Vinul fiert – are sau nu beneficii pentru sanatate? Afla din articol, precum si reteta pentru a pregati acasa vin fiert si care sunt riscurile unui consum prea mare de alcool.
CUPRINS:
1. Vinul fiert ca bautura reconfortanta de iarna
2. Vinul fiert – are beneficii pentru sanatate?
3. Alcoolul – cum este procesat de organism
4. Vinul fiert contine alcool?
5. Cum se prepara vinul fiert?
Vinul fiert ca bautura reconfortanta de iarna
Vinul fiert este in general asociat cu sezonul rece, cu sarbatorile de iarna, targurile de Craciun, fiind adesea considerat o bautura festiva. Combinand citrice si condimente precum cuisoare, scortisoara sau nucsoara, infuzate in vin rosu fierbinte, aceasta bautura este una reconfortanta in serile reci de iarna. Vinul fiert este popular in toata Europa, mai ales de Craciun.
O reteta traditionala de vin fiert include vin (de obicei rosu) care este incalzit suficient si infuzat (nu fiert, in ciuda numelui) cu un amestec de condimente, impreuna cu ingrediente optionale precum citrice.
Vinul fiert – are beneficii pentru sanatate?
Vinul, in general, ca orice alta forma de alcool, nu trebuie consumat pentru ca ar avea beneficii pentru sanatate, ci doar ca bautura ocazionala. Vinul rosu consumat cu moderatie a fost asociat adesea cu un risc mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare. Insa, asta ne duce cu gandul la paradoxul dietei franceze, iar in studiile efectuate consumul moderat de vin a fost in asociere cu un stil de viata sanatos in general. Unele studii sugereaza ca antioxidantii din vin actioneaza impotriva problemelor cardiovasculare prin mai multe mecanisme, inclusiv cresterea nivelului plasmatic de colesterol „bun”, scaderea agregarii trombocitelor, prin efecte antioxidante si prin restabilirea functiei endoteliale. Insa, aceste efecte pot fi obtinute din multe alte alimente cu efect antiinflamator, nu neaparat din vin.
Polifenolii – antioxidantii gasiti in vinul rosu – pot ajuta la mentinerea flexibilitatii vaselor de sange si la reducerea riscului de coagulare nedorita. Totusi, asa cum este intotdeauna cazul cu alcoolul, nu uitati sa consumati in mod responsabil. Excesul de alcool se poate dovedi daunator pentru inima. De asemenea, alcoolul deshidrateaza si actioneaza ca un diuretic, ducand la pierderi de electroliti importanti (magneziu, potasiu, calciu) care regleaza tensiunea arteriala si ritmul cardiac.
Vinul rosu si resveratrolul
Vinul rosu este o sursa de resveratrol, un polifenol care actioneaza ca un antioxidant. Studiile au aratat ca resveratrolul poate incetini efectele imbatranirii. Poate ajuta la indepartarea substantelor chimice responsabile de formarea cheagurilor de sange. Pe langa faptul ca poate avea efecte benefice pentru inima, resveratrolul stimuleaza functia creierului si memoria prin imbunatatirea fluxului sangvin.
Multe studii s-au axat pe efectele resveratrolului asupra sanatatii. Insa, in studii au fost folosite de obicei cantitati mari de resveratrol, fata de continutul mult mai mic din vin. Vinul rosu contine aproximativ 7 mg de resveratrol pe litru, in timp ce efectele vizibile asupra sanatatii implica un aport de minimum 300 mg resveratrol pe litru. Acelasi lucru este valabil si pentru antioxidantii din condimente: desi sunt sanatosi, nu sunt suficienti pentru a produce efecte vizibile asupra sanatatii. Asta inseamna ca, desi o cana cu vin fiert este reconfortanta, teoretic, compusii benefici din vin sunt insuficienti cantitativ pentru a produce acele efecte asupra sanatatii.
Vin fiert pentru raceala?
Vinul fiert este adesea consumat si in caz de simptome de raceala. Antioxidantii din vin pot avea o serie de beneficii impotriva infectiilor. Evident, acest lucru functioneaza doar daca vorbim de moderatie, deoarece alcoolul in exces poate slabi in mod activ sistemul imunitar. O cana cu vin fiert poate reduce congestia nazala si, eventual, durerea in gat. Aburul, aerul cald, lichidele contribuie temporar la reducerea congestiei nazale si ar putea ameliora durerea in gat. Condimentele sunt, de asemenea, bogate in uleiuri esentiale, care nu numai ca amelioreaza congestia, dar ar putea ajuta si la descompunerea mucusului. Sigur ca efectele sunt temporare si pot fi date in aceeasi masura si de ceaiuri. De asemenea, retineti ca alcoolul deshidrateaza. In plus, nu trebuie sa consumati alcool in asociere cu anumite medicamente.
