Citeste mai multe despre beneficiile si rolul vitaminei E in organism – cum actioneaza, cand se recomanda suplimentele de vitamina E si care sunt sursele naturale.
CUPRINS:
1. Ce rol are vitamina E?
2. Surse de vitamina E
3. Suplimentele de vitamina E
4. Vitamina E in cosmetica
Ce rol are vitamina E?
Vitamina E este o vitamina liposolubila, adica solubila in grasimi. Actioneaza ca un antioxidant puternic pentru a proteja celulele de deteriorarea radicalilor liberi. De asemenea, este implicata in functia imunitara. Dupa ce vitamina E este absorbita in intestinul subtire, este preluata de ficat unde este stocata pana cand este necesara pentru utilizare.
Beneficiile consumului de alimente bogate in vitamina E pot include reducerea riscului pentru unele boli de inima si ale vaselor de sange, beneficii pentru piele, pentru vedere si nu numai. Vitamina aceasta liposolubila poate avea o serie de beneficii pentru protejarea inimii, sustinand functiile cardiovasculare. Insa, sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina efectele vitaminei asupra factorilor de risc cardiovascular. Nu este promovata utilizarea suplimentelor de acest tip pentru a preveni bolile cardiovasculare. Este important si sa retineti ca forma sintetica a vitaminei nu pare sa aiba aceleasi beneficii ca formele naturale.
Beneficii pentru sanatatea ochilor
Degenerescenta maculara legata de varsta si cataracta sunt cele mai frecvente afectiuni oculare legate de varsta si sunt asociate cu stresul oxidativ si deteriorarea radicalilor liberi. Datorita activitatii antioxidante, vitamina E poate ajuta la reducerea riscurilor de degenerescenta maculara si cataracta. Vitamina aceasta poate ajuta la reducerea stresului oxidativ celular la nivelul retinei sau regiunii maculare a ochiului. Studii suplimentare au gasit o corelatie intre aportul crescut de vitamina E din alimente si rata mai lenta de progresie a degenerescentei maculare. In plus, aceasta vitamina ajuta la auto-repararea retinei, a corneei si a uveei. Insa, desi dovezile sunt promitatoare privind beneficiile in prevenirea tulburarilor oculare legate de varsta, sunt necesare mai multe cercetari.
Protectie pentru functia cognitiva
O dieta echilibrata si nutritiva ajuta la mentinerea sanatatii cognitive si prevenirea deteriorarii cognitive legate de varsta. Este important ca vitamina aceasta liposolubila sa provina mai ales din alimentele pe care le consumam.
Beneficii pentru sanatatea pielii
Vitamina E poate proteja pielea de deteriorarea radicalilor liberi. Cand este administrata pe cale orala, vitamina aceasta poate ajuta la reducerea timpului necesar pentru vindecarea ranilor. Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii, este folosita adesea local pentru a promova productia de colagen. Suplimentele de acest fel pot fi utile pentru cei cu anumite afectiuni ale pielii, cum ar fi eczeme. Cu toate acestea, cercetarile sunt in prezent limitate si sunt necesare mai multe studii pentru a afla mai multe despre acest beneficiu potential.
Se crede ca vitamina E protejeaza pielea prin intarirea peretilor capilari si imbunatatirea umiditatii si elasticitatii, actionand ca un nutrient natural anti-imbatranire. Unele studii au aratat ca vitamina E reduce inflamatia atat in interiorul corpului, cat si la nivelul pielii. De asemenea, ajuta in procesul de vindecare a pielii. Este absorbita de stratul epidermic al pielii si poate fi folosita pentru a trata arsurile solare. Deoarece accelereaza regenerarea celulara, poate fi folosita pentru tratarea cicatricilor, acneei si ridurilor.
Efect antioxidant
Radicalii liberi afecteaza celulele sanatoase din corp, iar acest lucru poate duce la boli de inima si multe altele. Aceste molecule se formeaza in mod natural in corp si pot provoca daune severe. Anumiti izomeri ai vitaminei E au abilitati antioxidante puternice care au puterea de a reduce daunele radicalilor liberi, de a combate inflamatia. Prin urmare, ajuta la incetinirea in mod natural a imbatranirii celulelor si la combaterea problemelor de sanatate precum bolile de inima.
Sanatatea parului
Deoarece vitamina E este un antioxidant puternic, poate proteja parul. De asemenea, poate imbunatati circulatia la nivelul scalpului. Vitamina E uleioasa poate retine umiditatea naturala a pielii, inclusiv la nivelul scalpului. De asemenea, ajuta parul sa fie mai sanatos.
