Citeste mai multe despre turmeric – care este ingredientul activ, ce beneficii posibile poate avea pentru sanatate, recomandari de consum si efecte adverse posibile.

CUPRINS:

1. Ce este turmericul?
2. Beneficii pentru sanatate
3. Recomandari de utilizare
4. Efectele secundare ale turmericului

Ce este turmericul?

Turmericul este un condiment folosit frecvent in bucataria asiatica, despre care se crede ca poate avea si proprietati medicinale – datorita compusilor curcuminoizi. Cel mai important este curcumina.

Curcumina este principalul ingredient activ din turmeric. Are efecte antiinflamatorii si este un antioxidant puternic. Principalul motiv pentru care antioxidantii sunt atat de benefici este ca ne protejeaza corpul de radicalii liberi. Curcumina este un antioxidant puternic care poate neutraliza radicalii liberi datorita structurii sale chimice.

Curcumina are puternice proprietati antiinflamatorii si antioxidante. Este un pigment gasit in turmeric, care nu numai ca ii confera nuanta caracteristica, dar are si o serie de beneficii pentru sanatate. Acestea includ efecte antibacteriene, antimicrobiene, antiinflamatorii si antioxidante. Insa, retineti ca majoritatea studiilor care analizeaza beneficiile pentru sanatate ale turmericului au fost studii mici, ceea ce face ca rezultatele lor sa fie mai putin concrete. In plus, multi au folosit diverse preparate de turmeric sau cantitati foarte mari de compus.

beneficii curcuma

Beneficii pentru sanatate

In timp ce turmericul este un condiment aromat, a fost, de asemenea, folosit in mod traditional in medicina ayurvedica si chineza pentru a trata unele afectiuni inflamatorii, boli de piele, rani, afectiuni digestive si afectiuni hepatice. Principalul ingredient activ important din turmeric este curcumina. Insa, continutul de curcumina din turmeric nu este foarte mare – cam 3% din greutatea sa. In majoritatea studiilor efectuate privind eficienta curcuminei, au fost folosite extracte de turmeric ce contin curcumina in sine, cu doze mult mai mari. Astfel, ar fi dificil sa se obtina aceste niveluri doar din alimente ce contin turmeric. De asemenea, curcumina este relativ greu absorbita in fluxul sangvin.

Efect antiinflamator si antioxidant

Inflamatia este un proces necesar in organism, deoarece lupta impotriva invadatorilor si repara daunele cauzate de bacterii, virusuri si rani. Cu toate acestea, inflamatia pe termen lung a fost implicata in majoritatea afectiunilor cronice, cum ar fi bolile de inima si cancerul, asa ca trebuie controlata. Aici intervin compusii antiinflamatori. Curcumina din turmeric are proprietati antiinflamatorii puternice dovedite, care blocheaza actiunea moleculelor inflamatorii in organism.

Turmericul este un antioxidant puternic. Efectele radicalilor liberi, impreuna cu inflamatia, sunt un factor cheie de risc pentru aparitia bolilor cardiovasculare. Astfel, curcumina poate juca un rol in prevenirea si gestionarea bolilor de inima. Pe langa efectele antioxidante, s-a demonstrat ca turmericul poate reduce colesterolul si trigliceridele la persoanele cu risc de boli de inima si poate imbunatati tensiunea arteriala.

Beneficii pentru sanatatea inimii

Bolile de inima sunt principala cauza de deces in lume. Mai multe studii sugereaza ca ingredientele din turmeric, mai exact curcumina, pot duce la imbunatatirea sanatatii inimii. Pot avea efecte benefice asupra mai multor factori despre care se stie ca joaca un rol in dezvoltarea bolilor de inima. In plus, curcumina este un agent antiinflamator si antioxidant. Turmericul poate fi, de asemenea, util atunci cand este utilizat impreuna cu medicamente pentru gestionarea nivelului de colesterol. Cercetarile arata ca acest ingredient este sigur si ii poate proteja pe cei cu risc de boli de inima prin scaderea anumitor niveluri de colesterol, desi sunt necesare mai multe studii in acest sens.

Beneficii pentru pacientii cu artrita

Exista mai multe tipuri diferite de artrita, dintre care majoritatea implica inflamatii la nivelul articulatiilor. Deoarece curcumina este un compus antiinflamator puternic, ar putea ajuta in caz de artrita. Multe studii arata ca acest ingredient poate ajuta la gestionarea simptomelor artritei si este, in unele cazuri, mai eficient decat medicamentele antiinflamatoare.

