Trebuie sa mincam înainte de antrenament, dar trebuie să mâncăm intelligent. Afla informatii utile despre sport, miscare si medicina sportiva direct de la domnul doctor Alin Popescu, medic primar medicina sportiva, CMO FRR, secretar general Societatea Romana de Medicina Sportiva. Urmareste materialul video de mai jos pentru a afla raspunsurile la intrebarile tale.

Noi nu trebuie să uităm că stomacul este de fapt o cavitate virtuală, e o musculatură netedă care se strânge și în momentul când dinspre esofag vin alimente, vine bolul alimentar, ceea ce va deveni bolul alimentar, stomacul se destinde și începe digestia acidul clorhidric și așa mai departe. Intre iaurtul de baut și carnea de oaie avem o diferență de 20 de minute și 240 de minute, între 20 de minute și patru ore, carnea de oaie fiind greu digerabila, în care aceste alimente pasează stomacul trec către duoden trec mai departe în următorul segment al aparatului digestive. Niciodată noi nu trebuie să ne ducem la antrenament cu stomacul plin.Noi nu avem cum să facem un efort sportiv în condiții de plăcere în condiții normale, dacă stomacul se ocupă de digestia alimentelor.

Așadar prima problemă legată de mâncatul înainte de antrenament este intervalul de două ore și jumătate, pe care îl consideri un interval sigur in condițiile în care am luat o masă, așa cum o să vă exemplific eu imediat sau chiar de trei ore, trei ore și jumătate, dacă am ieșit la un ospat cu prietenii înainte de antrenament.

Apropo de exemplificare de masa, un piept de curcan la gratar cu niște paste simple, cu niște pene pot fi o masă foarte bună înainte de efort, o masă simplă sau o bucată de piept de pui, ca tot puiul este foarte frecvent intalnit la noi cu niste legume mexicane pot fi o varianta inainte de efort. Daca ne este foame să mai mâncăm ceva, eu personal recomand acele fructe confiate care sunt niște fructe care se digeră ușor, care dau anumit grad de energie și cu care mă pot apropia chiar cu până la o oră înainte de antrenament. Alt element foarte important dacă discutăm de nutriție și o legăm de antrenamentul sportiv este hidratarea.

Hidratarea trebuie să fie înainte, în timpul și după efort. Noi nu trebuie niciodată, chiar dacă ne dorim să slăbim făcând exercițiu fizic, noi nu trebuie niciodată să restricționăm în vreun fel aportul hidric. Noi nu suntem bureței ,să ne stoarcem și iată am slăbit 3 kg pe cântar. Aia nu e slăbit, aia se cheamă deshidratare. Totdeauna noi trebuie să consumăm a volonte liber lichide.

Cel mai frecvent evident este apa, dar mai ales în condițiile în care avem temperaturi ale mediului ambient crescute. Dacă efortul fizic este de intensitate mare, dacă este lung ca durată, putem în locul apei sau în paralel cu apa, de fapt nu in locul apei, în paralel cu apa, să venim și cu lichid de rehidratare. Lichidul de rehidratare fiind practic o combinație de apă, zahăr, carbohidrat, glucoză și minerale. Formula lor indiferent de denumirea lor comercială, având o compoziție în minerale similară cu transpirația umană, practic fiind un substituent a ceea ce noi piedem in cadrul efortului sau 800 de Gr după care meditați dumneavoastră în forurile interioare la respectiva pierdere de greutate

Leave a comment