Vinul fiert NU trebuie consumat ca remediu sau tratament
Vinul fiert este o bautura reconfortanta, asociata cu sarbatorile de iarna. Cu toate acestea, e important sa fie consumat cu moderatie. NU trebuie consumat ca masura de a imbunatati sanatatea inimii sau sanatatea in general. In ciuda beneficiilor posibile ale consumului de vin rosu datorita continutului de polifenoli, NU este incurajat consumul de alcool ca masura pentru a reduce riscul cardiovascular. Mai mult decat atat, in caz de istoric personal de probleme cardiovasculare, cum ar fi hipertensiune arteriala, vinul rosu fiert poate fi chiar contraindicat. Desi anumiti compusi din vinul fiert, precum resveratrolul sau antioxidantii din scortisoara, nucsoara sau anason pot avea beneficii, efectele pe care le produc in cantitati atat de mici sunt prea reduse pentru a fi luate in considerare. Cu alte cuvinte, desi este in regula sa savureti o cana cu vin fiert din cand in cand, consumul frecvent sau in cantitati mari poate avea efecte nedorite.
In plus, retineti ca vinul fiert poate avea adesea un continut foarte mare de zahar adaugat. Vinul fiert poate duce la instalarea mai rapida a starii de ameteala. In plus, poate cauza dureri de cap mai rapid decat alte tipuri de bauturi cu alcool.
Alcoolul nu este un nutrient esential astfel ca nu exista notiunea de consum „recomandat” de alcool. Insa, exista recomandari privind aportul maxim permis de alcool. Consum moderat este considerat a fi maximum 1 bautura pe zi pentru femei si maximum 2 pe zi pentru barbati. Consum crescut inseamna maximum 3 bauturi pe zi sau 7 saptamanal la femei, respectiv 4 bauturi pe zi sau 14 saptamanal la barbati. O bautura este echivalentul a 40 ml tarie cu 40% alcool, 150 ml vin cu 12%alcool, 250 ml bere cu 5% alcool sau 18 ml alcool pur.
Alcoolul – cum este procesat de organism
Imediat dupa ce incepem sa bem, o parte din alcool ajunge in sange prin mucoase. Initial, ajunge prin mucoasele de la nivelul gurii, esofagului si stomacului, apoi cea mai mare parte prin intestine. Alcoolul are un efect mai rapid atunci cand este incalzit, cand bautura a suferit un proces de carbonatare, contine zahar, daca este baut rapid sau pe stomacul gol. Astfel, vinul fiert – avand adaos de zahar si fiind incalzit, poate duce la instalarea mai rapida a starii de ameteala.
Odata ce alcoolul ajunge in sange, concentratia sa in organism creste rapid, atingand in general de varf dupa aproximativ o ora. Apoi, alcoolul este descompus incet de ficat. In general, cu cat o persoana are greutate mai mare, cu atat proceseaza mai repede alcoolul, datorita continutului mai mare de apa raportat la greutatea totala. De asemenea, barbatii proceseaza de obicei alcoolul mai repede decat femeile – deoarece femeile au in mod normal mai multa grasime corporala si mai putina apa corporala pe kilogram. Adolescentii proceseaza alcoolul mai lent, iar la copii efectele alcoolului pot fi extrem de grave. Alti factori, cum ar fi unele medicamente sau unele boli pot schimba metabolizarea alcoolului.
Ce efecte are alcoolul?
Alcoolul are o gama larga de efecte asupra organismului. In primul rand, vorbim de efecte la nivel emotional – alcoolul are efectul de dezinhibare, ne poate face mai veseli sau in alte cazuri mai agresivi. De asemenea, afecteaza capacitatea de concentrare – de aceea, condusul in stare de ebrietate poate avea consecinte fatale. Creierul nostru este afectat atunci cand consumam alcool, avem mai putina capacitate de atentie iar campul vizual este mai ingust. Reactionam cu pana la 50% mai incet. De asemenea, apare o tendinta mai mare de a ne asuma riscuri.
Daca in cantitati mici vorbim de efect euforic si dezinhibator, treptat ajungem la stare de ebrietate, comportamentul este afectat, putandu-se ajunge la incapacitatea de a ne controla, intoxicatie cu alcool, pierderea constientei si chiar stare de coma, in functie de cantitatea consumata si de toleranta la alcool.
In urma consumului de alcool, organismul pierde multa caldura si temperatura scade. Insa, nu putem observa adesea acest lucru, pentru ca alcoolul din sange ne da iluzia de caldura. Senzatia de caldura interna apare deoarece sangele este directionat catre regiunile externe ale corpului. Citeste mai multe despre acest subiect – Vinul fiert/tuica fiarta – ne incalzesc sau nu?
