www.medscape.com/answers/1152543-106096/what-is-torticollis
(2) https://www.healthdirect.gov.au/torticollis
(3) https://www.webmd.com/parenting/baby/what-is-torticollis
(4) https://www.healthline.com/health/torticollis
(5) https://www.physio-pedia.com/Adult-onset_Idiopathic_Torticollis
(6) https://www.medicalnewstoday.com/articles/323332

Sursa foto: Pexels

Leave a comment