Alte beneficii
Vitamina E poate juca un rol si in echilibrarea sistemului endocrin si nervos. Simptomele unui dezechilibru hormonal pot include sindrom premenstrual intens, crestere in greutate, alergii, infectii ale tractului urinar, probleme la nivelul pielii, anxietate si oboseala. De asemenea, vitamina aceasta poate fi folosita pentru a imbunatati rezistenta fizica. Poate creste nivelul de energie si poate reduce nivelul de stres oxidativ asupra muschilor dupa exercitii. Vitamina E poate imbunatati, de asemenea, forta musculara. Reduce oboseala prin sustinerea circulatiei sangelui si, de asemenea, poate intari peretii capilari si poate hrani celulele.
Surse de vitamina E
Vitamina E se gaseste in mod natural in opt forme diferite, inclusiv patru tocoferoli (alfa, beta, gamma si delta) si patru tocotrienoli. Alfa tocoferolul este cea mai comuna si mai folosita forma a vitaminei. Aceasta vitamina se gaseste intr-o varietate de uleiuri vegetale, fructe oleaginoase (cum ar fi migdale, alune, nuci etc.) si seminte (cum ar fi seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac etc.). Se gaseste si in avocado, unele cereale, masline, germeni de grau, unele legume proaspete cu frunze verzi etc.
Potrivit USDA, doza zilnica recomandata de vitamina E este de 15 mg/ zi (sau 22,5 UI) pentru adulti. Cea mai buna modalitate de a obtine beneficiile vitaminei E este prin consumul de alimente naturale bogate in vitamina E. Majoritatea oamenilor pot obtine suficienta vitamina E dintr-o dieta sanatoasa si nu au nevoie de suplimente.
Deficitul de vitamina E
Lipsa vitaminei E la indivizii altfel sanatosi este neobisnuit. Asta deoarece majoritatea oamenilor au un aport optim de vitamina E din alimentatie. Insa, unele persoane sunt mai susceptibile la deficit al vitaminei. De exemplu, persoanele cu afectiuni medicale asociate cu malabsorbtia grasimilor, inclusiv fibroza chistica si boala Crohn, prezinta un risc crescut de deficit de vitamina E. In plus, cei cu anumite boli ereditare rare, cum ar fi abetalipoproteinemia, sunt mai susceptibili la lipsa acestei vitamine.
Suplimentele de vitamina E
Suplimentele de vitamina E sunt disponibile in doua forme: forma sintetica si naturala. Forma naturala a vitaminei este alfa-tocoferol, in timp ce forma sintetica este DI-alfa-tocoferol. Ambele sunt eficiente, insa este necesara o doza mai mare din forma sintetica pentru a obtine rezultate similare. De asemenea, puteti gasi suplimente care contin ambele forme. Retineti ca cel mai bun mod de a obtine suficienta vitamina de acest tip in organism este printr-o alimentatie variata, echilibrata si hranitoare. In plus, dozele mari de suplimente de acest fel pot provoca reactii adverse si pot interactiona cu anumite medicamente. Retineti ca suplimentele se administreaza doar la indicatiile medicului, atunci cand sunt carente nutritive sau nevoi mai mari de vitamina E.
Pot exista efecte secundare?
Suplimentele de vitamina E rareori cauzeaza probleme daca sunt luate in doza zilnica recomandata de medic. De asemenea, nu s-au gasit efecte negative ale vitaminei gasite in alimente. Cu toate acestea, daca luati vitamina E sub forma de suplimente in doze prea mari pot exista unele riscuri pentru sanatate. Vitamina aceasta previne agregarea trombocitelor, ceea ce inseamna ca incetineste coagularea sangelui. Discutati cu medicul inainte de a lua vitamina E daca luati diluanti sangvini. In plus, evitati sa luati vitamina E cu cel putin 2 saptamani inainte de o operatie pentru a preveni sangerarea excesiva.
Vitamina E poate interactiona, de asemenea, cu anumite medicamente, inclusiv medicamentul imunosupresiv ciclosporina, anumite medicamente pentru chimioterapie, medicamente precum atorvastatina si tamoxifen.
Vitamina E in cosmetica
Vitamina E se gaseste in numeroase produse cosmetice si dermato-cosmetice. Asta deoarece poate avea anumite beneficii pentru piele – efect hidratant si emolient, reparator, fotoprotector. In general este un ingredient in produsele pentru piele uscata si crapata, pentru prurit si eczeme. Se gaseste si in unele produse pentru reducerea petelor hiperpigmentare si in anumite produse antiimbatranire – pentru reducerea liniilor fine.
De asemenea, exista si diferite produse pentru ingrijirea parului cu vitamina E – sampon, balsam, masti, tratamente. Poate fi folosita si pentru ingrijirea unghiilor – poate reduce exfolierea unghiilor, craparea si aspectul ingalbenit.
Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3997530/
(2) https://www.livescience.com/51543-vitamin-e.html
(3) https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-HealthProfessional/
(4) https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-e/