Vinul fiert contine alcool?
DA. Fierberea vinului face sa se evapore si o anumita cantitate de alcool. Alcoolul ramas va depinde de tipul vinului, durata fierberii, temperatura si chiar tipul vasului in care e fiert – un vas deschis si mai putin adanc va permite o evapoare mai rapida fata de un recipient cu gura mai mica sau avand capac.
In timpul fierberii, insa, adesea si aromele vinului si ale condimentelor se reduc. Daca vinul este fiert sau mentinut prea mult pe foc, se reduc aromele si capata un gust usor amarui. Vinul fiert va avea de obicei intre 8-12% alcool, in functie de mai multi factori. In general, un timp de incalzire sau expunere la caldura de 30 de minute reduce alcoolul pana la 35%, iar un timp de o ora de expunere la caldura reduce pana la 25%. Insa, fierberea reduce si gustul si aroma vinului fiert.
Cum se prepara vinul fiert?
Condimentele folosite pentru vin fiert includ cuisoare, ienibahar, nucsoara, scortisoara, anason stelat sau cardamon. De asemenea, se adauga si alte elemente ce ofera aroma, cum ar fi portocala si lamaia (fie felii, fie doar coaja), uneori mere, stafide sau un pic de ghimbir. Vinul fiert este in general indulcit cu zahar sau miere.
Reteta vin fiert
Ingrediente:
- 1 litru vin rosu;
- cateva felii de portocala sau coaja de portocala;
- 1 baton de scortisoara;
- 3-4 cuisoare;
- 3-4 boabe de nucsoara;
- 2-3 stelute anason;
- 5-6 boabe piper;
- 3-4 boabe de cardamon;
- 4-6 linguri de zahar (sau dupa gust).
Mod de preparare:
Adaugati toate ingredientele intr-un vas incapator. Lasati la foc mediu cam 15 -20 minute, amestecand din cand in cand, astfel incat condimentele sa se infuzeze. In ciuda denumirii, se recomanda sa NU fierbeti vinul. Trebuie sa incalziti vinul cu toate condimentele pentru a-i oferi aroma, dar nu lasati amestecul sa fiarba pentru ca va capata un gust amarui. Expunerea continua a vinului la caldura – faptul ca este tinut pe foc, incalzit – duce la estomparea gustului si aromelor. Bautura se serveste calda, de obicei in cani de ceramica, portelan sau sticla. Cana cu vin fiert poate fi decorata cu batoane de scortisoara, o felie de portocala in care sa infigeti cateva cuisoare, o steluta de anason etc.
Ce vin folosim pentru vin fiert?
Puteti folosi vin rosu sau alb, dar in mod traditional este facut cu vin rosu demidulce, fructat. De obicei, se recomanda vinuri precum Merlot, Zinfandel sau Garnacha pentru ca sunt fructate si pot sustine toate aromele adaugate. Unii nu recomanda vinuri rosii bogate in taninuri, precum Cabernet Sauvignon. Nu se recomanda nici vinurile rosii foarte usoare, precum Pinot Noir, deoarece nu pot sustine toate aromele date de condimente. Cand vine vorba despre preturi, nu trebuie sa alegeti vinuri prea scumpe.
Unii recomanda vinul sec. Atunci cand se foloseste vin dulce sau demidulce se reduce cantitatea de zahar adaugata. Daca se foloseste vin alb, se recomanda condimente precum lamaie, rozmarin, vanilie, cimbru.
Ce mai putem adauga in vinul fiert?
Se pot adauga si cateva foi de dafin, un baton de vanilie, ienibahar, dar si stafide, ghimbir, merisoare sau felii de mar. In loc de zahar puteti adauga miere la final sau diferite siropuri. Se recomanda folosirea de condimente intregi in locul celor macinate, pentru a evita senzatia neplacuta de pudra pe masura ce consumam bautura. Evitati condimentarea excesiva. Putem adauga in cantitati foarte mici si tuica, rom, coniac, lichior de portocale sau amaretto in vinul fiert. In timp ce baza pentru vinul fiert este aceeasi, indiferent unde te duci, fiecare zona sau tara are uneori propriile retete.
Referinte:
(1) https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PII0140-6736(92)91277-F/fulltext
(2) https://www.webmd.com/diet/health-benefits-resveratrol
(3) https://www.niaaa.nih.gov/alcohols-effects-health/alcohols-effects-body
(4) https://www.isu.edu/news/2019-fall/no-worries-the-alcohol-burns-off-during-cookingbut-does-it-really.html
Sursa foto: Pexels