Yoga poate avea numeroase beneficii, atat asupra starii fizice de sanatate, cat si asupra starii mentale. Iata cateva dintre aceste beneficii, precum si cateva recomandari.
CUPRINS:
1. Beneficii yoga
2. Tipuri de yoga
3. Recomandari
4. Precautii
Beneficii yoga
Yoga este o practica ce isi are originile in India. Cuvantul „yoga” in sine inseamna „unire”. Filozofia generala vizeaza conectarea mintii, a corpului si a spiritului. Metodele clasice includ anumite pozitii fizice, controlul respiratiei si meditatie. Este o practica straveche care s-a schimbat de-a lungul timpului. Varianta moderna se concentreaza pe pozitii concepute pentru a stimula pacea interioara si energia fizica. Pozitiile sunt concepute pentru a creste forta si flexibilitatea. Controlul respiratiei este o parte importanta a acestei practici. Acest antrenament fizic si mental ne invata ca reglarea respiratiei ne poate ajuta sa ne controlam corpul si sa ne linistim mintea.
Iata ce beneficii poate avea pentru sanatatea fizica si mentala:
Poate fi o forma de antrenament fizic – pentru forta si flexibilitate
In primul rand, yoga poate fi o forma de antrenament. Puteti adapta miscarile si pozitiile la propria viteza si propriul nivel de confort. Exercitiile si miscarile sunt concepute pentru a creste flexibilitatea, rezistenta si echilibrul corpului. Acest antrenament poate creste forta musculara, rezistenta si echilibrul, reducand riscul de caderi. Multe pozitii necesita sustinerea greutatii corporale in anumite moduri destul de dificile – inclusiv echilibrarea pe un picior sau sustinerea cu bratele. Mentinerea acestor pozitii ajuta la dezvoltarea fortei si a rezistentei musculare. Flexibilitatea si forta pot ajuta la prevenirea unor tipuri de dureri de spate.
Imbunatatirea respiratiei
Yoga incurajeaza un mod de respiratie mai controlat si mai calm ce poate reprezenta o solutie pentru gestionarea eficienta a stresului. Exercitiile de respiratie, numite pranayama, ne concentreaza atentia asupra respiratiei si ne invata cum sa respiram profund si calm, ceea ce aduce beneficii asupra intregului corp. Respiratia in yoga poate avea beneficii fizice si psihice.
Somn mai odihnitor
Un alt beneficiu poate fi imbunatatirea somnului. Anumite miscari si pozitii pot ajuta la un somn mai odihnitor – unele pozitii sunt indicate in special pentru a fi facute seara inainte de somn. De asemenea, daca aveti probleme cu somnul, anumite miscari si pozitii pot ajuta la ameliorarea simptomelor ce perturba somnul si ajuta la imbunatatirea calitatii somnului.
Imbunatatirea posturii si a echilibrului
Yoga ne poate ajuta sa avem o postura adecvata, datorita miscarilor, pozitiilor specifice si respiratiei controlate. Antrenamentul pentru echilibru este important la orice varsta. Antrenamentul de echilibru imbunatateste postura si functionalitatea pentru a desfasura mai usor activitatile zilnice.
Reducerea stresului
Yoga poate ajuta la calmarea mintii si la scaderea nivelului de stres. Asta pentru ca ne concentram asupra momentului prezent si asupra miscarilor sau respiratiei. Se imbunatateste legatura minte-corp si ne concentram toata energia pe miscari si pozitiile corecte. Poate imbunatati starea de spirit si starea generala de bine. Ne poate ajuta, de asemenea, sa gestionam simptomele de depresie si anxietate cauzate de situatii dificile. Poate contribui la cresterea constientizarii emotionale, care a fost legata de capacitatea de a ne gestiona emotiile si gandurile.
Oamenii practica adesea yoga pentru a reduce stresul si pentru relaxare. Studiile au aratat ca practicarea yoga timp de cel putin 3 luni poate reduce cortizolul si nivelul de stres, reducand si citokinele pro-inflamatorii care provoaca inflamatii. De asemenea, poate ajuta la reducerea anxietatii. Desi majoritatea oamenilor se simt anxiosi din cand in cand, anxietatea este, de asemenea, un simptom al multor afectiuni, inclusiv tulburarea de panica, tulburarea de anxietate sociala, tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) si fobiile.
Yoga pentru sanatatea inimii
Yoga poate reduce factorii de risc pentru bolile de inima, cum ar fi indicele de masa corporala (IMC), colesterolul si tensiunea arteriala. Poate reduce, de asemenea, modificarile vaselor de sange care contribuie la bolile de inima.
Tipuri de yoga
Exista mai multe tipuri de yoga. Iata cateva dintre ele:
- Hatha yoga – Aceasta forma implica pozitii fizice (asana) si tehnici de respiratie (pranayama). Asana este componenta fizica, ce tine de miscarile corpului.