Ameliorarea durerilor

Turmericul a fost folosit frecvent in medicina traditionala chineza pentru gestionarea artritei. Turmericul este considerat un produs natural cu efect analgezic. Condimentul are reputatia de a ameliora si durerile date de artrita. Studiile par sa sustina beneficiile turmericului pentru ameliorarea durerilor, iar un studiu a aratat ca pare sa functioneze la fel de bine ca ibuprofenul la persoanele cu artrita la genunchi. Cercetarile sugereaza ca administrarea extractelor de turmeric ar putea reduce durerea cauzata de osteoartrita, insa sunt inca necesare studii suplimentare.

retete cu turmeric

Imbunatatirea functiei hepatice

Turmericul are puternice proprietati antioxidante. Efectul antioxidant al turmericului poate proteja ficatul de toxine. Asta ar putea fi o veste buna pentru persoanele care iau medicamente puternice pentru diferite afectiuni, medicamente care le-ar putea afecta ficatul in cazul utilizarii pe termen lung.

Beneficii pentru digestie

Turmericul ofera savoare alimentelor, ceea ce explica prezenta sa in pudra de curry. Cu toate acestea, turmericul poate juca, de asemenea, un rol important in digestie. Condimentul poate contribui la o digestie sanatoasa ca urmare a proprietatilor sale antioxidante si antiinflamatorii. Insa, sigur ca beneficiile sunt posibile doar in asociere cu un stil alimentar general sanatos si echilibrat.

Beneficii pentru creier

Exista tot mai multe dovezi ca ingredientul principal din turmeric, curcumina, poate oferi protectie impotriva bolii Alzheimer. Poate reduce inflamatia, precum si acumularea de placi de proteine ​​in creier, care sunt caracteristice persoanelor care sufera de boala Alzheimer. Exista unele dovezi ca acest ingredient poate ajuta in caz de depresie si tulburari de dispozitie. Suplimentele de turmeric pot ameliora simptomele depresiei si anxietatii, dupa cum au aratat o serie de studii, dar mai sunt necesare cercetari in acest sens.

Recomandari de utilizare

Turmericul poate fi folosit drept condiment in diferite retete si preparate – inclusiv in sosuri pentru carne si legume, smoothie, supe, retete cu carne sau peste, retete cu orez, bauturi calde, deserturi etc. Este unul dintre ingredientele principale din sosurile de curry. Turmericul este disponibil si ca supliment sub forma de capsule, extracte si tincturi care contin pulbere. Bromelaina, un extract proteic derivat din ananas, creste absorbtia si efectele turmericului, astfel incat este adesea combinata cu turmericul in unele produse.

compozitie nutritiva turmeric

Efectele secundare ale turmericului

Desi turmericul ofera potentiale beneficii pentru sanatate, are asociate si unele riscuri care merita luate in considerare inainte de a consuma cantitati mari. In primul rand, poate cauza disconfort gastric. Aceiasi agenti din turmeric care sustin sanatatea digestiva pot irita stomacul atunci cand sunt administrati in cantitati mari. Turmericul stimuleaza stomacul sa produca mai mult acid gastric. Desi acest lucru ajuta la digestie in unele cazuri, in cazul altor persoane poate avea efecte negative. In plus, turmericul are unele proprietati de subtiere a sangelui. Proprietatile turmericului pot duce astfel la risc de sangerare mai usoara. Alte beneficii sugerate, cum ar fi scaderea colesterolului si scaderea tensiunii arteriale, ar putea avea legatura cu modul in care curcumina actioneaza in sange. Persoanele care iau medicamente pentru subtierea sangelui, cum ar fi warfarina, ar trebui sa evite consumul de doze mari de turmeric.

Turmericul este in general recunoscut ca fiind sigur. Au fost raportate putine efecte secundare, insa adesea pot sa apara stari de greata si diaree atunci cand se administreaza doze mai mari. La fel ca in cazul oricarui supliment alimentar, adresati-va medicului inainte de a incepe sa luati suplimente de curcumina, pentru a discuta potentialele efecte secundare, riscuri sau interactiuni cu medicamente.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/
(2) https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric
(3) https://health.clevelandclinic.org/turmeric-health-benefits/
(4) https://healthcare.utah.edu/healthfeed/postings/2020/02/turmeric.php

Leave a comment