- Iyengar yoga – Acest stil se concentreaza pe aliniere. Foloseste elemente de recuzita precum blocuri de lemn, suporturi etc. pentru a va ajuta sa realizati si sa mentineti anumite pozitii.
- Ashtanga yoga – Acest tip este uneori numit ashtanga vinyasa – este intens si cu ritm rapid. Este conceput pentru a dezvolta rezistenta si forta. Implica o serie de pozitii facute dintr-o miscare continua, unite prin modelele de respiratie.
- Bikram yoga – Aceasta forma se desfasoara intr-o camera foarte incalzita, spre deosebire da lte tipuri de yoga. Implica un set de 26 de pozitii facute de doua ori pe sesiune. Mai intai se fac anumite pozitii in picioare si folosind echilibrul. Apoi se fac anumite miscari de indoire si rasucire.
- Kripalu yoga – Acesta este un stil de yoga mai usor, mai lent.
- Kundalini yoga – Kundalini yoga este un sistem de meditatie care are ca scop eliberarea energiei acumulate.
- Sivananda yoga – Se axeaza pe un sistem format din cinci puncte. Aceasta filozofie sustine faptul ca respiratia adecvata, relaxarea, alimentatia, exercitiile fizice si gandirea pozitiva actioneaza impreuna pentru a crea un stil de viata sanatos. Persoanele care practica Sivananda folosesc 12 asane de baza, dupa salutul Soarelui si fiind urmate de Savasana.
- Yin yoga isi concentreaza atentia asupra sustinerii unor pozitii pasive pentru perioade lungi de timp. Acest stil vizeaza tesuturile profunde, ligamentele, articulatiile, oasele si fascia.
Teoriile din spatele yoga sustin ca chakrele sunt puncte centrale de energie, asociate gandurilor, sentimentelor si corpului. Acestea se considera ca determina modul in care oamenii experimenteaza realitatea prin reactii emotionale, dorinte sau aversiuni, niveluri de incredere sau frica si chiar simptome si efecte fizice. Conform sustinatorilor acestei teorii, cand energia devine blocata intr-o chakra, aceasta declanseaza dezechilibre fizice, mentale sau emotionale care se manifesta in simptome precum anxietatea, letargia sau probleme cu digestia.
Recomandari
Practica yoga implica intinderea corpului si mentinerea anumitor pozitii, in timp ce respiram lent si controlat. Corpul devine relaxat si energizat in acelasi timp. Exista diferite stiluri. Unele implica mai multe miscari rapide si schimbari de pozitii, aproape ca un antrenament aerob. Alte stiluri implica o stare de relaxare profunda pentru fiecare pozitie. Unele forme sunt mai mult axate pe partea spirituala, in timp ce altele se concentreaza pe partea de antrenament fizic. E important sa gasiti acea forma potrivita stilului vostru si obiectivelor personale.
Am nevoie de echipament special pentru yoga? E important sa aveti pantaloni lungi sau scurti confortabili si un top confortabil si strans. Nu veti avea nevoie de incaltaminte speciala. De obicei, acest tip de antrenament se practica descult sau in sosete – pentru a nu aluneca pe covor. Veti avea nevoie doar de un covoras sau o saltea pentru yoga. Pot fi utile si alte echipamente, precum cuburi yoga, benzi elastice si de rezistenta, perne yoga etc.
Precautii
Yoga este, in general, considerata sigura pentru majoritatea oamenilor sanatosi atunci cand se practica sub indrumarea unui instructor. Insa, exista unele situatii in care antrenamentul acesta ar putea reprezenta un risc. Discutati cu medicul inainte de a incepe un antrenament de acest tip daca aveti:
- hernie de disc;
- risc de formare a cheagurilor de sange;
- probleme oculare, inclusiv glaucom;
- sarcina – desi yoga este in general sigura in timpul sarcinii, anumite pozitii ar trebui evitate;
- probleme severe de echilibru, inclousiv sindrom vertiginos;
- osteoporoza severa;
- hipertensiune arteriala necontrolata.
Este posibil sa puteti practica yoga in aceste situatii daca luati masuri de precautie, cum ar fi evitarea anumitor pozitii sau intinderi. Daca dezvoltati simptome, cum ar fi durerea sau aveti ingrijorari, consultati medicul pentru a va asigura ca nu exista riscuri. Fiecare persoana este diferita si are abilitati diferite. Este posibil sa fie nevoie sa modificati pozitiile si miscarile in functie de abilitatile individuale.
Referinte:
(1) https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/9-benefits-of-yoga
(2) https://osteopathic.org/what-is-osteopathic-medicine/benefits-of-yoga/
(3) https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/yoga-benefits-beyond-the-mat
(4) https://www.webmd.com/balance/guide/the-health-benefits-of-yoga
(5) https://www.nhs.uk/live-well/exercise/guide-to-yoga/